Да бъдат задържани основните подпомагащи мерки за туристическия бранш –

...
Да бъдат задържани основните подпомагащи мерки за туристическия бранш –
Коментари Харесай

Туристическият министър отчете добър сезон и поиска нови мерки за бранша

Да бъдат арестувани главните подпомагащи ограничения за туристическия отрасъл – 9 % Данък добавена стойност и таван за цените на тока, и да бъде признат таван за цените на газа и безакцизно дизелово гориво. За това ще упорства отрасловият длъжностен министър Илин Димитров, разгласи той във Варна.

Отминалият летен туристически сезон у нас се оказа по-добър от упованията. Броят на летовниците е с близо 13 % по-малко по отношение на предпандемичната 2019 година, при упования за спад с 25 на 100, уточни министърът.

54 на 100 от всички туристи у нас за първите 9 месеца на годината са българи. Половината от осъществените от нашите сънародници 3,7 нощувки са по морето. Достигнати са равнищата на туристите от главните пазари, като има растеж на летовниците от Англия, Полша и Израел.

Очаква се идният зимен сезон да е с 5-7 % по-добър от предходния, който беше рекорден. „ Помага ни геополитическата конюнктура, тъй като в зимните курорти на запад цените скочиха 2-3 пъти, а при нас - към 50 % ”, посочи Димитров.

За да бъдем съответни на пазара, парите за реклама на туризма ни би трябвало да бъдат няколко пъти повече от сегашните 18 милиона лв., съобщи министърът. Той даде за съпоставяне средствата, които нашите съседи и съперници като Турция и Гърция влагат в реклама - надлежно 511 милиона лв. и 250 милиона лв..

Има предложение за смяна в Закона за публичните поръчки, с цел да може да се популяризира непосредствено в обществените медии, без да се вършат публични поръчки. Заради тези ограничавания, сега се разгласяват до 20 спонсорирани изявления на ден. За съпоставяне всеки ден Турция разгласява към 530 рекламни поста във Facebook, а Гърция – 470.

Предстои оповестяване на конкурсната процедура за избор на туристическо аташе в Истанбул. Според министър Димитров страната ни би трябвало да има сходен представител в Румъния и Англия.

В Икономическия университет в морската столица министърът на туризма участва на откриването на Дълбокотехнологичен иновационен порт Варна. Основната цел на самодейността е да трансформира морската ни столица в привлекателен център за основаване и внедряване на надълбоко софтуерни нововъведения, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развиване на района, България и Европа чрез засилено взаимоотношение сред разнообразни заинтригувани страни – академия, бизнес, стартъп, юношески организации, локална администрация и др.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР