Да бъдеш видян добре помага да си обезопасен на пътя.

...
Да бъдеш видян добре помага да си обезопасен на пътя.
Коментари Харесай

Дневните светлини са важни и през лятото!

Да бъдеш забелязан добре оказва помощ да си обезопасен на пътя. Това важи и през лятото, даже в случай че има доста слънчево греене и дълги етапи на дневна светлина. Защото, да вземем за пример, неподходящото разположение на слънцето (задно осветяване), дъжд, мъгла и други феномени могат да влошат усещането на водачите и другите участници в придвижването даже на дневна светлина. По-специално в такива обстановки е потребно, в случай че пешеходците и другите транспортни средства се виждат по-лесно посредством мощни цветове, висок контрастност или светлина.

Широко публикувани са дневните светлини, които излъчват доста по-малко светлина от късите светлини и са ориентирани напред, вместо да осветяват пътя. Имат единствено функционалност за сигнализация и автоматизирано се изключват при включване на късите светлини. В Германия няма обвързване за потребление на дневни светлини в колите, а единствено рекомендация. В другите страни има разнообразни разпореждания за осветяване, по тази причина изключително преди пътешестване в чужбина за лятна почивка, има смисъл да се информирате за наредбите за осветяване, които се ползват там.

Някои от тях се разграничават доста една от друга. Например управляващите в Скандинавия и Балтийските страни декларират, че всички на пътя би трябвало да се движат с включени фарове през цялата година. В други страни като Италия, този правилник се ползва за всички пътища отвън обитаемоте места. И в Португалия даже има наложителни дневни светлини за обособени направления.

Точно противоположното е ситуацията с мотоциклетите в Германия, както и с колите - светлините на мотоциклетите би трябвало постоянно да са включени денем, с цел да създадат двуколесното транспортно средство по-видимо - това е планувано в раздел 17 2а от немския Закон за придвижване по пътищата (StVO). Въпреки това не е наложително мотоциклетите да бъдат оборудвани с дневни светлини. Ако нямат късите светлини се включват денем наложително.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР