Да кацнеш на Марс, да останеш там и да оцелееш

...
Да кацнеш на Марс, да останеш там и да оцелееш
Коментари Харесай

Подготовка за среща със суровия Марс

Да кацнеш на Марс, да останеш там и да оцелееш - това е тежко тестване, за триумфа на което се изискват години старания и неуморна работа на голям брой хора. Модел на Роувър, който би трябвало да се приземи на Червената планета през 2021 година, беше тестван в пустиня в Испания, като част от подготовката за изпращането му.

Първи придвижвания върху пустинния регион. Най-близкото до изискванията на Марс място в Европа - пустинята Табернас в югоизточна Испания. Този Роувър на Европейската галактическа организация един ден ще прави същото на Марс.

Кадрите, които ще изпрати и пробите, които ще вземе, ще оказват помощ на учените да сформират по-пълна картина за Червената планета.

Джефри Доаньон, Мисия Екзофит - управител: Виждате ли този било ето там? На фотосите, снимани от орбита, едвам се вижда. Искаме безусловно да го посетим, да го учим - екип от учени, геолози, които ще могат да преценяват дали би трябвало да се копае там. Това е регион, в който под повърхността може да има доказателства за минал живот.
Това тестване на Роувъра се организира с ръководство от отдалеченост. Центърът за надзор се намира на 1600 км от терена - в Оксфордшир, Англия. Симулацията е оптимално реалистична - има даже закъснение на сигнала сред испанската пустиня и оксфордската база - както би имало от Марс. Забавянето при изпращане и приемане на данни като фотоси или команди е сред 4 и 24 минути.

В търсене на най-важния отговор за Марс - имало ли е живот там - учените от дълго време са насочили напъните си оттатък забележимото.

Рана Иршад, експерт по роботика: Търсихме живот на повърхността и не открихме нищо. Не е изненадващо, тъй като повърхността на Марс е изложена на доста мощна радиация. Така че в случай че ще открием нещо, което свидетелства за бивш живот на Марс, то ще е под повърхността.
Затова Роувърът е оборудван с самостоятелна система за навигация, радар за навлизане под повърхността и спектрометър за разбор на химическия състав на проби, взети от почвата.

По време на седемдневното обучение екипът от Европейската галактическа организация тества свалянето на роувъра от апарата за кацане, идентифициране на маршрут, придвижване по скална повърхнина, продупчване на скали и взимане на проби.

Следващите проби ще са в пустинята Атакама в Чили следващата година.

След като апаратът Скиапарели се разруши в повърхността на Червената планета през 2016 година, европейските учени се надяват, в случай че всичко върви по проекта, Европа скоро да има Роувър на Марс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР