Да не споделяме добри новини и да ги запазваме за

...
Да не споделяме добри новини и да ги запазваме за
Коментари Харесай

Запазването на някои неща в тайна може да е полезно за настроението

Да не споделяме положителни вести и да ги резервираме за себе си би могло да е потребно за психологичното здраве и да ни накара да се усещаме по-енергични и бодри. При научаването на положителни вести доста хора имат инстинкта да ги споделят с околните си - неща като годеж, бременност или покупка на ново жилище. В анкета, извършена по отношение на проучване, оповестено в сп. The Journal of Personality and Social Psychology, 76% от доброволците споделят, че когато получат положителни вести те желаят да ги споделят с някого, написа Puls.bg. 
Прочетете още
Самото научно проучване преглежда какво се случва, когато тези вести бъдат непокътнати в загадка. Над 2500 доброволци вземат участие в него, сравнявайки запазването в загадка на добра вест и запазването в загадка на срамна или неприятна вест.

Резултатите от изследването демонстрират, че от лист с към 40 вероятни положителни вести приблизително всеки има към 15 и 16. Оказва се, че тези, които резервират в загадка даже 5 или 6 от тези 15/16 се усещат по-енергични спрямо тези, които споделят с други. 

Причината тайните за нещо позитивно да бъдат непокътнати е най-много, че запазването на тайната не се дефинира от външни фактори или боязън. Те се резервират в загадка по лично предпочитание, като най-много желаят тайната да бъде разкрита по-нататък като приятна изненада. В друга част от научното проучване се сочи, че тези, които резервират тайната си за по-нататък се усещат по-енергични.

В съпоставяне с позитивните вести, запазването в загадка на множеството типове обстоятелства и събития не е удобно за душeвността, нито за физическото здраве. Много научни проучвания за запазването секрети сочат за негативните последици. Пазенето на подобен тип секрети води до струпване на стрес под формата на боязън, тревога, позор и виновност – този стрес непосредствено оказва въздействие върху организма. Резултатите от доста проучвания демонстрират нараснали равнища на хормона кортизол, което въздейства на кръвното налягане, като е и рисков фактор за доста психологични болести като меланхолия и тревога, повишение на хронични болки и проблеми със съня. С продължение на времето тези резултати върху организма могат да се влошат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР