Да няма лимит на бързите антигенни и PCR тестове, да

...
Да няма лимит на бързите антигенни и PCR тестове, да
Коментари Харесай

Без лимити за PCR и антигенни тестове при 2 от симптомите на COVID-19

Да няма предел на бързите антигенни и PCR проби, да бъде категорично посочено кой ги назначава и да могат да се издават посоки за тях при два от най-типичните признаци на ковид. Това оферират от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в мнението си до управлението на Българския лекарски съюз по отношение на проектодоговора за изменение и допълнение на Национален рамков контракт за медицинските действия за 2020 - 2022 година сред НЗОК и БЛС за изискванията, критериите и реда за назначение на диагностични проби (PCR) за определяне на зараза с КОВИД-19 при пациенти с прояви на болестта.
Предложенията на съсловната организация са да се одобри в началото проучване с бърз антигенен тест за доказване на зараза със SARS-CoV-2.
Положителният резултат от теста да бъде съображение за слагане под карантина или хоспитализация според от тежестта на болестта.
Антигенните проби се правят най-много до 4-я ден от появяването на признаците.
Тест се назначава при съществуване на 2 от изброените признаци - температура, суха кашлица, изнемощялост, загуба на усет и/или подушване, затруднено дишане или дефицит на въздух, мускулна болежка, главоболие, диария, гадене и повръщане, гърлобол, кислородно засищане <92% или <88% (ако пациентът е с ХОББ) при извършена пулсоксиметрия, в случай че има такава опция.
Според НСОПЛБ пониженият брой признаци, при които може да се назначава тест за ковид, ще докара до повече открити и в точния момент диагностицирани пациенти, навременното им слагане под карантина и лекуване и в следствие - до понижаване на товара върху болничната помощ.
Единствено съображение за назначение на тест да бъдат пневмония с характерностите на COVID-19, потвърдена с образна диагностика; контакт с инфектирано лице и поява на най-малко един признак.
PCR да може да се назначи при негативен антигенен тест, само че съществуване на признаци на ковид, които не се редуцират или се усилват и утежняват.
Антигеннният тест или PCR да може да се назначава от персоналния доктор, както и от всеки доктор, който има подписан контракт с НЗОК.
Средствата за назначение на PCR и АГ тест да не подлежат на лимитиране и да са отвън по този начин наречения Регулативен стандарт на ОПЛ. Извън този стандарт би трябвало да бъдат и проучванията: СУЕ, CRP, рентгенография на бял дроб. Важи за интервала на епидемията.
Ако не се схване рационалната концепция за въвеждане на антигенните проби, то препоръчаните правила с дребна промяна в периодите за назначение могат да се приложат към PCR тестванията.
УНК номерът, евентуално въведен с оглед предварителна защита на нарушавания при осъществяването на назначените проби, в действителност би основал усложнения изключително при някои избрани групи от популацията (възрастни, с нарушено зрение и слух, живеещи сами, неграмотни). Трудно е да се продиктуват 12 или повече числа и букви и да бъдат правилно записани, доста хора не употребяват смарт телефони и други Като цяло се усложнява процедурата. Би било подходящо да се реши съотношението полза/създадени неудобства в този случай.
От сдружението стимулират предложенията си с преосмислянето на метода при определянето на критерии за тестване на лицата със признаци по отношение на рекомендациите на Европейския център за надзор и профилактика на болесттите.
Според тези рекомендации тактиката за тестване би трябвало да е гъвкава, хората със признаци да се тестват допустимо най-рано, с цел да се изолират в точния момент, както и да се тестват околните им контактни лица; да се обезпечи опция за проучване за грип и ковид по време на грипния сезон.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР