Да бъде възстановено паралелното използване на хартиена рецепта за определен

...
Да бъде възстановено паралелното използване на хартиена рецепта за определен
Коментари Харесай

БЛС: 70% от лекарите нямат възможност да издават електронни рецепти

Да бъде възобновено паралелното потребление на хартиена рецепта за избран интервал от време. Това предложиха от Българския лекарски съюз. От там оферират възобновяване на паралелното потребление на хартиена рецепта за неустановен интервал от време.

Друго гледище на БЛС е въвеждане на условие електронното предписанието да бъде блокирано в аптеката, до момента в който фармацевтът не означи, че рецептата е изпълнена, отчасти изпълнена или неизпълнена.

Сред настояванията е и въвеждане на ефикасен надзор при складовите наличия, основаване на цифров указател за наличните медикаменти на територията на България, сподели още ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

По думите му от въвеждането на електронните предписания до момента, българските лекари са издали 204 230 предписания, като по тях осъществяването продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164.

Лекарите, които не са регистрирани като лечебно заведение, нямат опция да издадат предписания, изясни Маджаров, като посочи, че това са 70% от лекарите. Безплатно мобилно приложение може да бъде употребявано единствено в случай че имаш регистрирани лечебно заведение и електронен автограф, тъй като няма опция за генериране на на QR код ", разясни той.

Д-р Маджаров разяснява, че единствено 2938 от 3380 аптеки са изпълнили бели предписания, и запита какво се случва с останалите 442 аптеки. " Проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас на процедура към този миг е единствено на равнище изписване на рецепта ", сподели още ръководителят на Българския лекарски съюз.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР