Да бъде ли обявена руската посланичка Елеонора Митрофанова за персона

...
Да бъде ли обявена руската посланичка Елеонора Митрофанова за персона
Коментари Харесай

Ще бъде ли обявена Митрофанова за персона нон грата - въпросът предизвика напрежение сред управляващите

Да бъде ли оповестена съветската посланичка Елеонора Митрофанова за личност нон грата? Този въпрос провокира разнопосочни мнения в ръководещата коалиция. Искането насочиха в декларация от парламентарната естрада " Демократична България ". Те осъдиха остро зверствата на съветската войска в украинския град Буча. Вицепремиерът Асен Василев изясни, че общата позиция е допустима до края на деня. Малко по-късно от Българска социалистическа партия обясниха, че в обединението не е обсъждано отзоваването на съветския дипломат. С такава позиция излезе водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова в пост във фейсбук, в който приканва за умерено и рационално държание, съобразено с националния интерес.

10 дни откакто върна българския дипломат от Москва в очакване и Русия да създадат същото, кабинетът обмисля дали да не пристъпи към дейности и да разгласи за личност нон грата съветската посланичка Елеонора Митрофанова.

" Такава позиция на държавното управление се разисква. Възможно е до края на деня държавното управление да излезе с обща позиция ", съобщи Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

От парламентарната естрада " Демократична България " прикани за изгонването на Митрофанова в подтекста на декларация, в която осъждат зверствата в Буча и упорстват за по-енергичен отпор на съветската експанзия в Украйна.

" Настояваме за оповестяване на личност нон грата на съветския дипломат у нас Митрофанова, чието държание в последно време систематично е в прорез с Виенската спогодба за дипломатическите връзки и уронва достолепието на България ", съобщи Антоанета Цонева - народен представител от " Демократична България ".

Част от съдружните сътрудници виждат в акциите на " Демократична България " занемаряване на общото им решение.

" Чисто политически, да си вървим по метода, по който сме се разбрали. За следващ път " Демократична България " декларират нещо посредством декларация. Това би трябвало да го обсъдим на съдружен съвет ", съобщи Станислав Балабанов, народен представител от " ИТН ".

От най-голямата парламентарна група нямат обща позиция.

" Личното ми мнение е, че бих подкрепил едно такова предложение ", съобщи Настимир Ананиев, народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната ".

Във фейсбук водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че нито на съдружен съвет, нито на министерски, нито на председателски съвет в Народното събрание е обсъждано решение за изпъждане на съветския дипломат. Според нея това е последна стъпка с тежки последствия приканва за рационално държание.

Очаквано ГЕРБ-СДС и " Възраждане " са на радикално разнообразни отзиви. Припомниха към този момент изразявани позиции.

" Ако ние управлявахме сега, Митрофанова щеше да е оповестена за личност " нон грата " и щеше да си е тръгнала доста от дълго време. Просто тъй като заради доста аргументи, несъмнено, само че и най-много по тази причина, че от дълго време е прекрачила границите на естественото, което е разрешено на един посланик ", съобщи Даниел Митов - заместник-председател на ГЕРБ.

" Ние от " Възраждане " считаме, че нито е подходящо, нито е уместно България да влиза в риториката на която и да е друга страна и да гони дипломат ", съобщи Цончо Ганев, заместник-председател на " Възраждане ".

От Движение за права и свободи не разясниха тематиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР