Да отделим две минути, за да погледнем нещо от природната

...
Да отделим две минути, за да погледнем нещо от природната
Коментари Харесай

Как да се почувствате по-щастливи само за две минути на ден

Да отделим две минути, с цел да погледнем нещо от естествената среда, е задоволително, с цел да бъдем по-щастливи, твърди проучване. „ Да спреш да помиришеш цвете “, както и да обърнеш внимание на каквото и да е от околната природа, в действителност прави работа, уверени са учените.

Когато човек забележи птица, домашно растение, глухарче край пътя или просто слънцето, което грее през прозореца, това усилва възприятието на благополучие и богатство. Хората, взели участие в проучването снимали това, което са забелязали и записвали възприятията си.

„ Не става дума за часове на открито или излети измежду природата – споделя Холи-Ан Пасмор, водещият създател на проучването – става дума за дърво на спирката в града и позитивния резултат, който едно дърво може да има върху хората. “

В проучването взели участие 395 души, разграничени на две групи – едните трябвало да виждат и снимат естествени обекти, а другите – обекти направени от индивида. И двете били съпоставени с контролна група, която не трябвало гледа и да снима нищо. Както може да се чака, групата, която снимала естествени обекти, докладвала и най-вече щастливи моменти.

„ Разликата в благосъстоянието на участниците – тяхното благополучие, възприятие на вдъхновение и степента на съгласуваност с другите хора, а освен с природата – беше доста по-високо “ – отбелязва Пасмор. Както потвърждат и предходни проучвания, хората, които обръщат внимание на природата, също се усещат по-свързани с нея и с другите хора като цяло.

Участниците в проучването също по този начин споделят повече просоциални настройки: те са по-склонни да оказват помощ на другите и да способстват за общността.

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР