Да плуваш смело в открито море, без да проявиш дори

...
Да плуваш смело в открито море, без да проявиш дори
Коментари Харесай

Христо Бойчев, управител на „Авенди“: Дългосрочност и устойчивост стоят зад всяко наше решение

Да плуваш самоуверено в намерено море, без да проявиш даже намек за съмнение в курса си – „ Авенди “ го прави към този момент 20 години на българския пазар. Невъзможно е да не провокира любознание това как  компанията с лидерски позиции в  дистрибуцията и маркетинга на  бързооборотни артикули се държи толкоз устойчиво, до момента в който с огромна динамичност непрестанно уголемява портфолиото си от марки.„ От самото си учредяване компанията има стратегически взор с дълготрайна вероятност за развиване, с взор в трендовете на пазара, в предвиждането на потребителското търсене “, удостоверява шефът на „ Авенди “ Христо Бойчев. Доверието на притежателите на международни марки като Moët & Chandon, Dom Perignon, Johnie Walker, Bushmills и Perrier и редицата самопризнания от тяхна страна за „ Авенди “ като новаторски и сполучлив сътрудник го потвърждават. Компанията гледа в нормалната си посока – напред, когато основава и втора дивизия. С прибавянето в портфолиото си на марки като Plasmon, Vegeta, Filippo Berio, Bella и Purina тактиката за развиване на компанията като повсеместен дистрибутор отбелязва постоянни и сполучливи стъпки. „ Мениджър “ беседва с Христо Бойчев, с цел да научи повече

- Кои са професионалните полезности, които следва „ Авенди “ през годините на развиването си на пазара?

- „ Авенди “ е компания с 20-годишна сполучлива история и стабилно ноу-хау. Не единствено наподобява, само че и сме компания с ясна визия за развиването си, налагаща високи стандарти за качество, ангажираност, честност. От самото си учредяване компанията има стратегически взор с дълготрайна вероятност за развиване, с взор в трендовете на пазара, в предвиждането на потребителското търсене. През годините сме получавали доста оферти за партньорства, само че с екипа деликатно ги преглеждаме от всички страни, вършим задълбочена оценка по какъв начин се вписват в тактиката и модела ни на работа. В „ Авенди “, а и в границите на „ ВМ Финанс Груп “ не прибавяме артикул или услуга, без да виждаме дългосрочност и резистентност.

- „ Авенди “ е представител на международни марки, някои от които с многогодишна история. Как се резервира доверието на такива сътрудници?

- Да си представител на водещи международни марки преди всичко е отговорност. Очевидно сме припознати като сътрудник, който работи редовно и намерено. Ние работим в екип с нашите сътрудници, с ясно дефинирани функции и отговорности. И неслучайно през всяка от годините на съществуването на компанията сме получавали самопризнание и награди от сътрудниците за напъните и постигнатите резултати – за най-хубав дистрибутор, нововъведения и новаторски хрумвания, осъществени на пазара, резистентен растеж на бизнеса, най-хубава пазарна промяна, сътрудник на годината и доста други. Компании като Diageo и Moët Hennessy се доверяват на нас при тестването на концепции за нови артикули на пазара. Тази година България бе определена за една от двете европейски страни, в които се тества идея за уиски, ориентирано към младата публика – Johnnie Blond на Johnnie Walker. Ние бяхме и един от тестовите пазари за Chandon Garden Spritz, марка на компанията Moët Hennessy. На база резултатите от тези проби и рекомендациите на нашия екип и двете компании взеха решение Johnnie Blond и Chandon Garden Spritz да бъдат пуснати за продажба на всички международни пазари през 2022 година

- Кои съгласно Вас са били някои от най-смелите решения на компанията през годините?

- Малко преди 20-годишния празник на „ Авенди “ попитах сътрудниците кое е съгласно тях решението, което се е отразило най-силно върху хода на развиване на компанията. Всички те дадоха един отговор, а точно решението да се сътвори „ Авенди “. Тогава основателят на компанията – господин Васил Мирчев, взема решение да се основе нов план в областта на дистрибуцията, в който вижда капацитет за развиване на бизнеса в дълготрайна вероятност.

Друга смела крачка е прекосяването към дълготрайни контракти с нашите сътрудници. Имаме контракти за 5- и 10-годишен небосвод, което дава огромна убеденост, само че съдържа в себе си и уговорката всеки ден да се развиваш, всеки ден да доставяш предстоящите резултати. Смело решение е и основаването и построяването на втора дивизия в осъществяване на тактиката за повсеместен дистрибутор. Под шапката ѝ сега са марки като Chicco, Plasmon, Vegeta, Filippo Berio, Bella, Purina и доста други. Имаме даже лична марка интерактивни просветителни играчки, които приказват на български език. Играчките Thinkle Stars са създадени особено за българските деца, с цел да преживеят събирането на познания по елементарен и занимателен метод.

- Имало ли е сложни за превъзмогване рецесии?

- Кризите са естествена част от историята на всяка компания, която се е задържала на пазара толкоз дълго. Те тестват уменията ти да анализираш бързо изменящата се среда, учат на адаптивност и могат даже да заздравят връзките в един екип. Ако вземем образец със сегашната пандемия – още от първия ден имахме проект за непрекъсваемост на бизнеса с опорни точки по какъв начин да действаме. Погрижихме се да осигурим безвредна среда за всички хора в компанията и гарантирахме непрекъснатост на бизнес процесите, тъй че да сме уверени, че разполагаме с нужните ни запаси. Разбира се, ускорихме дигитализацията в компанията и в същото време добавихме нови артикули и услуги в портфолиото си, с цел да отговорим на измененията в търсенето.

- Разкажете ни за маркетингова тактика или концепция, която е оставила отпечатък с впечатляващи резултати и е трансформирала пазара?
 През годините екипът ни е потвърдил, че освен може да направи световни работещи акции, само че и да ги приспособява към българския консуматор и спецификите на нашия пазар, тъй че те освен да реализират, само че и да надминат упованията. Ще ви дам няколко ярки образеца за акции, в които ние сме оставили нашия отпечатък: През 2013 година Johnnie Walker към момента не беше най-предпочитаната марка скоч уиски на пазара. Тогава екипът на „ Авенди “ осъществя акцията Johnnie Walker „ Негово величество Вкусът “. Тя закупи бърз отзив измежду потребителите поради ексцентричния метод на излагане в магазините – композиция на продукта с оттенъците на съответния усет. Кампания, която прави марка уиски №1 в света желана такава и в България.Друга акция, която оставя диря, е обвързвана с марката Bushmills, a точно Bushmills brothers – достоверното и неподправено другарство. Главните герои в нея са българските музиканти от „ Брас асоциация “ и артистичното трио Филип Аврамов, Даниел Рашев и Петър Калчев. По време на тази акция Bushmills печели рекорден пазарен дял и се утвърждава измежду водачите в категория ирландско уиски на българския пазар. Неслучайно и все още България е в топ 5 на страните в света по продажби на марката Bushmills. И с цел да не приказваме единствено в минало време, ще ви дам образец с акция, която към този момент е отличена с самопризнание и продължава и сега – „ Да приказваме на младите консуматори с марката Smirnoff “. Smirnoff пресъздава остарели свои световни реклами със собствен нов, съвременен прочит, като употребява локални известни лица, които да напомнят на потребителите какво е емблематичната рецепта 21 на Smirnoff и къде се крият корените и традициите на марката. Трима известни българи влязоха в ролята на лица на акцията, като пресъздадоха един ретро миг по нов, привличащ метод за младото потомство.
- Как бихте описали своя жанр на ръководство? И кои са нещата, които цените най-високо в професионален аспект?

- Вярвам, че съм от дейния вид мениджъри – желая да „ вря и кипя “ с хората и процесите в организацията. Изключително придирчив съм първо към самия себе си и по-късно към сътрудниците ми, което е водено от упоритостта да надграждам и реализирам повече от през вчерашния ден. Ориен­тиран съм към резултата и това е нещото, което желая да виждам в сътрудниците – всяко деяние и решение да бъде ориентирано към реализиране на част от нашата тактика. Фокусът ми е и върху това да стимулирам, въодушевявам и наемам сътрудниците, да подкрепям тяхното развиване, тъй като самичък нищо не мога да реализира. Създавам атмосфера на открита връзка, в която всеки един да има самочувствието да дава обрат­на връзка и да предлага хрумвания. Така че водещите за мен полезности в професионален проект са неприкритост, правдивост, честност, отборен дух и упоритостта да се развиваш и да доставяш високи резултати.

- Каква е културата на работа в компанията? И какви съгласно Вас са правилата, с помощта на които в „ Авенди “ се построяват сполучливи екипи?

- В основата на нашата компания са уверени, енергични и стимулирани хора, които реализират резултати и градят екипност, почитание и поддръжка. „ Авенди “ е компания, която дава опция на всеки сътрудник да разгърне гения си, да развие знанията и качествата си, да откри точното място в организацията. Не на последно място моя отговорност е да се грижа за мотивацията на сътрудниците ни, с цел да виждат дълготрайната изгода от работата си с нас.

Зад всички триумфи, които „ Авенди “ е постигнала, преди всичко стоят напъните, съпричастността, доверието, старанието, всеотдайността и високият професионализъм на всички някогашни и сегашни сътрудници. На всички тях желая да благодаря, че направиха освен допустима, само че и сполучлива тази 20-годишнина.

Довършете изреченията:

Христо Бойчев, шеф на „ Авенди “

За да работя добре, би трябвало... Да съм част от мощен и стимулиран екип, който жадува за провокации и победи.

Когато се постанова да взема мъчно решение... Анализирам обстановката от всички вероятни ъгли, употребявам насъбрания ми опит и се допирам на знанията и опциите на екипа ми.

Смятам, че занапред мога да... Покоря още по-високи върхове дружно с екипа на „ Авенди “.

***

Даниела Данаилова, старши бранд управител в от дивизия „ Храни “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР