Да мислим за бъдещето, вместо да търсим дребни конфликти, поводи

...
Да мислим за бъдещето, вместо да търсим дребни конфликти, поводи
Коментари Харесай

Иван Таков: Да мислим за бъдещето, вместо да търсим поводи за разделение

Да мислим за бъдещето, вместо да търсим дребни спорове, мотиви за нападки и делене на обществото от събития в предишното. Това прикани ръководителят на Българска социалистическа партия - София Иван Таков в словото си по време на тържественото честване на 9-ти май - Ден на Победата и Ден на Европа пред Паметника на Съветската войска. Столичната организация на социалистите, дружно с ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, организационния секретар на партията Борислав Гуцанов, народни представители, определени от София, и общински съветници се включиха в събитията, отбелязващи историческата дата. Иван Таков, Борислав Гуцанов, членове на Изпълнителното бюро на Градския съвет и на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители се поклониха и поставиха цветя първо пред Паметника на Незнайния боец, по-късно се включиха в шествието " Безсмъртния полк " до Паметника на Съветската войска, където участваха и в тържественото честване на празника.

" Девети май е свещена дата за цялата демократична общественост в света. Това не е просто празник. Девети май бележи Победата на хуманизма над нихилизма. Този ден ознаменува Победата на Доброто над Злото, сподели в словото си Иван Таков. - Разгромът на хитлерофашизма преди 78 години отвори необятно портите на човечеството за цивилизационно развиване. Победата на " Червената войска " във Втората международна война е реалност, който не може да бъде подценен или изменен. Това е армията - освободителка на нашия континент от Хитлеровата чума. Нейната победа даде късмет на Европа. За обединена Европа. Победата на " Червената войска " ни събира през днешния ден да честваме Деня на Европа ".

Лидерът на столичните социалисти съобщи, че 9-ти май е справедливата присъда над нацизма - оня човеконенавистен режим, който потопи Европа в кръв и мрак преди 78 години. " Девети май е ден за памет, ден за респект, ден, в който скланяме глави пред тези 60 милиона погубени животи, 27 милиона от тях на руски жители. Затова на всеки 9-ти май сме тъкмо тук, пред Паметника на Съветската войска. Затова ревниво го пазим от похищенията на безпаметните. Затова възстановихме счупената плоча. Затова ще го браним от всеки опит да бъде демонтиран, безапелационен беше Иван Таков. - Нашата памет не може да бъде демонтирана. Погубените десетки милиони животи няма да бъдат забравени. Историята няма да бъде употребена с користни цели. Фактите от предишното няма да бъдат тълкувани по този начин, както е угодно на политическата обстановка сега. Защото похищението над паметта води до нови кръвопролития, на които сме очевидци през днешния ден напълно покрай нас. А изтриването на предишното обрича бъдещето ни ".

Иван Таков означи също, че 9-ти май е празник и на българската воинска популярност. " Днес скланяме глави пред паметта на няколко генерации български антифашисти, на десетките хиляди партизани, участници в бойни групи, концлагеристи и ятаци, дали живота си в битката за освобождението на Европа от фашизма. На българските воини, починали по бойните полета на Югославия, Унгария и Австрия на страната на съдружниците, сподели още той. - Девети май е знак на мира, на сигурността и напредъка на страните и народите. Мирът през днешния ден се опира на паметта за предишното. Той не е резултат от победа, в която и да е война. Няма да реализираме мир посредством провокации, нито посредством съсипия, а още по-малко посредством взиране в това, което ни разделя. Мирът значи правдивост и тъждество. Мирът стартира от всеки от нас - със примирение, с схващане, с приемане на разликите, с приемливост и съпричастност. Мирът е на първо място разсъдък и отговорност на всеки човек ".

Председателят на Българска социалистическа партия - София беше безапелационен, че единствено доста обединен, здрав и адаптивен народ, единен от обичта към България, може да издържи на многочислените тествания, да устои независимостта си и да се защищити от вътрешни безредици и външна експанзия. " България се нуждае от този късмет, който ние, жителите, би трябвало да дадем. Трябва да дадем този късмет и на себе си. Да се отворим към развиване, към прогрес, към по-добър живот. Да мислим за бъдещето, вместо да търсим дребни спорове, мотиви за нападки и делене на обществото от събития в предишното, сподели още той. - Това е мирният път към напредъка на един народ. Това е отговорността на всеки жител и задължението на всеки общественик ".

Иван Таков означи също, че една нация е велика освен по размерите на територията, която обитава. " Волята, сплотеността, издръжливостта, дисциплината на нейния народ и качеството на нейните водачи обезпечават почетното й място в историята. И единствено времето ще ни съди по дейностите и постъпките. Така, както през днешния ден ние съдим по дейностите и постъпките нашите предшественици. И честваме успеха им на Доброто над Злото. Отново със сълзи на очи. Девети май ще пребъде! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР