Д-р Йовчев завършва медицина през 2013 година. Придобива специалност по

...
Д-р Йовчев завършва медицина през 2013 година. Придобива специалност по
Коментари Харесай

Кардиологът д-р Светослав Йовчев: Артериалната хипертония мн...

Д-р Йовчев приключва медицина през 2013 година. Придобива компетентност по крадиология през 2018 година.

Д-р Йовчев има участия в клинични изпитвания. Работил е в МБАЛ " Хигия ", МБАЛ Национална кардиологична болница, II-ра МБАЛ - София.

-Какъв е контролът на кръвното налягане у нас – добър, приемлив или по-скоро неприятен? Какво демонстрират наблюденията Ви над пациентите?

-Бих споделил, че за жалост, огромна част от пациентите, които търсят кардиологична консултация, е заради неудовлетворителен надзор на съществуваща или новооткрита артериална хипертония (АХ). Това е едно постоянно заболяване измежду хората, което обаче също по този начин постоянно се неглижира.

-Какви може да са следствията от недобре следената хипертония?

-Артериалната хипертония е важен сърдечно-съдов рисков фактор. В композиция със захарен диабет, дислипидемия, затлъстяване и т. н. водят до исхемична болест на сърцето (ИБС), исхемична мозъчна и периферна съдова болест. Затова и лекуването на артериалната хипертония е извънредно значима и бих споделил - прецизна задача.

-Цигарите, неприятната храна, стресът – оказват ли отрицателен резултат върху високото кръвно?

-Всичко изброено – тютюнопушенето, нездравословната храна и хранителни привички, стресът – са извънредно нездравословни фактори от средата, в която живеем, и оказват сериозен отрицателен резултат на артериалното налягане. Ето за какво и фокусирането върху битката с тях, върху предварителната защита им е значима задача освен на всеки доктор, само че и обществото като цяло.

-Какви са Вашите препоръки към пациентите с високо кръвно – от какво да се откажат, какви потребни привички да вкарат в всекидневието си?

-Промяна в метода на живот и антихипертензивна терапия са главните въздействащи сили или фактори върху положителното повлияване на артериалната хипертония. Придържаето към назначената от експерт медикаментозна терапия и регулярното премерване, следенето на стойностите на кръвното налягане са извънредно значими задания за пациентите. Също по този начин прекъсване на нездравословните привички като тютюнопушене, банкет на алкохол, нездравословни храни, несъразмерна консумация на сол, газирани питиета ще добавят позитивния резултат на медикаментозната терапия. И не на последно място - спортът и редукцията на непотребните килограми са естествени катализатори за реализиране на стремежи хипертоничен надзор и възстановяване качеството на живот.

-Кои са признаците – издайници на високото кръвно? Кога пациентът би трябвало да се обърне към експерт?

-Чести признаци за високо артериално налягане са тилното главоболие, шумът в ушите, световъртежът, общото неразположение, спад на работната успеваемост, гръдният дискомфорт и лесната отмалялост. Самостоятелно или комбинацията от тези признаци постанова премерване на артериалното налягане. Стойности над 140/90 ммЖ са значим знак за потребността от консултация с кардиолог.

-В разгара на лятото сме – по какъв начин въздействат високите температури и жегите на кръвното? Какво съветвате хипертониците през летните месеци?

Високите температури могат да доведат до хипотония или ниско артериално налягане, което постанова постоянно следене на кръвното и при потребност редукция на медикаментозната терапия. Горещините могат да провокират и хипертонични рецесии, налагащи незабавно лекуване. Съветът ми към всеки хипертоник е да заобикаля часовете с високи температури, да приема повече течности, елементарно усвоими/леки храни. Не забравяйте постоянния банкет на антихипертензивните лекарства и следене на артериалното налягане, тъй като.....животът е скъп.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР