Да бъда народен представител от Варна за мен е огромна

...
Да бъда народен представител от Варна за мен е огромна
Коментари Харесай

Доц. д-р Медиха Хамза: Стабилна европейска България – за българите, които живеят и работят добре 


Да бъда депутат от Варна за мен е голяма отговорност! В бъдещата ми работа като парламентарист мога да се опра на персоналния си професионален опит и на политическия пиедестал граден от Съюза на демократичните сили през годините на прехода. Не бива да забравяме от кое място идваме и кои сме! Усилията ми ще са в посока на законодателни начинания в региона на образованието, обществените услуги и системата на опазването на здравето.

Кризите, през които минава страната ни са ясни на всеки български жител – усещаме ги по джоба си. Инфлацията не е просто за статистиката, тя е част от всекидневието ни, по тази причина преодоляването ѝ е приоритет. В обединението ГЕРБ-СДС е насъбран доста опит по справяне с рецесии, който ще помогне двете партии от фамилията на ЕНП да осъществят политическия си потенциал, с цел да върнат страната на пътя на развиването. Убедена съм, че е действително да реализираме задачите, които са залегнали в програмата за един цялостен управнически мандат: брутният вътрешен артикул (БВП) да доближи до равнище от 110 милиарда евро, междинната работна заплата да бъде 1400 евро, минималната заплата да се усили до 600 евро, а междинната пенсия да стане 500 евро.

Затягане на коланите ще има. То обаче не би трябвало да се отрази на финансирането в региона на обществените разноски, парите, заделяни за опазване на здравето и на средствата, вложени в образованието.

Кризите се отразяват най-зле на най-уязвимите пластове от популацията. Приемам за фундаментална задача в обществената сфера помощта за тези, които се нуждаят от нея, да бъде оказвана в точния момент и на всички места, където е нужна. Последните спешни години, през които прекосяваме, демонстрираха, че е нужна промяна, като първостепенна задача е българите да са все по-конкурентноспособни в актуалния свят, тъй като сполучливата пазарна стопанска система се гради върху развъртян човешки капитал. Тенденциите постановат цялостна промяна в общественото подкрепяне, а основа за това би трябвало да е превръщането на обществения служащ в специалност на бъдещето.

Политиките в областта на опазването на здравето се нуждаят от в допълнение финансиране на дейностите по профилактика и предварителна защита. Стратегическа цел е България да се трансформира в страна, в която хората знаят и са насърчавани да водят здравословен метод на живот. Моделът на опазване на здравето, към който се стремим, слага акцент върху профилактиката, приоритетизирането на извънболничната помощ – общопрактикуващите лекари и експерти, както и провеждането на национални скринингови и профилактични стратегии. Здравната система да е елементарно налична и да подсигурява здравето, високото качество на живот и да понижи здравните неравенства. България следва да се стреми да реализира средноевропейското равнище от 9% от Брутният вътрешен продукт, отделяни за опазване на здравето.

Посветила съм живота и професионалната си кариера на образованието. Опитът и годините преподавателски труд са ме убедили, че инвестицията в образованието на децата ни е фундаментално изискване за развиване. Държавната политика в тази сфера би трябвало да следва европейските тактики, с цел да се хармонизира целият набор – от детските градини, през началния стадий на образование, гимназиалния курс и до академичното обучение. Ангажимент на ГЕРБ-СДС и моя персонална идея е в държавния бюджет да се отделят минимум 5% от БВП; учителските заплати да бъдат поддържани на равнище от 125% от междинната за страната, преподавателския състав във висшите образователни заведения да получава 150% от междинната за страната, а междинните хонорари на непедагогическия личен състав в детските градини, учебните заведения и на непреподавателския личен състав във висшите учебни заведения да са минимум, колкото междинната заплата за страната. Държавата би трябвало да заделя и най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за научни проучвания.

България загуби време в клатушкане към ляво-либерални опити. Връщането към стабилността и растежа ще костват старания и жертви. Консервативната партия Съюз на демократичните сили през годините поредно е отстоявала европейския път на България, обичайните полезности и патриотизма, сигурността и благосъстоянието на народа. България през днешния ден има потребност от мощно проевропейско ръководство. Вярвам, че възобновяване на политическия разговор е пътят, по който нацията ни още веднъж да се сплоти.

Силни сме, единствено когато сме единни!

доцент доктор Медиха Хамза
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР