Да отпадне необходимостта от представяне на удостоверение за наследници, когато

...
Да отпадне необходимостта от представяне на удостоверение за наследници, когато
Коментари Харесай

Получаваме пенсия и помощи с по-малко документи

Да отпадне нуждата от показване на уверение за наследници, когато би трябвало да получим помощи и пенсия на умрял, плануват промени в Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване, качени за публично разискване.

От 31 март 2024 година влиза в действие смяна в Закона за електронното ръководство, според която отпада опцията административните органи да изискват от лицата представянето на удостоверителни документи за доказване на обстоятелства и условия, които са налични в регистри и могат да бъдат набавени по длъжностен път.

В тази връзка се оферират промени в наредбата, съгласно които при подаване на заявление-декларация за погашение на неполучено парично обезщетение и/или помощ от наследници на умрял човек, отпада условието за показване на уверение за наследници. В този случай единствено административният орган - съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт, се задължава служебно да набави нужната информация по отношение на наследодателя и кръга на неговите наследници.

С промени в Кодекса за обществено обезпечаване пък се трансформира наименованието на компенсацията за развъждане на малко дете, като думите „ малко дете “ са сменени с „ дете до 2-годишна възраст “.

Вадим персонална карта с по-малко документи

С друга смяна се регламентира ново право на бащата (осиновителя) на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст. Този тип обезщетение не е измежду категорично в наредбата, по тази причина в нея ще включено паричното обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), чието погашение и към сегашния миг е допустимо да бъде поискано от наследниците на умряло правоимащо лице.

С други промени този път в Наредбата за разпределяне и погашение на обезпечените вземания при неплатежоспособност на работодателя също отпада потребността от показване на редица документи. Те следва да се събират по длъжностен ред в границите на административните производства, показват от общественото министерство, което ги внася за публично разискване.
 istock istock
Премахва се условието към констативния протокол за осъществена инспекция от контролните органи на Национален осигурителен институт да се ползва копие от правосъдното решение за разкриване на производството по неплатежоспособност. Отпада и   изискването към заявката – декларация, което подава служащият към Търговско предприятие на Национален осигурителен институт за погашение на обезпечени вземания при неплатежоспособност на работодателя, да се ползва информация за размера на начислените, само че неизплатени трудови хонорари и парични компенсации, дължими от работодателя, както и подаваните възражения до работодателя за избраните суми в справката.
 
Ако служителят е умрял, наследниците му пък няма потребност да показват  удостоверение за наследници. Национален осигурителен институт ще би трябвало да изисква служебно представянето на съответния документ от общината (кметството), тя пък би трябвало да го  изпрати в 14-дневен период.

В заявлението-декларация към този момент няма да написа обръщението „ Моля “, а  то се заменя със „ Заявявам желанието си “ да бъде отпуснато обезпечено взимане. Премахва се и условието за показване от правоимащото лице на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК за понижена продуктивност 50 и над 50 на 100.

Предлага се измененията и по двете наредби да влязат в действие от 31 март 2024 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР