Да оставим историята на историците. Можем да я използваме по

...
Да оставим историята на историците. Можем да я използваме по
Коментари Харесай

Заев: Ако се погрижим за българските интереси, а те за нашите, ще намерим решение

" Да оставим историята на историците. Можем да я използваме по позитивен метод. Тя ни сплотява, сплотява ни и посредством нея можем да градим мостове на съдействие и още по-голямо приятелство. Тази обща история, в случай че я създадем по-македонска или по-българска, може да бъде ябълка на раздора и да сътвори спорове. " Това сподели македонският министър председател в изявление за „ Дойче веле “, оповестява БГНЕС. Той прибавя, че „ историята е първо еластичен въпрос и второ не е работа на политиците, би трябвало да оставим историците да работят върху тази част, тъй като до момента са имали триумф и ще имат и отсега нататък “.
Според Заев в Договора за добросъседство има принадлежности и средства като думата „ обща история “ и при такива условия би трябвало през призмата на интелигентния европейски метод да се употребява историята по позитивен метод. „ Имаме прелестен контракт, на който разпореждам огромни очаквания. Вярвам, че можем през призмата на интелигентния европейски метод да използваме историята с позитивна цел “, сподели Заев. Премиерът вини „ неприятните изявления, които се появяват в обществените мрежи и други сходни медии “ за разрастването на спора.  „ Ние сме положителни другари, приятелски нации. И двете страни желаят да видят задачите Балкани дружно в Европейски Съюз, с отворени граници сред нас и България, през които жителите могат да пътуват свободно, да си сътрудничат и да построяват другарство “, сподели той.
 Зоран Заев: Македонците са уверени в своята еднаквост Зоран Заев: Македонците са уверени в своята еднаквост
" Невъзможно е македонската национална еднаквост да бъде обект на договаряния. Това е утвърдено от Европейската спогодба за правата...
Възможност в намирането на решение Заев вижда в подобаващ протокол, меморандум в границите на Договора с България, с който да се обвържат нещата, „ с цел да потвърдим упованията на българския народ “. Северна Македония няма никакви териториални или малцинствени искания и не се намесва във вътрешните работи на никой от съседите й, нито на България.  „ Това са български жители и те търсят правата си вкъщи или пред света. При тези условия обществено удостоверявам, че нямаме териториални и малцинствени искания. Мога да обещая, че ще създадем пътна карта за по-бърза работа по кулоар №8, за това какъв брой пъти годишно ще се събират историческите комисии. Междуправителствената комисия, в случай че е належащо, ще се среща не веднъж, а два пъти годишно, тъй като това е в наш интерес, а евентуално ще помогне и на българските политици преди изборите. В наш интерес е България да бъде постоянна и да има държавно управление и парламент, които хората да поддържат, с цел да може да взема решения, в това число решения за другарство и съдействие със страната ни “, уточни Заев.
„ Публично настоявам, че общата история е действителност и съществува. Това е обща история на българи и македонци, българският и македонският език. И при такива условия би трябвало да изградим другарство и приятелство. Любовта е тази, която води към бъдещето “, съобщи Зоран Заев в изявлението за „ Дойче веле “. Премиерът съобщи, че персонално е разговарял с кметове на общини и институции, с цел да отстрани знаците, които приказват за " враждебни " нации. Заедно със своите подчинени той работи за подсилване на другарството и братството на двата народа, само че не може да се реализира нещо, изгубено в продължение на десетилетия, единствено за две години, увери министър председателят. Нужно е време и това зависи от всички нас, счита той. „ Вярвам, че в случай че се погрижим за българските ползи, а те за нашите, ще намерим решение “ , заключи македонският министър председател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР