Да притежаваш правата върху собствените си произведения и да намериш

...
Да притежаваш правата върху собствените си произведения и да намериш
Коментари Харесай

Най-скъпо платените творци в киното и музиката през 2021 г.

Да притежаваш правата върху личните си творби и да намериш верния покупател за тях - това е най-хубавият метод да станеш предостатъчно богат човек, в случай че се занимаваш с кино или музика през 2021-2022 г. 

Това демонстрира най-новата ранглиста на благосъстоянието в областта на развлекателната промишленост съгласно Forbes. 

Анализът на медията демонстрира, че измежду звездите с най-високи приходи за предходната година са хората, които са съумели да продадат каталога с песните си - да вземем за пример Брус Спрингстийн или Боб Дилън. 

Начело на този лист застава режисьорът Питър Джаксън, който стои зад кино-трилогията " Властелинът на пръстените ", а последното му произведение беше документалният сериал " Get Back " за Бийтълс. 

Джаксън получава 600 милиона $, откакто продава дял от компанията си за образни резултати през ноември 2021 година Така той изравнява достижението, с което могат да се похвалят единствено Стивън Спилбърг и Джордж Лукас - да станат милиардери от основаването на филми. 

Веднага след него в класацията се подрежда Брус Спринстийн - 72-годишният рок колос съумя да продаде правата за всички свои песни на Sony Music през декември за сумата, близка до половин милиард долара. 

В договорката влизат правата за песните, звукозаписите и авторството на текстовете от 20 студийни албума, компилации и голям брой концертни осъществявания. 

На 200 милиона $ беше оценен каталогът на именития музикант Пол Саймън от " Саймън и Гарфънкъл " - създател на песни като " The Sound of Silence ", " Mrs. Robinson " и др. 

80-годишният артист и китарист продаде правата върху музикалното си завещание също на Sony Music. 

През юли 2021 година компанията подписа и трета гигантска договорка за права на " рок динозавър " - този път за старите музикални записи на Боб Дилън против 150 милиона $, с което го изстреля до 10-то място в класацията на най-скъпо платените хора в развлекателната промишленост през последната година. 

Година по-рано Дилън продаде авторските права върху 600-те си песни в договорка за над 300 милиона $ на Universal. 

Нийл Йънг, който неотдавна провокира всеобщ протест на Spotify с решението си да смъкна цялата си музика от платформата поради абсурда с подкаста на Джо Роугън, също е измежду хората, които са продали скъпоструващия си музикален азбучник през 2021. 



Райън Тедър - фронтмен на OneRepublic и създател на хитови песни за Бийонсе, Адел и Ед Шийрън - е измежду дребното представители на по-младото потомство, които са съумели да влязат в клуба на скъпо оценените композитори. През януари той продава частоот каталога си на капиталовата компания KKR за 160 млн. $. 

Музиката не е единственият източник на солидни доходи за създателите през 2021 г. 

Създателите на South Park Мат Стоун и Трей Паркър подписаха договорка за удължаването с още 6 сезона на анимирания сериал, като двамата се ангажираха да продуцират общо 14 кино лентата от франчайза за платформата Paramount+ на обща стойност 900 милиона $.  

Кание Уест и Джей Зи влизат в Топ 5 на класацията за най-високи приходи през 2021 година

Уест обаче не дължи парите си на музиката, а на модата - множеството от парите му (235 млн. $ за година) се дължат на контракта за дизайн на маратонките Yeezy за Adidas и връхни облекла от същата линия за Gap. 

Джей Зи завършва годината с 340 милиона $ допълнително с помощта на договорката за продажбата на музикалната стрийминг услуга Tidal на създателя на Twitter Джак Дорси, както и от продажбата на акциите му в марката шампанско Armand de Brignac.  

Единственият артист в Top 5 e Дуейн Джонсън-Скалата, който влиза с 270 милиона $ в класацията на благосъстоянието поради приходите от продажбите на марката текила Teremana, плюс хонорарите от филми като Jungle Cruise и Red Notice. 



Най-високо платената жена в развлекателната промишленост за 2021 година е Рийз Уидърспуун (No.12), която продаде дял от продуцентската си компания Hello Sunshine при пазарна оценка от 900 млн. $. 

Само още три дами влизат в челните 25 позиции за най-високи приходи в шоубизнеса през последната година - певицата Тейлър Суифт (52 млн. долара), продуцентката на сериали за Netflix Шонда Раймс (81 млн. долара) и една от създателките на сериала " Приятели " Марта Кауфман (82 млн. $, дружно с сътрудниците си Кевин Брайт и Дейвид Крейн).  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР