Да коленичиш, докато звучи химна на страната – този символичен

...
Да коленичиш, докато звучи химна на страната – този символичен
Коментари Харесай

Тръмп подкладе расизъм чрез американския футбол - прекали ли окончателно?

Да коленичиш, до момента в който звучи химна на страната – този алегоричен жест на митинг се трансформира в вест номер едно в Съединени американски щати през почивните дни. Защото като един играчите от Националната футболна лига на Съединени американски щати (бел. ред. – NFL, става въпрос за американски футбол) взеха решение да стачкуват тъкмо по този алегоричен метод – подвивайки коляно. Протестът им беше ориентиран против расизма, само че не просто против расизма като принцип, а против зле прикрития расизъм в скорошна тирада на американския президент Доналд Тръмп.
За да стане ясно за какво се стигна до тази протестна вълна, е нужна известна предистория. През предходната година куотърбекът на един от най-популярните тимове по американски футбол " Сан Франциско 49найнърс " Колин Каперник подви коляно по време на осъществяването на американския химн преди мач на своя тим. Каперник го направи, тъй като е неприкрит последовател на придвижването " Животът на чернокожите има смисъл ". Точно това придвижване беше в основата на доста огромни митинги против случаи (бел. ред. – спомнете си Шарлътсвил), при които при подозрителни условия служители на реда гръмнаха чернокожи. А Каперник изясни държанието си по следния метод: " Няма да заставам гордо изправен пред знамето на страна, която потиска чернокожите и цветнокожите ". В края на сезона договорът му със " Сан Франциско 49найнърс " изтече и не беше възобновен, а нито един различен клуб в NFL не изиска да го притегли, макар доста положителните му индикатори и цялостното му показване. Примерът му обаче беше последван от мнозина.
На 22 септември, в Хънтсвил, Алабама, Доналд Тръмп изнесе тирада, в която засегна тъкмо това държание. Той приказва на събитие в поддръжка на кандидатурата на републиканеца Лутър Стрейндж за Сената. Пред екзалтирана навалица от последователи, Тръмп съобщи следното: " И Лутър, и аз сме стимулирани от великите американски полезности. Горди сме от страната си, почитаме знамето ѝ. Не бихте ли желали да видите по какъв начин притежател на тим в NFL споделя за някой, който не почита знамето ни, следното: " Разкарай този кучи наследник от терена незабавно. Той е уволнен ". Това, което наранява хората, е да включат тв приемника си и да видят по какъв начин такива хора коленичат, когато звучи великия ни химн”.
" Такива хора " – тази отпратка мигновено беше разбрана като " чернокожи " и " цветнокожи " . И реакцията не закъсня – освен това освен от играчите. Робърт Крафт, притежател на емблематичните „ Ню Ингланд Пейтриътс” и подкрепящ Доналд Тръмп, разгласи в прав текст, че е отчаян от държанието му. В неделя (24 септември) доста тимове, по време на постоянния кръг в лигата, заедно подвиха коляно, отбелязва в блога си сп. Economist. Големите образци бяха " Балтимор Рейвънс " и " Джаксънвил Джагуарс ". А притежателят на " Далас Каубойс " Джери Джоунс се причисли към играчите си и всички дружно коленичиха преди мача с " Аризона Кардиналс ", който се игра нощес (25 септември).
Вълната от NFL мина и към други спортове. Всепризнатият за номер едно в НБА в последните няколко години ЛеБрон Джеймс съобщи пред BBC, че Тръмп пробва да разделя посредством спорта. " Хората ръководят тази страна. Няма да разреша на който и да е, без значение какъв брой власт има, да употребява спорта като платформа на разделяне. Спортът е необикновено нещо – без значение от форма, величина, тегло, раса, вяра или каквото и да е, той кара хората да се сплотяват към един тим, един състезател и да намират цветното в спорта. Той сплотява хората по този начин, както нищо друго ", съобщи прочувствено звездата на " Кливланд Кавалиърс ". Припомняме, че Джеймс намерено поддържа Хилари Клинтън в конкуренцията за президент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР