Да дариш кръв за близък приятел или роднина, или безвъзмездно

...
Да дариш кръв за близък приятел или роднина, или безвъзмездно
Коментари Харесай

Полага ли се отпуск при кръводаряване

Да дариш кръв за непосредствен другар или родственик, или безплатно значи в действителност да спасиш живот. Това, което за теб ще са единствено 30 или 40 минути и лека болежка от операцията, могат да са разликата сред живота и гибелта за различен. Затова и кръводаряването е толкоз значимо.

Онези, които подаряват кръв, след процеса получават записка, която може да показват на работодателя си.

Съгласно българското законодателство на всеки, който е дарил непринудено кръв, у се поставят два дни отпуск - един ден за деня на прегледа и кръводаряването, както и втори ден, който се пада директно след него.

Това събитие е уредено според член 157, алинея 1, т. 2 от Кодекса на труда.

В Кодекса на труда е категорично упоменато, че при предпочитание от страна на служащия да подари кръв, работодателят е задължен да го освободи за тези два дни. За да няма някакво неразбирателство е добре служителят авансово да уведоми своя шеф, че има намерение да подари кръв и да пусне молба за отпуск за тези два дни.

 отпуск за кръводаряване

За страдание законът у нас не планува категорично отпускът за кръводаряване да бъде заплатен. Съгласно правната норма той се заплаща от шеф, в случай че това е категорично упоменато в груповия трудов контракт или е планувано като обособена уговорка в самостоятелния трудов контракт.

В случай, че това не е уредено при пораждане на трудовото правно отношение, то такова в допълнение съглашение може да бъде подписано и на по-късен стадий или за избран случай.

Казано с други думи, даже да нямате включена уговорка за заплатен отпуск за кръводаряване, такава може да бъде добавена когато и да е по избор на двете страни.

Ако обаче нямате подписан групов трудов контракт или в самостоятелния ви трудов контракт няма такава добавена уговорка, то този отпуск ще ви бъде провиснал от работодателя, само че няма да ви бъде обезщетен.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР