- Д-р Захариев Кои са най-новите методи за лечение на

...
- Д-р Захариев Кои са най-новите методи за лечение на
Коментари Харесай

Д-р Захари Захариев, началник на Отделението по лъчелечение ...

- Д-р Захариев Кои са най-новите способи за лекуване на пациенти, които прилагате в МБАЛ „ Уни Хоспитал “?

- От началото на 2021 година за първи път в България стартирахме използването на новаторско неоперативно лекуване при ранен етап на рак на простата или така наречен система „ Varian Calypso Calypso “. Тя е опция на хирургичното лекуване и е опция за точно следено облъчване на тумора, без да се засягат близките здрави тъкани, като се редуцира и времето за терапия.

Месец септември се направи цялостен софтуерен ъпгрейт на планиращата система „ Eclypse “. Това докара до още по-прецизно и качествено лекуване на нашите пациенти. Вече разполагаме и с модула „ HyperArc “, който ни позвoлява за по едно и също време облъчване на голям брой метастази в региона на главата. HyperArc HD методиката се оправя сполучливо и с едно от огромните провокации в радиохирургията – оптималното опазване на здравите тъкани.

-Какви са преимуществата на новите технологии в лъчелечението и лекуването на пациентите с онкологични болести?

- Бих обрисувал три скъпи фактора, които характеризират новите технологии в медицината и нововъведенията в лъчелечението - точност, успеваемост, ниска токсичност. Това оказва помощ на нас експертите, само че най-много на пациентите ни да получат оптимално и навременно лекуване, което да подсигурява доста по-добро качеството на живот макар болестта.

-На 4 февруари означаваме Световния ден за битка с рака. Какво е смисъла на сходни начинания за Вас?

- Световният ден за битка с рака е мотив да напомним, че е нужна смяна в разбирането за рака. Този интернационален ден е опция освен пациентите, само че и цялото общество, да бъде по-информирано за онкологичните заболявание - по какъв начин да се предпазят, да разпознават първите признаци, по кое време и към какъв експерт да се извърнат за консултация. Ракът е една хронична болест, както диабета, сърдечно-съдовите болести и лекуването му продължава дълго. В 21 век с помощта на новата лекарствена терапия, на новите технологии в лъчелечението, тази болест е лечима даже в напредналите III и IV клиничен етап.

-От 2022 година до 2024 година Световният ден за битка с рака си слага за цел да отстрани празнините в здравната грижа за онкоболните. Д-р Захариев, съгласно Вас в страната ни има ли условия за лекуването на тези пациенти, които да дават отговор на международните стандарти?

- В отделението по лъчелечение на Онкологичен център МБАЛ „ Уни Хоспитал “ се ползват най-новите способи и стандарти в медицината. Мога умерено да заявя, че равнището на лекуване на нашите пациенти дава отговор на това във водещите международни онкологични центрове! Онкологичният ни център сплотява в себе си отделения по Медицинска онкология, Лъчелечение и Нуклеарна медицина и разполага със звено по Психоонкология. Отбелязвам това, тъй като проведен по този метод, той съумява да даде сложна здравна грижа на своите пациенти, следвайки самостоятелен метод към потребностите на всеки пациент.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР