Да, понякога Тагарев е малко по-остър в изказа, но това

...
Да, понякога Тагарев е малко по-остър в изказа, но това
Коментари Харесай

Денков защити Тагарев: Да, понякога е малко по-остър в изказа, но това не е основание за оставка

Да, от време на време Тагарев е малко по-остър в изрече, само че това не е съображение за оставки, добави министър председателят по повод изказванията за отдръпване на министъра. Често ми се постанова в последно време да кажа, че се намираме в предизборна обстановка, доста неща се споделят. Това, което би трябвало да се гледа, е какви са съответните взети решения, добави Денков.

 

Премиерът заяви, че е разговарял през днешния ден с френския президент Еманюел Макрон по мотив ползите, свързани с нуклеарната енергетика. Знае се, че за шести реактор чакаме гориво, създадено от френска компания, разясни Денков. Очакваме Франция, с нейната доста висока експертиза, да се включи в подготовката за седми и осми реактор в Козлодуй, добави той. 

 

По думите на премиера на днешната среща участниците в Европейския съвет са разискали още веднъж въпроса с миграцията и защитата на европейските граници. Той уточни, че има единогласие за значимостта на защитата на външните граници и за потребността да се работи с страните, откъдето идват мигрантите. Примерът с Турция сега е позитивен - това, че имаме съдействие, оказва помощ доста във връзка с границата с България и Гърция, разясни той. Контрастът с африканските страни е доста огромен в това отношение, означи Денков.

 

По неговите думи диалозите са засегнали отбраната на границите от противозаконни мигранти и опциите за подпомагането на законната миграция. Някои страни в Европа като Германия имат огромна потребност от експерти и чакат миграция, означи министър председателят. Около половината от мигрантите тази година идват като легални мигранти, казусът е с останалите. Трябва да разграничим легалната от незаконната миграция, мечтаните от тези, които търсят обществени помощи и не желаят да се интегрират в Европа, добави той.

 

Вместо да гледаме по какъв начин да преразпределяме казуса, би трябвало да решим казуса всъщност, съобщи Денков. Той означи, че новите правила за миграцията ще би трябвало да се одобряват с единогласие в Европейски Съюз.

 

По думите на премиера не се чака пробив директно след идната му среща с канцлера на Австрия по въпроса за приемането на България в Шенген. Тази среща е част от напълно систематичните ни старания да убедим, доколкото е допустимо от наша страна, както политиците в Австрия, освен канцлера, който видяхте, че се разболя и не пристигна тук, само че и другите политици, от които зависи това решение, уточни Денков. Той посочи, че ще има срещи във Виена с групите в австрийския парламент.

 

Премиерът заяви, че е приказвал за българските причини за присъединение към Шенген с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с нидерландския министър председател Марк Рюте и с френския президент Еманюел Макрон. Всички споделят “да, имате вашите причини и би трябвало да ги употребявате ”, съобщи Денков. 

 

По мотив разширението на Европейски Съюз и обвързваните с това разногласия той уточни, че нашата страна сега има запаси единствено по отношение на Северна Македония поради упованията да се изпълнят уговорките, признати предходната година. По отношение на другите страни имаме по-скоро положително мнение, защото е ясно, че тези страни имат бъдеще в Европейски Съюз и, в случай че то не бъде ясно показано по какъв начин да се осъществя, те могат да потърсят различен път на развиване, сподели Денков. Никой няма изгода от това, добави той.

 

По мотив идната среща във Варна идната седмица той разясни, че тя е значима за района и включва нашата страна, Гърция и Румъния като домакини, а също представители на Молдова. Основната цел на тази среща е да се пристъпи към практическото осъществяване на коридорите юг-север от Гърция през България и Румъния към Молдова и Украйна. Говорим за нефтопродукти, автомагистрали, железопътни линии, цифрова съгласуваност, означи министър-председателят. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР