Да пътуваш по света вече е евтино и лесно. Има

...
Да пътуваш по света вече е евтино и лесно. Има
Коментари Харесай

Инголщат е с много лица - пълен с традиции и история, но и модерен и жизнен

Да пътуваш по света към този момент е на ниска цена и елементарно. Има голям брой евтини дестинации, налични билети и от вас остава единствено желанието, комфортни обувки и другар "по ползи ". А забавните места в Европа са към този момент "на една ръка разстояние ".

Инголщат (на немски: Ingolstadt) се намира в центъра на Бавария на брега на река Дунав. С население от над 121 000 поданици, той е вторият максимален град в Горна Бавария, след Мюнхен.

Инголщат е град с доста лица - цялостен с обичаи и история и в същото време съвременен, витален и радостен. Инголщат - университетският и търговски град на Дунава, очарова с вълнуващо комбиниране на сексапил и въодушевление. И не на последно място с Форум Ауди (Audi Forum), който показва тематиката автомобил по завладяващ метод.

Грижовно реставрираните градски къщи с красиви фасади, внушителни врати, горди кули и импозантни крепостни уреди дефинират образа на града.

Инголщат се загатва в романа "Франкенщайн " от Мери Шели, където е родното място на чудовището, основано от учения Виктор Франкенщайн. Илюминатите - скрито общество в Бавария, са основани в Инголщат в края на 18 век. През 1748 година Адам Вайшаупт, създател на Ордена на илюминатите, е роден в този град.

Главната квартира на автомобилния производител "Ауди " се намира в Инголщат, както и офисите на магазините за електроника "МедиаМаркт " и "Сатурн ". Жп гарата на Инголщат е обвързвана с Нюрнберг посредством високоскоростна линия от май 2006 година.

Инголщат е упоменат за първи път в документ на Карл Велики от 6 февруари 806 година като "Инголдес щат " - мястото на Инголд. Около 1250 година Инголщат получава статут на град. Първоначално е крепостен град и е обкръжен от средновековна отбранителна стена. Баварската цитадела (действаща сред 1537-1930 г.) през днешния ден приютява Музея на баварската войска.

Сред любопитните обстоятелства за града е, че по време на Първата международна война бъдещият президент на Франция - Шарл де Гол, (френски военачалник и политик, президент в интервала 1959-1969 г ) е бил заложник в Инголщат. Все още реката в града се пресича от сапьорски образователен полигон, наоколо има две военни бази, едната от които се употребява за тествания на самолети. Вековната военна традиция през днешния ден рефлектира върху културния и публичен живот в града.

Инголщат е градът, в който през 1516 година Вилхелм ІV, херцог на Бавария, и Лудвиг Х, подписват баварския Райнхайтсгебот, който е най-старият закон за храните, към момента в деяние. Споменатият от Мери Шели в романа "Франкенщайн " "Ingolstädter alte Anatomie " през днешния ден е музей по здравна история. Английската писателка, създател на разкази, драми, есета, биографии, е най-известна със своя готически разказ "Франкенщайн или новият Прометей " (1818).
В Инголщат се намира Училището по мениджмънт на Инголщат, едно от най-хубавите бизнес учебни заведения в Германия. То е клон на отдела по бизнес администрация и стопанска система на Католическия университет на Айхщат-Инголщат. Университетът по приложни науки е ново и бързоразвиващо се висше образователно заведение за технологии, компютърни науки и бизнес администрация с към 2500 студенти. Числеността на курсовете е дребна и студентите получават самостоятелно отношение в доста огромна степен, което е съществена разлика по отношение на огромните университети. Няколко научни стратегии, спонсорирани от "Сименс " и "Темик ", обезпечават на надарените студенти средства за следването им.

Audi AG ( "Ауди ") е немският авто производител със седалище в Инголщат. Част е от Volkswagen Group ( Volksvagen AG) от 1964 година, като марката постоянно е била знак на качество, сигурност, комфорт и издръжливост. Мотото на компанията гласи "Vorsprung durch Technik ", което може да бъде преведено като "Напредък (или предимство) посредством техника ".

До живописния древен град на Инголщат се стига по типичен път: през портата с името Кройцтор. Някога тя била част от солидно укрепително ограждение, а през днешния ден е знак на Инголщат и превъзходно удостоверение на средновековното строително изкуство. Зад тази врата пътешественикът открива превъзходни забележителности, като Новия замък, църквата Азамкирхе с фамозната Лепанто-Монстранц (дарохранителница), постройката "Старата анатомия " и Старото кметство. В съседство се намира най-старата съществена черква на града - "Свети Мориц ". До главната романска кула на северната страна на църквата, на южната й страна се издига стройната готическа кула с името Пфайфтурм, която в миналото служела за наблюдателница. До върха й водят 200 стъпала, а от горната страна се разкрива превъзходна панорама към града и към могъщата късноготическа манастирска черква - най огромната черква с сърцевина във тип на зала в Южна Германия. Тясно обвързван със "Свети Мориц " постоянно е бил университетът - "die Hohe Schule ", основан през 1472 година като първият университет в Бавария. Именно на него Инголщат дължи дългия си интервал на подем: в продължение на три века тук е бил духовният и културен център на Бавария.

И до през днешния ден атмосферата в Инголщат е изпълнена с духа на това време, с красиви обичаи и сантиментално въодушевление. Фактът, че орденът на илюминатите - и до през днешния ден знак на скрито общество, е учреден точно в Инголщат през 1776 година, отлично се вписва в тази картина. Това се усеща изключително интензивно при обиколката "Mystery Tour " или пък "Türmerey " - едночасова нощна разходка с разкази и песни, водена от "истински " нощен пазач от Средновековието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР