Да бъде поставена пътна маркировка, която ясно да показва забрана

...
Да бъде поставена пътна маркировка, която ясно да показва забрана
Коментари Харесай

Омбудсманът иска ясно да се забранят велосипедите в центъра на Бургас

Да бъде сложена пътна маркировка, която ясно да демонстрира възбрана за придвижване на колела в центъра на Бургас.  Това предложение внесе градският омбудсман Тодор Стамболиев до Комисията по сигурност на придвижването при община Бургас.

Повод за това са множеството сигнали постъпили при омбудсмана за конфликти и заплаха от такива с велосипедисти по главните улици в централна градска част.

Тодор Стамболиев предлага пътната маркировка да бъде съчетана със светлинни сигнали и други средства за сигнализация, защото по този начин би била по-видима за младите поданици на града, които нямат шофьорски книжки и нямат навика да наблюдават за поставените по улиците пътни знаци.

Маркировката може да бъде сложена първоначално и на всяко кръстовище или секване на посочените улици в централната градска част, акцентира омбудсманът.

" Предложението ми търси предпазен резултат, само че в случай че бъде признато, ще докара до понижаване, а с течение на времето и до липса на нарушаване на разпоредбите за ръководство на колела по пешеходните зони ", показва Стамболиев.

В постъпилите сигнали до него се акцентира, че всеобщо дребни деца и възрастни хора са застрашени от несъобразеното и рисково ръководство на тротинетки, колела или скейтбордове от подрастващи.

Омбудсманът напомня, че според   член 81, т.5 от Закона за придвижването по пътищата се не разрешава на лидера на двуколесно пътно транспортно средство, /велосипед / да ръководи транспортно средство по площите, предопределени единствено за пешеходци , като тази възбрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

Едновременно с това, в член 167 алинея (2) от същия закон е посочено, че Службите за надзор, избрани от кметовете на общините: управляват в обитаемоте места редовността и положението на пътната настилка, пътните уреди, пътната маркировка, средствата за организация и контролиране, както и спазването на разпоредбите за паркиране от водачите на пътни транспортни средства, на разпоредбите за придвижване от пешеходците, на разпоредбите за придвижване от водачите на самостоятелни електрически транспортни средства, движещи се по велосипедна инфраструктура и на вярното потребление на алармените съоръжения, инсталирани в пътни транспортни средства за тяхната защита.

Следователно, надзор върху водачите на тротинетки, движещи се в пешеходни зони, върху които не е налице обособена алея за велосипедисти, както и надзор над велосипедистите, не е в пълномощията на тези служби, а контролът е в пълномощията на чиновници от Министерство на вътрешните работи.

Едновременно с това, публичното мнение за липса на задоволително надзор по посочените пешеходни зони, който да защищава всички участници в придвижването, е директно ориентирано против кмета на община Бургас и службите за надзор, избрани от него, добавя омбудсманът.
 Забраняват е-тротинетките в паркове и по тротоари в София
Забраняват е-тротинетките в паркове и по тротоари в София

Предлага се оптималната скорост от 25 км/ч
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР