Да плащаш средномесечна заплата от 2649 лв. на над две

...
Да плащаш средномесечна заплата от 2649 лв. на над две
Коментари Харесай

Ефект на минната индустрия, който статистиката изпуска

Да плащаш средномесечна заплата от 2649 лева на над две хиляди души в пет общини, а в едната това да се отнася за близо четвърт от работещите и за 18 на 100 в другата, и резултатът от това да го няма на радара на държавната статистика!? Възможно е и се случва с компанията " Елаците-Мед " и в общините Мирково и Етрополе.

Парадоксът е засечен от специалистите на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Лъчезар Богданов и Петър Ганев, които показаха пред публицисти анализите си за отражението на добивната компания върху икономическия профил на общините, откъдето идват на работа хората в рудника за рандеман на мед и в обогатителната фабрика. Най-много са заетите от Етрополе, следвани от Златица, Пирдоп, дребната Мирково, Челопеч, Чавдар, Антон и даже София – градът и региона.

Половината работа на сдружението е в рудника, който е в Етрополе, само че регистрацията му е в Мирково, където рудата се трансформира в меден концентрат. Тоест всички над 2 хиляди души, съгласно статистиката се водят, че работят там, изясни Ганев. Така в Мирково се оказва, че предприятието образува над 85 на 100 от заплатите и освен това състояние Националният статистически институт не може да разкрива данните за заплатите. И защото административно и чиновнически се оказва, че никой от Етрополе не получава заплата от " Елаците-Мед ", по този начин анализите въобще не регистрират приноса на сдружението към локалната стопанска система и междинната месечна заплата там излиза, че е 1230 лева през 2022 година, сочат данните на Националния статистически институт, употребявани от ИПИ за правенето на техните профили на общините.

Затова институтът прави обособени разбори за резултата на " Елаците-Мед " върху общините. И като към заплатите се прибавят отчисленията от концесионните такси за добива на мед от находище " Елаците " и корпоративните заплащания на компанията по взаимни обществени планове с общините, се оказва, че по-голямата част от приходите на локалните управляващи там се дължат на минното сдружение.

Например платеното на страната близо 16.9 млн. лева концесионно заплащане за 2022 година, половината от което отива в общините Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица, съставлява 15,4% от всички платени концесионни такси за рандеман на подземни благосъстояния в страната и 27,7% от тези за железни потребни изкопаеми.

" Концесионните заплащания към общините от региона на Средногорието и Етрополе отличават " Елаците-Мед " от други огромни данъкоплатци в страната, защото дават доста огромен финансов резултат на локално равнище и са непосредствено обвързани с качеството на живот ", отбелязва Ганев.

Според данните на ИПИ, " Елаците-Мед " обезпечават действително 73% от личните доходи на Мирково; 67% - на Етрополе; 45% - на община Чавдар, а приносът на компанията към бюджетите на общините Златица, Антон и Пирдоп е към 14-16% от личните доходи, а от бюджета на община Челопеч е 8% от личните им доходи.

И в случай че в Мирково личните доходи на общината за човек от популацията са 1963 лева, в София сумата е 681 лева

Собствените общински доходи дават независимост на локалната власт в изразходването им, не зависят от бюджетната дотация за съответни действия, които общините правят от името на страната. Това че така наречен минни общини се оправят сносно с изразходването на " персоналните средства " проличава и от положението на градчетата и селата – с добре асфалтирани улици, равни тротоари, китни центрове със зеленина и цветя и съвременно осветяване.

Добавената стойност от активността на предприятието надвишава 440 млн. лева през 2022 година, което е 0,30% от добавената стойност в стопанската система на България, сочат още данните на ИПИ. То основава над 5 пъти повече добавена стойност на един ангажиран в съпоставяне със междинните равнища за стопанската система, означават още от института.

Любопитен подробност от работата на сдружението е това, че в него се упражняват цели 120 специалности, множеството от които изискват особено и висше обучение.

Работещите в " Елаците-Мед ", чиято междинна възраст е 48 години, се радват на 30 дни заплатен отпуск през годината, бонуси за празници, помощи при раждане на дете в фамилията, даже и при гибел, както и в допълнение здравно обезпечаване, покриващо изцяло лекуване, даже и предплатено.

Реално възнаграждението е с 50% над междинното за страната и с 10% повече от междинната заплата за добивната индустрия.

Всичко това естествено дава отражение освен върху стандарта на живот на работещите в " Елаците-Мед " – което е директният резултат, само че и върху развиването на локалните бизнеси – магазини, заведения и други услуги, в които се харчат тези заплати. Какъв обаче е комулативният резултат на минната промишленост върху локалната стопанска система, е тематика за други разбори.

източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР