Да обикаляш света в търсене на партньор, но повикът ти

...
Да обикаляш света в търсене на партньор, но повикът ти
Коментари Харесай

Трогателната история на 52 – най-самотния кит на планетата

Да обикаляш света в търсене на сътрудник, само че повикът ти да не получава отговор звучи ужасяващо и тъжно. Затова мнозина са съпричастни с 52 – най-самотният кит на планетата.

Самотникът, кръстен на 52-херцовите сигнали които издава, принадлежи към незнаен, неидентифициран до момента тип. Проблемът е, че звуците му са с много по-висока периодичност от тези, които другите китове по света разпознават и споделят. Затова 52 броди самичък из океана, година след година, обезверено търсещ своята половинка.

Интересното е, че 52 в действителност в никакъв случай не е бил забелязван – само любовните му песни са прихващани от сонарите, само че постоянно е бил самичък. Този феномен е толкоз завладяващ, че учените наблюдават доста деликатно звуците още от първото им записване от Уилям Уаткинс през 1989г.

За последните 25 години хидрофонната ситема за милиарди долари на американския военноморски флот, проектирана да следи руски нуклеарни подводници през Студената война, записва миграцията на 52 всяка година, когато той изминава дистанцията от централна Калифорния до Алеутските острови в Тихия океан. Китът постоянно пътува самичък и неговата миграция наподобява не се въздейства от наличието или придвижването на китовете от други типове.

Експертите изясняват, че сигналите на 52, въпреки много ниски за човешкото ухо, в действителност са по-високи спрямо естествените повици на останалите китове. Някои считат, че повода за това може да е физическа дисторция, до момента в който съгласно други той е хибрид сред наследник кит и различен тип.

Историята на 52 е въодушевила голям брой музиканти и актьори по света. За него има написани песни, книги и даже се снима филм.

Китовете са обществени животни и песните им могат да бъдат чути на 5000км разстояние в океана. Да бъдеш уединен и никой да не дава отговор на повика ти е един от най-големите страхове на човешките същества. Същото е и за китовете. Те имат вретеновидни неврони, които им разрешават да изпитват обич, ненавист, принадлежност.

За някои хора 52 е уединен. За други, той е знак на вярата, тъй като продължава да търси и не се отхвърля.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР