Д-р Юксел Ахмед е кмет на община Дулово за втори

...
Д-р Юксел Ахмед е кмет на община Дулово за втори
Коментари Харесай

Кметът на Дулово: До 2011 г. бяха асфалтирани 20 улици, сега са 200

Д-р Юксел Ахмед е кмет на община Дулово за втори мандат. Завършил е Висш медицински институт във Варна. Има компетентност „ Вътрешни заболявания “ и „ Кардиология “. Работил е във вътрешно поделение на болничното заведение в Дулово като ординатор и шеф. От 2005 до избирането му за кмет е бил общопрактикуващ доктор.
Г-н Ахмед, направихте първа копка на детска градина в Дулово. Как породи тази нужда?
Необходимостта е от последните 2-3 години, тъй като потенциалът на детските градини в общината не е задоволителен да обхване децата в града, както и деца от селата, чиито родители желаят да ги запишат в градските детски градини. Работиха даже и над допустимия потенциал. В същото време имаме необхванати деца от града.
Как става това, нали в множеството дребни градове процесът е в противоположна посока - не могат да се запълнят местата заради липса на деца?
През последните години има и приръст на популацията. Раждаемостта се усили. Явно нещата вървят към усъвършенстване на изискванията в района и по тази причина се раждат повече деца. Знаете, че за повишение на раждаемостта въздействат доста фактори, като от най-голямо значение е финансовото поръчителство на фамилията.
Това значи ли, че в Дулово хората имат работа и са с положително финансово поръчителство?
През последните 3-4 години с 10% понижа безработицата в общината. Немалка част от хората работят в чужбина. Основният бизнес в нашия регион е земеделието. Имаме няколко компании, в които работят по към 200 индивида. Отглеждат се житни култури, изкупува се слънчогледово и тиквено семе, пшеница и т. н.
Обявихте поръчка за рехабилитация на улици за 5 млн. лева Какви резултати очаквате от този план?
Като цяло във връзка с уличната и пътната мрежа постигнахме значително през последните години. Може би имаме над 200 улици в града и селата, които са асфалтирани. Естествено, има какво още да се желае. Ще Ви кажа единствено, че до 2011 година асфалтираните улици в общината бяха общо 20. В първите две години от първия ми мандат единствено погасявахме отговорности. Общината дължеше значително суми на компании за асфалтиране. Нямахме запас за нови планове. Така че при нас работата за възстановяване на инфраструктурата стартира през 2013 година
Какви суми дължахте?
Около 720 000 лева на една компания, и към 350 000 лева на друга. Това е единствено за асфалтиране. В началото на 2012 година получихме покана за непринудено осъществяване. Занимавахме тогавашното държавно управление - първият кабинет на премиера Борисов. И държавното управление с Постановление на Министерски съвет ни отпусна 1 млн. лева, с които се разплатихме с двете компании. Ще загатна, че дължахме към 700 000 лв. за един провален план за общинска пътна мрежа. Наложи се да ги платим от бюджета на общината в първата година. Факт е, че сега картината е много изменена спрямо 2011 година Улиците особено в града наподобяваха лунен пейзаж, а сега имаме още 4-5 улици, които се нуждаят от асфалтиране и в града завършваме. До края на мандата ще сме подготвени. В същото време асфалтираме и в селата. Наблягаме на огромните обитаеми места, съобразявайки се с броя на хората, които могат да се възползват от дадената облага. Имаме две прави, които свързват Дулово с Исперих и Шумен, за които ще са ни нужни към 600 000 лв.. За тях обаче има опция - малко се заобикаля, с цел да се стигне до прилежащите общини. Затова акцентираме на вътрешно-селищната мрежа. Конкретно на въпроса отговорностите на общината тогава бяха на стойност близо 5 млн. лева
Успяхте ли да ги намалите?
В момента са останали 1 100 000 лева Дулово не е измежду цитираните от финансовия министър Владислав Горанов общини във финансово излекуване.
Открита е към този момент площадка за построяването на нов цех за преправка на каолин и кварцов пясък, по какъв начин върви строителството?
Фактически стартира подготовка на строителната площадка. Според вложителя при започване на 2019 година ще стартира градежът на самия цех. В момента събарят силозите, които се намират в този терен. По първични данни инвестицията в този цех е за към 60 млн. лева
Как ще се отрази това на живота в Дулово?
Нещата опират освен до концесионните такси, които ще постъпят в бюджета на общината. В завода ще бъдат ангажирани към 140 индивида. Аз предавам думите на вложителя. Това са хората, които ще бъдат директно ангажирани, а свързани с активността на завода се чака да са още към 500 индивида.
Тоест, работа ще има за всички, които желаят?
Да не се стигне дори до парадокса да се търсят фрагменти от други общини. Не бих се учудил, в случай че стане по този начин.
" Каолин " доста постоянно оказва помощ и на болничното заведение в града. Тя в какво положение е?
Състоянието на болничното заведение е положително спрямо други лечебни заведения от нашия сан. Все още ни тежат тези задължения към компаниите снабдители, които заварихме в края на 2011 година, както и отговорностите към Национална агенция за приходите. Но годишно общината дофинансира болничното заведение с към 300 000 лв.. Част от отговорностите си поема лечебното заведение със заработката, която получава от Здравната каса.
По последни данни на каква стойност са задълженията й?
Около 3 000 000 лева са като главно отговорностите са към Национална агенция за приходите - към 2,5 млн. лева С тях е подписано съглашение и ежемесечно 10% от всички приходи, които влизат в болничното заведение, отиват за погасяване на отговорностите към Национална агенция за приходите. 10% от дотацията, която се отпуска от общината годишно, също се заделят за Национална агенция за приходите.
В кой интервал са насъбрани тези задължения?
До 2011 година От тогава насам болничното заведение си заплаща всички настоящи отговорности.
Причина за това занижен надзор от страна на общината ли е?
Общината е притежател на това сдружение. За мен съществена отговорност за струпване на тези отговорности носи Общинският съвет и общината като принципал. Аз доста пъти съм си задавал въпроса по какъв начин компаниите снабдители и Национална агенция за приходите не са си търсили парите по-рано. И в един миг се стига до едно сериозно равнище, което за жалост съответства с началото на моя първи мандат, и те потеглиха да си ги търсят. На процедура наследих едно комерсиално сдружение с големи отговорности, само че сега ситуацията в болничното заведение е спокойна. Плаща си регулярно всички отговорности, както и споразуменията с Национална агенция за приходите и компании снабдители. Работят всички отделения. Имат пациенти.

Тогава какъв брой бяха задълженията й?
Сварихме 3,5 млн. лева отговорности. Въпреки че годишно отделяме към 300 000 лв. за болничното заведение, самата тя отделя 10% от своите приходи за погасяване на задълженията, за жалост лихвите на Национална агенция за приходите и договорите с компаниите снабдители са много съществени. Може би тази година ще съумеят да се разплатят с всички компании и ще остане единствено една, на която се дължат към 250 000 лв., а бяха 500 000 лв.. Миналата седмица се срещнах с шефа на болничното заведение. От него разбрах, че отговорностите към тази компания са паднали на половина. Трудно се погасяват поради лихвите. Да не забравяме, че имат и настоящи разноски – ток, вода, заплати, осигуровки. Имат общ личен състав към 140 индивида. Отопляват се с ел.енергия, тъй като отоплителната апаратура е демонтирана. Разходите през зимните сезони скачат фрапантно.
Не са ли кандидатствали с план за промяна на горивната система?
За страдание едно от изискванията при плановете е претендентът да няма отговорности към Национална агенция за приходите. Единственият вид е от общинския бюджет да се субсидира промяната на отоплителната апаратура. И воля за това в общината и в Общинския съвет има, само че финансови благоприятни условия няма. Около 200 000 лева ще са нужни единствено за болничната част, а постройката се състои от три елементи - болнична, административна и поликлинична.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР