Да крепят разбирателството у дома, уважението към учителите и приятелите

...
Да крепят разбирателството у дома, уважението към учителите и приятелите
Коментари Харесай

Златко от Семинарията: Да се молим за тези, които ни мразят

Да крепят разбирателството вкъщи, уважението към учителите и приятелите и да бъдат положителни жители. Това ще призове 17-годишният Златко Минев точно на Деня на християнското семейство. Единайсетокласникът от Пловдивската духовна семинария „ Св. св. Кирил и Методий ” е определен да изрече духовната проповед на тазгодишното празненство, което е тази вечер в Епархийския дом на храма „ Св. Петка ”.

Като доста от младежите на неговата възраст, Златко обича модерните неща. На стената му във Facebook има фотография на таблото на финален модел мерцедес. Но и кадър с момчето в църковни одеяния по време на работа. Докато другите учат програмиране, Златко редува часовете по български, британски и математика с дисциплини като „ Източноцърковно пеене ” и „ Литургика ”. Денят му всяка утрин стартира с утринна работа. След закуската следват занятията, обяд, малко свободно време, занималня, вечерня в параклиса на семинарията. Няма потребност от вечерен час, тъй като сили за повече не остават и след вечерната работа момчетата поемат към спалните пространства.

Когато Златко решил да избере този път, това изненадало всички в фамилията - в рода му няма свещеници. В семинарията е като в казарма, предизвестили го вкъщи. Привлече ме нещо от вътрешната страна, необяснимо е, споделя Златко. От дете обичал да прекарва часове в храма „ Св. Георги Победоносец ” в родното си село Градина в първомайския край. След като приключил там седми клас, траял в Пловдивската духовна семинария.

Догодина ще бъде зрелостник и възнамерява да учи богословие и във висше образователно заведение. След това проектите му са да сътвори семейство и да стане добър духовник. А кой духовник е добър? Който съблюдава Божите заповеди, оказва помощ, направлява и е преклонен. Тия четири неща младежът следва и в този момент. Често другари го търсят за съвет, когато през уикенда се върне на село. Обяснявам, доколкото мога, някои неща аз самият още не знам, признава младежът. Не отхвърля, че изкушенията в актуалния свят са доста.

„ По пътя на Бог има доста сложни неща, само че с религия, пост и молитва могат да бъдат превъзмогнати ”, уверен е Златко. Това от време на време го прави обект на подбив, само че го приема като тестване на вярата. Приятелите от компанията му обаче са приели неговия избор. И даже постоянно го карат да им пее - не нашумели шлагери, а църковни песнопения. Това е обичаното на Златко, който попява и в междучасията, и в свободното си време в семинарията. Това ме извисява, носи ми наслада и душевно примирение, изяснява момчето.

Най-добрият урок, който до момента е получил от преподавателите си, е да се отнася толерантно към другите, даже да не споделят неговите убеждения и полезности. За този, който те ненавижда, би трябвало да се молиш най-вече, споделя момчето. Като на доста от връстниците му и на него му е минавала мисълта за по-добър живот в чужбина. Но е по-добре да останеш тук до родителите и приятелите, споделя Златко.

Освен него в тържеството във връзка на Деня на християнското семейство довечера ще взе участие мъжката музикална групировка на Духовната академия, църковният хор при храма „ Св. Възнесение Христово ”, трио „ Пълдин ”, дуо реализатори на флейта и пиано, детски отбор от ОУ „ Любен Каравелов ”.

Празникът

Единствено българите означават празника Въведение Богородично - 21 ноември, като Ден на християнското семейство. На този ден Богородица била обречена от своите родители на Бога още преди рождението си, а когато навършила 3 година, била отведена до Йерусалимския храм. По пътя фамилията било съпроводено от близки, носещи запалена свещ. Всички останали изумени, когато родителите я оставили на първото ходило на храма и тя изкачила сама 15-те му стъпала.

На най-горното с благословия я посрещнал първосвещеник Захария, татко на Св. Йоан Кръстител. След като навършила годините, в които младите възпитанички се прибирали в света, с цел да се омъжат, тя била " дадена " на възрастния си роднина Йосиф, който да бди над нея. Почитането на Въведение Богородично датира от 715 година след Христа. В Константинопол има черква, която е отдадена на него, издигната от император Юстиниан Велики през 543 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР