Да бъде изтеглен заем, с който да се финансира закупуването

...
Да бъде изтеглен заем, с който да се финансира закупуването
Коментари Харесай

Българската армия иска HIMARS, оръдия и подводници – трябват им 8 млрд. лева

Да бъде изтеглен заем, с който да се финансира закупуването на ново въоръжение за армията в границите на идващите 9 години. Това планува стратегия за предпочитаните планове за рационализация на армията, призната от служебното държавно управление. Тя бе обявена преди две седмици от министъра на защитата, само че бе оповестена като решение на държавното управление едвам в петък.

До 2032 година би трябвало да бъде закупено съвременно въоръжение за 6,6 милиарда лева, планува тя. Към тези разноски се прибавя и към този момент утвърденият от служебното държавно управление план за още 8 изтребителя F-16 на стойност над 2 милиарда лева В сметките не влизат платените към този момент пари за и за новите бойни кораби.

За идващите 10 години разноските за защита би трябвало да стигнат до 5 милиарда лева на година през 2032 година В момента са 2,4 милиарда лева Като за целия интервал за армията ще бъдат дадени съвсем 45 милиарда лева, от които близо 10 милиарда лева са за финансови разноски, в които влиза и модернизацията.

Финансирането на програмата за рационализация да става посредством държавен заем, двустранните механизми за финансиране на Съединени американски щати като стратегиите за задгранични военни продажби или Фонда за финансиране на европейската сигурност и посредством стратегии на Европейски Съюз и НАТО, планува документът.
13 плана за модернизация са оповестени като приоритетни
Разделени са в четири категории според от прогнозната стойност – група А са тези от 100 до 499 млн. лева, група Б са от 500 до 999 млн. лева, група В са от милиард до 1,999 милиарда лева, а група Г са над 2 милиарда лева

Още през идната година би трябвало да стартира покупката на бронирани бойни машини. Планирано е да са най-малко 150, с цел да може с тях да се оборудва най-малко една механизирана пехотна бригада. Този план ще се извършва до 2032 година, тъй като е на стойност над 1 милиарда лева

За 2023 година е планувано и началото на плана за покупка на още осем изтребителя F-16.

Пак от началото на 2023 година стартират и три от най-евтините планове – за създаване на противовъздушна защита на равнище бригада, закупуване на трикоординатни радари, брегови противокорабни комплекси и закупуването на две дизел-електрически подводници. Като последният план евентуално ще е за пазаруването на подводници втора употреба от класа на старите български подводни лодки. Според военните ни моряци те били най-подходящи за Черно море.
За 2024 година е оставен проектът за замяна на артилерията
с нови 155 милиметрови гаубици по натовски стандарт. В момента армията ни употребява старите 152-милиметрови гаубици, които са по руски стандарти. 155-милиметровите обаче са по-далекобойни и също така употребяват муниции, каквито и оръдията на съдружниците ни в НАТО.

Следващата огромна вълна от планове за рационализация на армията ни би трябвало да стартира през 2027 година, планува още програмата. Тогава ще е началото на договорката за нови зенитноракетни комплекси, които би трябвало да подменят сегашните ни руски ракети.

Година по-късно пък военните възнамеряват да си купят високомобилна ракетна система за залпов огън от вида на комплексите HIMARS. Такива бяха дарени от Съединени американски щати на Украйна и стоят в основата на обрата на фронта в региона на Харков и Херсон в последните месеци. Те са по-далекобойни и с по-висока акуратност от употребените сега от армията ни руски ракетни комплекси.

Пак през 2028 година ще стартира внедряването и на нови тактически информационни системи. Година по-късно ще бъдат взети и бронирани инженерни машини за батальонните бойни групи.

Последните два плана, които ще стартират през 2031 година, са за закупуване на ракетни катери за военноморските сили и бойни дронове от висок клас.

Прави усещане, че от предпочитаните планове липсва каквато и да е замяна на главния военен танк. Това значи, че
военните планират да останат на съветските Т-72,
които се модернизират сега. Липсва и план за замяна на стрелковото оръжие, само че единствено преди месеци Министерството на защитата стартира поръчка за рационализация на всички налични в армията калашници.

За последните две години на програмата за рационализация е планувано разноските на МО за нови оръжия да стигнат съвсем 1 милиарда лева на година.

Един от най-големите опасности пред реализирането на програмата съгласно военните са политиците, излиза наяве от текста на документа. Риск пред модернизацията е и заплахата военните да не съумеят да договорят разсрочено заплащане по плановете си.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР