Д-р Зекерия Батмаз е специалист по уши-нос-гърло в София. Завършва

...
Д-р Зекерия Батмаз е специалист по уши-нос-гърло в София. Завършва
Коментари Харесай

Д-р Зекерия Батмаз: Лекувайте синузита, можете да си докарате много тежки усложнения

Д-р Зекерия Батмаз е експерт по уши-нос-гърло в София. Завършва Медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски ” през 2013 година Придобива компетентност по оториноларингология през 2017 година Член е на Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия. Д-р Батмаз стартира своята кариера в Университетска болница “Софиямед ” и в “Токуда ”. От 2013 година работи и в УНГ-кабинета на МЦ “АмериМед ”.
– Д-р Батмаз, синузитът е едно от болесттите, които се обострят през студените месеци от годината. Какво съставлява болестта и какви са неговите признаци?
– Синузитът е възпалително заболяване, което визира по едно и също време лигавицата на носа и околоносните кухини. Заболяването протича в остра и хронична форма, като главните признаци са затруднено дишане през носа и продължителна хрема. Проявява се със утринно главоболие, което е локализирано сред очите, тежест при навеждане на главата напред в региона на горната челюст. Типичен признак на синузита е и болежка над веждите и нараснала температура до 37.5 градуса. Заболявания на зъбите на горната челюст също могат да провокират признаци, сходни на тези на синузита.

– Как се диагностицира?
– За да се диагностицира синузит, е нужен обстоен диалог с пациента за лекарят да се осведоми за неговите недоволства. Инструменталните способи на проучване са предна риноскопия и оглед на носа и отворите на околоносните кухини благодарение на микрокамери (подвижни и ригидни ендоскопи), рентгенография или скенер.
– Може ли синузитът да докара до някакви по-тежки затруднения, в случай че не се организира навреме и съответно лекуване?
– Усложненията се дължат на разпространяването на инфекцията по съседство или по кръвен път. Инфекцията може да се популяризира от синусите до окото и да провокира загуба на зрението вследствие на прилепяне на зрителния нерв. Може да се усложни и до орбитален целулит (събиране на гной в орбитата на окото) и съсирване във венозните съдове (тромбоза на кавернозния синус), което е извънредно тежко за лекуване затруднение.

– Какви са предразполагащите фактори за развиването на синузита?
– Най-честата причина за развиването на синузит е затрудненото носно дишане, дължащо се на изкривена носна бариера. Носните полипи, хипертрофията на носните конхи, зачестилите през последното десетилетие алергични болести, неприятният зъбен статус също са причина за развиване на синузит.
– Съществува ли някакъв тип профилактика, която може да облекчи признаците?
– Основната профилактика е предотвратяване от чести простудни болести, верен хранителен режим, предотвратяване от климатизирани пространства. Необходимо е да се заобикаля излагане на тялото на огромни температурни разлики и по опция, отбягване на тези фактори, към които подозираме, че сме алергични.
– Какъв съвет давате на вашите пациенти?
– Ако имате затруднено носно дишане, хрема, която продължава повече от месец и е съпроводена с главоболие, в случай че усещате стечение на тайни от носоглътката към гърлото и това предизвиква кашлица, вероятността да страдате от синузит е огромна. Правилното и навременно лекуване на синузита в острия етап предотвратява неговото хронифициране. В случаите на продължителен етап организираме ендоскопска диагноза и еднодневно хирургично лекуване за възобновяване на естествената физиология на носа и околоносните кухини, като отстраняваме аргументите, провокирали това социалнозначимо заболяване.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР