Да инвестираш в своето бъдеще чрез пенсионни спестявания в доброволен

...
Да инвестираш в своето бъдеще чрез пенсионни спестявания в доброволен
Коментари Харесай

Силата на пенсионното спестяване в доброволен фонд: примерът на Уорън Бъфет при 10% годишна доходност

Да инвестираш в своето бъдеще посредством пенсионни спестявания в непринуден пенсионен фонд (ДПФ) не е единствено съвременно, а и доста потребно за персоналните финанси и фамилната сигурност. Високата дисциплинираност и постоянството при доброволното икономисване за пенсия, още от ранна или междинна възраст, дават трайни резултати. Фондовите мениджъри, в строго контролирани граници, са виновни за диверсифициране и балансиране на риска – с грижата да обезпечават все по-висока рентабилност. По мотив оповестените данни за годишна рентабилност на универсалните пенсионни фондове в България за 2023 година получихме хиляди въпроси, доста позитивни мнения и препоръки. Затова:

1. Резултатите, реализирани в релативно постоянния и сигурен, заради изключително строгата регулация, капиталов развой, приказват сами по себе си:



2. Всепризнатият американски инвеститорУорън Бъфет, на 93 година, именуван още „ Оракулът от Омаха “, тъй като живее в щатаНебраска, дефинира сполучливото вложение като снежна топка, която ние или определените от нас шефове на парите ни – фондове и други – търкаляме надолу по снежен скат. Ако скатът е по-дълъг, т.е. в случай че стартираме да спестяваме на ранна възраст и живеем по-дълго, даже и първичната „ снежна топка “ да е дребна, тя ще нарасне доста при 10% годишна рентабилност. Ще реализираме същия резултат, в случай че стартираме с по-голяма „ снежна топка “ в средата на живота си, отново заради същия резултат на‚събирателна‘ или ‚натрупана доходност‘(compoundinterest;при растежа на компаниите има сходно понятие– Compound annual growth rate, CAGR ). С други думи, с прибавянето на нови 10% всяка година върху първичната инвестиция тя нараства с 10% и върху осъществената инатрупаната рентабилност през миналите години.

3. Примерът на Бъфет в долари, който може да е още по-ценен в лв. или евро при 10% годишна рентабилност, в случай че обезценката на $ продължи доста по-дълго:

10 хиляди $, вложени през днешния ден с 10% годишна насъбрана рентабилност, след 30 години ще станат съвсем 175 хиляди $, за 40 години – повече от 450 хиляди $,а за 50 години ще доближат 1,170 милиона $. Същата екстраполация може да се направи при 100 хиляди първична инвестиция в непринуден пенсионен фонд за 30 години и 10% годишна рентабилност с струпване, сумата може да доближи до 1,750 милиона (т.е. 17,5 пъти или 17 500 % нарастване); за 40 години – 4,5 милиона, а за 50 години същата сума, при същата годишна рентабилност, може да достигне11,7 милиона!



Разбира се, всички образци и модели са под изискването за действително реализирана годишна рентабилност при действително поддържана сметка (партида) с струпване през целия интервал.

______________________________Специална Резерва____________________________

Посочените обстоятелства и пояснения нямат връзка с и не са заричане за бъдещи резултати, нито са гаранция за бъдеща позитивна рентабилност. Съпоставка с отразените данни може да се извърши на интернет страницата на Комисията за финансов контрол (https://www.fsc.bg).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР