Да пробягаш маратон може и да звучи като най-каляващото физическо

...
Да пробягаш маратон може и да звучи като най-каляващото физическо
Коментари Харесай

Петте най-полезни за здравето физически упражнения

Да пробягаш маратон може и да звучи като най-каляващото физическо изпитание, само че не е, тъй като може да навреди на ставите и да затрудни храносмилателната система. Има най-малко пет други занимания, които вършат тялото по-здраво и по-издръжливо и дружно с това го щадят от натоварване и изхабяване. Учени от Медицинския университет в Харвард показват кои са петте най-полезни физически извършения след подробни съпоставения на резултатите от разнообразни спортове върху човешкото тяло.

1. Плуване

Плуването може да се назова съвършената подготовка, написа в изследването на " Харвард ". Освен че раздвижва съвсем всички групи мускули в тялото, подвига пулса и усъвършенства работата на сърцето и защищава мозъка от дегенеративни проблеми. Освен всичко друго е уместно за множеството хора, в това число с артрит, тъй като щади ставите. Учените предлагат постоянни тренировки по 30-45 минути. Толкова са задоволителни, с цел да бъде плуването еднакво на една дълга подготовка по аеробика да вземем за пример, а за нея се знае, че повдига духа и оказва помощ в битката с депресията и насъбрания стрес.

2. Тай чи

Тай чи е китайско бойно изкуство, което съчетава поредност от плавни, грациозни придвижвания, наподобяващи медитация с придвижване. Упражненията се извършват постепенно и деликатно, с огромна централизация и бездънен мирис. Всеки от участниците в тренировката може да следва личното си движение, което я прави подобаваща за хора от всички възрасти и във всякаква физическа форма. Най-ценното тук е вниманието към салдото, който е един от главните фактори на положителната форма и нещо, което губим с годините, разясняват учените.

3. Силови тренировки

Силова подготовка най-общо значи потреблението на тежести за трениране на разнообразни групи мускули. Това може да бъде и личната тежест, опълчена на гравитацията, или гирички, дъмбели, гумени ленти, пружини, тежести за глезените. Според откривателите, в случай че човек спортува четири или пет дни в седмицата, най-малко два или три от тях би трябвало да включват силови извършения. Препоръчват се по-малки тежести и чести къси повторения за начало и увеличение на тежестите и повторенията с времето за заякване. За забележими резултати се изисква неизменност.

4. Ходене

Ползите от 30-минутната разходка всеки ден, даже с сдържан ход, са потвърдени неведнъж в разнообразни изследвания. Тя има удобен резултат и върху тялото и върху мозъка. Едно от последните проучвания в серията демонстрира да вземем за пример, че при възрастни хора - сред 60 и 90 години - вървенето по 30 минути дневно в продължение на 12 седмици заздравява невронните връзки на паметта в мозъка. Друг нов опит пък показва, че постоянните разходки също оказват помощ против депресията. От " Харвард " предлагат на всеки да си отдели това време за здраве и да размени градския превоз или автомобила със личен ход най-малко за част от пътя.

5. Упражнения за тазовото дъно

Упражнения за таза и тазовите органи - репродуктивните и отделителните, са потребни както за мъжете, по този начин и за дамите. С годините мускулите на тазовото дъно, матката, пикочният мехур, дребното черво, перинеума и ректума се отпускат. И те като всички други групи мускули се нуждаят от трениране, с цел да останат здрави и стегнати, а това може да спести неловки моменти на неволни изпускания в преклонна възраст.

Упражненията не са комплицирани и могат да се вършат неусетно по няколко пъти дневно - съставляват серия от контракции на мускулите, както когато човек стиска при претъпкан пикочен мехур или когато има газове. Учените от " Харвард " предлагат контракциите да са по 2-3 секунди, в серии от по 10 повторения и да се извършват по четири-пет пъти дневно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР