Д-р Цветелина Григорова е завършила Медицински университет- Варна през 2017

...
Д-р Цветелина Григорова е завършила Медицински университет- Варна през 2017
Коментари Харесай

Д-р Цветелина Григорова: Грипният отит е често усложнение при боледуване

Д-р Цветелина Григорова е приключила Медицински университет- Варна през 2017 година От тогава до в този момент е специализант по „ Ушни, носни и гърлени заболявания ” в Клиниката по УНГ към „ УМБАЛ- Бургас “. Притежава магистратура по „ Здравен мениджмънт ”, а от 2022 година е и докторант.

От началото на пандемията от COVID-19 работи интензивно като доброволец в битката с тежкия вирус. Интересите й са свързани със болесттите на ушите, лекуването на вродена и добита глухота, болести на слюнчени жлези и други

Д-р Цветелина Григорова специализира сега уши-нос-гърло, само че защото работи всеки ден с пациенти, има взор над затрудненията от настоящия сега грип. Вижте изявлението с нея.

- Д-р Григорова, съгласно експертите този сезон ще доминират грипните вируси A/Victoria/, A/Darwin, B/Austria/, B/Victoria и B/Phuket. Кои от тези разновидности дават по-сериозни затруднения при слуха, кои – при синусите, кои провокират ларингити, фарингити и с каква тежест?

- Тези варианти са най-разпространените и се чака да бъдат причинители на грип през есенно-зимния интервал 2022/2023г. Те са включени във имунизацията срещу грип, която е целесъобразна за всички рискови групи пациенти. Всички тези варианти предизвикват почти сходна клинична картина и не може да се каже, че някой от тях води до по-сериозни затруднения при слуха, ларинкса, фаринкса, синусите.

- Какво значи грипен отит?

- Грипният отит е инфектиране на междинното ухо, в резултат на грипна зараза. Отитът се демонстрира най-често при започване на болестта. Инфекцията навлиза в междинното ухо по кръвен път заради токсичното увреждане на съдовите стени и води до кръвоизливи и тромбози. Поради повредената от грипния вирус имунна система се улеснява вторичната бактериална зараза и възпалението бързо минава от хеморагично в гнойно.

- Как се диагностицира и по какъв начин се лекува?

- Освен признаците на грипа, болните имат мощни болки в ухото и доста понижение на слуха. Диагнозата се слага посредством анамнеза и обзор. Извършва се отоскопия – оглед на тъпанчевата мембрана, която е кървавочервена, инфилтрирана и по нея се виждат мехурчета, изпълнени с хеморагична течност. Лечението включва широкоспектърни антибиотици, болкоуспокояващи и витамини.

- Кой е по-застрашен от грипен отит – мъже, дами, деца, възрастни?

- От грипния вирус като цяло, са по-застрашени хората с по-нисък имунитет – деца до 3 година, бременни, имунокомпрометирани и възрастни над 65 година

- Възможно ли е нарушаванията на слуха в резултат на вирусно заболяване да останат трайни?

- Възможно е понижението на слуха в резултат на грипния вирус да остане трайно, само че това са случаи на затруднения с развиване на токсични лабиринтоневрити. 

В ерата на антибиотиочното лечение със относително добра търпимост и навреме започване на лечението, трайните нарушавания на слуха са необичайност.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР