Да живеем нездравословно е по-лесно и по-вкусно. Здравословният начин на

...
Да живеем нездравословно е по-лесно и по-вкусно. Здравословният начин на
Коментари Харесай

Хранителен терапевт: Здравословният начин на живот е въпрос на воля и желание

Да живеем нездравословно е по-лесно и по-вкусно. Здравословният метод на живот е въпрос на воля, дисциплинираност и предпочитание. Това сподели хранителният терапевт Яна Данаилова в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.  

Тя означи, че още от най-ранна възраст при децата не се основава добра хранителна просвета вкъщи или в заведенията на държавна прехрана. " Ако погледнете едно меню в детските ясли и градини, тестените и захарни произведения са част от ежедневното меню на децата, което автоматизирано води до едно разбиране на този вид хранене и тази храна като част от нашето всекидневие “, уточни Данаилова.  

В учебно заведение няма предмет, който да коментира на подрастващото потомство каква е ролята на храната за човешкия организъм, какви са изгодите от здравословното хранене, акцентира хранителният терапевт.  

КОВИД пандемията е оказала отрицателно въздействие върху метода на живот и интензивността на хората. Силно отрицателно въздействие има и екранното време, което става все по-дълго, означи Данаилова.  

Висококачествената храна изисква по-висок бюджет, само че съгласно нея можем да се храним здравословно и пълноценно и с по-ограничени разноски. " Една обичайната българска кухня – един фасул, леща, просо, готвени в сезон зеленчуци не са толкоз скъпи и не изискват време “, даде образец експертът.  

Данаилова акцентира, че заболяванията, които лишават човешки животи, измежду които сърдечносъдовите болести, диабет вид 2, инсулиновата устойчивост, са предизвикани от четири фактора, които са напълно под наш надзор: нездравословно хранене, несъразмерна консумация на алкохол, тютюнопушене и липса на съответна двигателна активност. " Това е въпрос на държавна политика, с ангажиране на институциите в посока по-адекватна предварителна защита и повишение двигателната и хранителна просвета на популацията. Когато ние отглеждаме едно потомство, в което 30% от децата ни са с наднормено тегло, а 11-12% към този момент са със затлъстяване, това е бомба с часовников механизъм. Расте едно болно потомство “, съобщи гостът.  

Когато храната се обработва с нападателна термична обработка – пържене или печене, се получават крайни артикули на гликация с извънредно канцерогенен резултат върху човешкия организъм. Бавното готвене на доста ниска температура съхранява хранителната стойност на продуктите и защищава от образуването на крайните артикули, изясни Данаилова.  

Важно е да се храним осъзнато и единствено когато сме гладни, посъветва хранителният терапевт. Здравословният метод на живот обаче включва и придвижване, хигиена на съня, съответна хидратация, т.е. банкет на вода, а не на газирани питиета, ограничение на потреблението на алкохол и кафе.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР