Д-р Юлиян Войнов е финансист и икономист с дългогодишен опит.

...
Д-р Юлиян Войнов е финансист и икономист с дългогодишен опит.
Коментари Харесай

Д-р Юлиян Войнов: Дефицит 3% - мисията възможна

Д-р Юлиян Войнов е финансист и икономист с дълготраен опит. Има магистърска степен по стопанска система от Университета на Манчестър, Обединено Кралство. Той е лекар е по стопанска система и е хоноруван учител в Стопанска академия – гр. Свищов. Днес той гостува на Георги Найденов в предаването „ Видимо и невидимо: Бизнес клуб “.
„ България е в относително удобна обстановка, тъй като държавният ни дълг е доста дребен - на второ или на трето място сме в Европейския съюз по държавен дълг, което при всички случаи дава опция за по-голяма маневреност, от позиция на ръководство на фиска. Неприятният проблем е, че ние последните две години отворихме необятно кесията, направихме някакви стъпки, които да подкрепят прекосяването през двете спешни обстановки - пандемията и енергийната рецесия. В момента виждаме какви са стойностите на тази фискална „ инертност “, на фискалните индикатори и е ясно, че в случай че ние желаеме да вървим с някакви естествени стопански крачки освен към задачите, които сме си сложили - към Еврозоната, Шенген и така нататък, само че и най-много от позиция на това да вкараме финансите на страната в една регулируема рамка, тази година е извънредно значима – бюджетният недостиг да бъде вкаран в границите на 3 %, които освен да ни дадат опция, за задачите, които преследваме, само че и да не стартират процедури против страната във връзка с фискалните правила в Европейски Съюз. За мен, опцията това да бъде направено и тази година бюджетният недостиг да бъде вкаран под 3% е безусловно реализуема, тя е даже забележима в документите, които излизат от Министерството на финансите, единственото което сега е под въпрос е политическата воля на партиите в Парламента. “, споделя доктор Войнов.

„ Трябва да признаем, че ГЕРБ има опция да направи държавно управление, в случай че желае, мисля че би могло да се сформира такова държавно управление, даже да се назова експертно. Дали ще бъде направено това, ще зависи от гледната точка на останалите политически сили, дали биха се заели с държавно управление, в което те да вземат участие, най-много посредством политическата си поддръжка или ще се премине към този вид, който съгласно мен е работещ вид - да се сформира експертно държавно управление, не знам дали тъкмо това, което беше оповестено от „ Продължаваме промяната “ или с някакви промени, което би получило поддръжката на двете най-големи политически е сили, което в действителност би могло да извърши някакви смислени законодателни изпълнителни дейности. Ако това не се случи, обаче ние тръгваме на нови избори, където още веднъж стартира партийната аритметика да работи, което никога не е добре за България. “

„ В момента е времето да се прояви политическа отговорност и страната да стартира да прави верните дейности. “
Целият диалог на Георги Найденов с доктор Юлиян Войнов можете да гледате във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР