Да оцелееш финансово след коледното пазаруване е мъчителна задача. Понеже

...
Да оцелееш финансово след коледното пазаруване е мъчителна задача. Понеже
Коментари Харесай

Коледно пазаруване с ограничен бюджет – 10 ценни съвета

Да оцелееш финансово след коледното извършване на покупки е мъчителна задача. Понеже сме наясно, че околните ни не чакат пожелания за международен мир, елементарно може да се прилъжем и да изпразним сметките си към празниците. Макар че българите се самоопределят като скъперници, не помнят за това си качество в края на годината.

Същите българи, които през цялата година се оплакват от неналичието на пари и 13 заплата, пазарят като луди към Коледа и посрещат Новата година, потънали в задължения.

Чудото на Рождество Христово става все по-комерсиално, само че с цел да не обвинявате страната и полиците, че няма с какво да си платите сметките идващия месец, прочетете няколко съвета, които ще са ви от изгода при коледното извършване на покупки.

1. Планирайте Коледа, каквато може да си позволите

Дори и народи с по-широки джобове от нашите не потеглят към моловете без прелиминарен лист. При умното извършване на покупки не изпразвате портфейла си за три дни ядене и пийване на стомах, а преценявате какво може да си позволите и по какъв начин да разпределите средствата си. Определете бюджет за празниците и не надскачайте опциите си, тъй като парите ще са ви нужни и след Коледа.

2. Пазарувайте онлайн

Моловете са много разсейващи и даже да влизате за едно или две неща, може да излезете с 10 торби и нова прическа на плитчици. От друга страна, при онлайн търговията по-лесно ще спазите предварителния си лист за извършване на покупки и ще следите защо харчите парите си. За да пестите от доставката, ограничете извършването на покупки до няколко уеб страницата.

3. Не пазарувайте с децата си

Да се разхождате по магазините с деца към Коледа е обезпечен метод да осигурите гратис шоу за останалите клиенти. Ако се стремите да сте в крайник с избран бюджет, без да обяснявате какво може и не може към всяка лъскава витрина, оставете децата вкъщи.

4. Проверете къде са пониженията

Друг номер на ловкото извършване на покупки е авансово да ревизирате къде ще има понижения. Направете една разследваща акция на празен джоб и отбележете местата, където има най-големи промоции.

5. Плащайте в кеш

За да не се увличате в разноски и да купувате тъкмо това, което ви е належащо, плащайте в брой. Така ще знаете с какъв брой пари разполагате и няма да се поддавате на импулсивни покупки – нещо, на което доста хора са склонни, когато заплащат с карта.

6. Подарете ваучери

Евтин и в това време гръмък подарък за другар или родственик е ваучер от уеб страниците за групово извършване на покупки. С таван от към 10 лв. може да подарите на някои от непосредствен масаж, маникюр, педикюр, козметична процедура, билет за спектакъл, подготовка по бокс или урок по танци.

7. Направете част от подаръците сами

За да спестите пари от дарове, отделете време и направете част от тях сами. Може да изненадате обичаните си хора с домашно приготвени лакомства, козметика или сантиментална движимост, която показва най-хубавите ви моменти дружно.

8. Започнете с най-евтиното и завършете с най-скъпото

Хитър трик, който съгласно логиката на психиката прави работа, е да купите най-скъпия предмет от листата си финален. Наблюденията на специалистите демонстрират, че сме по-склонни да пилеем парите си, в случай че стартираме извършването на покупки от най-скъпото. Но в случай че го оставим за край, разсъдъкът ще ни кара да пестим.

9. Разменяйте си дарове

Ако парите не ви стигат и може да си позволите единствено един подарък, помолете за замяна на дарове. Така ще купите единствено една движимост и няма да се наложи да теглите заеми. Разбира се, взаимно се ограничете до съответна сума, с цел да не се червите, когато получите прекрасен парфюм, а вие подарите чифт пантофи.

10. Не забравяйте по-възрастните

У нас е признато да се приготвят дарове единствено за децата, все едно възрастните нямат право да се радват на празника. Дори да сте с лимитирани средства, отново може да напишете най-хубавия си спомен в една картичка и да благодарите на хората, които са ви отгледали.

Коледа е най-топлият фамилен празник, само че спомените, които ни оставя, в никакъв случай не са свързани с купчината дарове под елхата. В съзнанието ни се резервира атмосферата, домашно приготвените вкусотии и наличието на хората, които обичаме. Затова какъвто и бюджет да сте определили за идните празници, не забравяйте, че най-ценното, което може да подарите, е времето си.

Автор: Антония Руменова /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР