Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицински университет

...
Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицински университет
Коментари Харесай

Д-р Йордан Христов:Специалистите в МЦ Лозенец са разпознаваеми и търсени, расте интересът към предлаганите медицински услуги

Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицински университет - София през 2015 година От 2015 до 2019 година специализира в Клиниката по вътрешни заболявания при УМБАЛ „ Св. Анна “-София.
През 2019 година придобива компетентност по кардиология. От 2020 година е част от екипа на Спешното поделение на Университетска болница „ Лозенец “. В момента е шеф на Медицински център „ Лозенец “.

Д-р Христов, Медицинският център, който ръководите към този момент се утвърди като търсено лечебно заведение. Какви трендове отчитате във връзка с пациентския поток – какви хора избират персонални лекари при вас, кои тесни експерти са най-посещавани, каква част от търсещите здравна помощ приключват лекуването си на доболнично равнище, какъв брой други се насочват за хоспитализация?

Медицински център „ Лозенец “ действа към този момент втора година и с горделивост мога да заявя, че с помощта на целия медицински и административен личен състав развихме тази конструкция до равнища, които са конкурентноспособни на всички останали ДКЦ и медицински центрове в София. По отношение на доболничната помощ покриваме над 90% от медицинските специалности с наклонност да привличаме още експерти. Както в болничното заведение, по този начин и в Медицинския център залагаме на мултидисциплинарния метод. Нашите висококвалифицирани експерти са разпознаваеми и търсени, с времето пораства и ползата към предлаганите от нас медицински услуги. Това се дължи на няколко фактора: грижата към пациента, самостоятелния метод и високото качество на медицинските услуги. Повече от година на територията на Медицинския център работят трима общопрактикуващи лекари, които към момента набират пациенти. Предимството е, че връзката персонален лекар- пациент- експерт при нас е приключена и това пести доста време на хората. Като най- търсени експерти бих показал педиатрите, кардиолозите, лекарите от Клиниката по акушерство и гинекология. Много посещавани са и кабинетите по съдова хирургия, урология, офталмология, ендокринология. Отделението ни по образна диагностика разполага с последно потомство здравно съоръжение и инсталация, в това число и остеометър. Там работата е проведена по този начин, че пациентът да не часа с дни. Голяма част от хората, минали през кабинетите на Медицинския център избират да се лекуват в болница „ Лозенец “. По този метод ние приключваме цикъла на лекуване на един пациент от доболнична към болнична помощ.

Какви са усещанията Ви от равнището на осведоменост на пациентите – от кое място черпят информация, надеждна ли е тя, съответно ли реагират при недоволства?

Считам, че през днешния ден хората са доста по-информирани спрямо интервала от преди 5 години да вземем за пример. В последните години тематиката „ опазване на здравето “ е във фокуса на публичното внимание, а от нововъведенията през последните 1-2 години се вълнуват освен младите, а и възрастните пациенти. Основните източници на информация при възрастните са медиите, персоналните лекари, родственици, другари. Има някои аспекти, който обаче към момента мъчно се възприемат. Имам поради електронните услуги. Все още огромна част от пациентите считат, че могат да получат направление за експерт по телефона, да им се изпише лекарство или болничен лист. Съгласен съм с мнението на масата пациенти, че амбулаторният лист, който всеки пациент подписва е последната спънка на електронното опазване на здравето и той следва да отпадне. Силно се надявам той да премине във тип на електронен документ. Смятам, че посредством новата система за известяван със есемес за всяка здравна услуга, която би трябвало да започва до края на септември тази година, ще бъде задоволителна за реализиране на надзор на средствата.

Често ли се сблъсквате със случаи на самолечение и предоверяване на съмнителни различни лечения?

Често се случва, изключително когато хората ревизират признаците си в интернет. Там с изключение на, че постоянно стигаш до заключението, че страдаш от тежко смъртоносно заболяване, те обстрелват и с всевъзможни различни лекувания. Често това са фалшив реклами и то с водещи лица от българската медицина без тяхно познание. Много е значимо като пациенти да изградим сериозно мислене и да сме рационални. По отношение на лекуването мога да дам редица образци и в двете крайности - от боязън към антибиотици, до приемането им без да има потребност. Радвам се, че в последните години контролът за предписването им се стегна и в този момент към този момент мъчно се отпускат без рецепта.

От организационна позиция какво съгласно вас способства най-вече за одобряването на лечебното заведение?

На първо място бих сложил това, че Медицински център „ Лозенец “ е част от УМБАЛ „ Лозенец “, едно от водещите лечебни заведения в страната. Както загатнах, всички лекари от нашия център са част и от клиниките и отделенията на болничното заведение. Мисля, че успяхме да задържим и притеглим потвърдени експерти в редица посоки, разпознаваеми измежду пациентите и този развой ще продължава и отсега нататък. Залагаме доста на доверието сред пациент и доктор.

Тук е мястото да отдадем дължимото на цялата отдаденост и професионализъм на медицинските сестри, акушерките, на целия административен личен състав, без които нямаше да можем да реализираме тези резултати.

Какви са проектите Ви за неговото развиване в близко и по-далечно бъдеще?

И отсега нататък ще продължим възходящата посока на развиване, която сме поели. Лично за мен това значи да бъдем настоящи във връзка с съоръжение, инсталация и лекуване. Когато пациентът пристигна при нас, би трябвало да сме в положение да му предложим здравна услуга, включваща мултидисциплинарен метод за всички негови болести, които имат потребност от лекуване или промяна в лечението. Успяваме да привличаме водещи експерти с положителни условия на труд и възнаграждение. Средата, в която работим е доста конкурентна заради обстоятелството, че в София има доста работещи медицински центрове и ДКЦ. За мен ключът към триумфа е симбиозата от висок клас съоръжение и инсталация и одобрени експерти. Смело мога да заявя, че ние притежаваме и двете, за което може да се съди от огромния брой пациенти, които се доверяват на Медицински център „ Лозенец “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР