Да е позволена или не частната охрана на населени места

...
Да е позволена или не частната охрана на населени места
Коментари Харесай

Държавата не е свещена крава

Да е разрешена или не частната защита на обитаеми места - това е най-новият публичен спор, който се води, както нормално, постфактум. Промените в Закона за частната охранителна активност към този момент бяха признати от Народното събрание и чак по-късно всякакви хора се присетиха в действителност да разискват предлагането.
Президентът и прокуратурата скочиха на нож, тъй като съгласно тях частната защита на урбанизирани територии щяла да докара до разпад на държавността, до изземане на функционалностите на Министерство на вътрешните работи по запазване на вътрешния ред и до основаване на някакви лични кметски армии.
Според прокуратурата признатите текстове са " противоконституционни, тъй като с отнемането на пълномощия от страната и възлагането им на частни субекти, е налице заплаха и за националната сигурност, и за нарушение на правата на всички български жители ".
А знаете ли какво друго е нарушение на правата на българските жители? Да биват грабени, пребивани и убивани необезпокоявано и безнаказано , да се опасяват за живота си и за живота на своите близки, и да остават незащитени от същите въпросни институции, които акцентират точно тази своя роля.
Функционирането на актуалните страни се базира на " Обществения контракт " - жителите се задължават да се откажат от някои свои права и свободи, да заплащат налози и такси, а в подмяна построените особено за задачата държавни институции ги пазят и пазят публичния ред.
У нас страната първа наруши този контракт. Хилядите възрастни хора по селата извършват своите цивилен отговорности, само че в подмяна на това не получават нищо. Поправка - получават живот в боязън, принуждение и безотговорност на отговорните.
Да, всички са съгласни, че точно Министерство на вътрешните работи ТРЯБВА да се грижи за сигурността в страната. ТРЯБВА. Но не го прави. И по този начин, когато страната нарушава своята част от публичния контракт, заслужава глоба - да бъде прескочена, да бъде пренебрегната, и да й бъде открита работеща опция.
Защото в случай че вашата майка или баба бъде вързана, пребита и ограбена, малко ще ви интересува, че страната по хипотеза ТРЯБВА да я пази. Ще ви интересува, че не го прави и че е нужно друго решение.
По данни на Евростат България е безспорен водач в Европейски Съюз по пари, които харчи за бранш " Сигурност " . Отново по статистика надалеч по-уредени и безвредни страни в Европа разчитат на по-малък брой служители на реда на 100 000 души население. Парите за силовите ведомства се усилват непрекъснато, само че резултатът е никакъв. И тъй като страната - това сме ние, имаме право да реагираме.
Правилата " по учебник " - в какво същата тази страна има или няма право да се меси, да контролира или да управлява, наподобяват отлично на хартия. Ние обаче живеем на процедура. И на процедура полицията е черна дупка, в която потъват парите ни без да получаваме това, за което сме платили.
Никой не би желал в естествена обстановка частна защита, тъй като никой не би желал да заплаща за едно и също нещо два пъти. Животът на околните ни обаче е по-голям от разпоредбите " по учебник ".
Редица села към този момент потвърдиха, че самоинициативата по намиране на частна защита, която да се заплаща от всички и да пази всички, е повече от ефикасна . И никакви илюзорни частни армии не са били основани, никакви феодални владения. Ако въпреки всичко фактически има сходни опасения, законовите текстове постоянно могат да се уточняват, тъй че тази активност да е съответно регламентирана.
Но че има въобще потребност от нея - е повече от ясно. Когато страната не си прави работата, жителите би трябвало да имат право да изберат законово уредена и работеща опция. Защото до момента в който едни хора по високите етажи на властта се наканят да спрат да крадат и да създадат нужните промени, нашият живот минава и той не може да бъде обречен в името на тяхната лакомия, несръчност и мързел.
Държавата не е свещена крава и е извънредно време институциите да схванат това. Само по този начин ще им дадем явен сигнал, че бездействието им няма да бъде толерирано.
Автор: Десислава Любомирова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР