Да преборите хипертонията не е невъзможно.Ако сте диагностицирани с високо

...
Да преборите хипертонията не е невъзможно.Ако сте диагностицирани с високо
Коментари Харесай

Как да контролираме кръвното налягане без лекарства?

Да преборите хипертонията не е невероятно.

Ако сте диагностицирани с високо кръвно налягане, което нормално е най-малко 140 и нагоре и долна граница 90 и нагоре, сигурно сте обезпокоени от наложителното медикаментозно лекуване, което лекарите ви постановат. В такава обстановка експертите като цяло споделят, че е нужна смяна на метода на хранене, ограничаване на алкохол, цигари, стрес и са прави. Но все пак ви задължават да пиете хапчета до края на живота си, безпомощно вдигайки плещи, все едно казвайки: „ Това е ситуацията, няма метод “.

Ако сте на почтена възраст 70 години примерно, не е чак подобен проблем да започнете да пиете шепа медикаменти, само че в случай че сте младеж, в разцвета на силите си, е наложително да опитате различни способи, с цел да контролирате кръвното си налягане и да не прибягвате до нуждата от медикаменти.

Възможностите са няколко:

1. Спазвайте диета
Да, тъкмо по този начин, би трябвало да свалите най-малко килограм-два. Най-често кръвното налягане се покачва, когато сме с наднормено тегло или пък внезапно сме повишили телесната маса с няколко кг. Има стотици подобаващи диети, от вас зависи да изберете най-хубавия режим на хранене. Със сигурност би трябвало да намалите сладките и тестени храни, както и да забравите за газирани питиета.

2. Намалете солта фрапантно
Според Световната здравна организация дневната консумация на сол не би трябвало да надвишава 2 грама, а съгласно статистики приблизително българите си хапваме сол най-малко 5 грама, стигайки до 8-10 дневно. Това е доста нездравословно и действително губите вкусовите чувства за храната, пресолвайки манджата.

Опитайте се да ядете безсолно и диетично и няма да отнеме доста време, с цел да усетите сами резултата. За дами на възраст 50 години или по-зрели, е добре да не одобряват повече от 1 грам и половина сол дневно.

За да редуцирате количествата сол, можете да извършите няколко неща: четете етикетите на храните, не добавяйте сол в храната, яжте по-малко модифицирани храни.

3. Ограничете алкохола
Задължителна мярка, може би една от най-важните по пътя към реализиране на заветната цел. Избягвайте да пиете постоянно съсредоточен алкохол и помнете, че от бирата се подвига кръвното незабавно.

4. Откажете цигарите и намалете пасивното пушене
Ето че в България към този момент 8 месеца не се пуши на публични места и в затворени пространства, тъй че моментът да откажете тютюна е повече от съвършен. Трябва ви храброст, поддръжка от околните и мотивацията, че го вършиме за вашето персонално здраве.

5. Ограничете кофеина
Все още е противоречив въпросът дали кофеинът предизвиква високо кръвно или го намалява. Вярно е, че незабавно откакто изпиете едно кафе да вземем за пример, кръвното ви може да се увеличи, само че скоро по-късно се намалява внезапно, защото кафето е мощен диуретик и дехидратира организма. Във всеки случай не пийте кафе на гладно и го ограничете до 1 дневно.

6. Пробвайте хомеопатия и национална медицина
Някои хора се забавляват и се майтапят на гърба на предците ни и националната медицина. Но природата не лъже и всичко в нея е естетика. Затова няма да сгрешите, в случай че пробвате да контролирате кръвното си налягане с кисело мляко и канела, или честа консумация на чесън, или пък някоя рецепта на ваша баба или близка, която ви посъветва. Стига да не заплашва рецептата здравето ви и да е природосъобразна, няма да е неприятно да пробвате.

Инфо: www.az-jenata.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР