Д-р Теа Александрова съветва родителите да им предлагат изворна вода,

...
Д-р Теа Александрова съветва родителите да им предлагат изворна вода,
Коментари Харесай

Ежедневната консумация на изворна вода действа благоприятно върху хидратацията и здравето на бебетата и малчуганите


Д-р Теа Александрова поучава родителите да им оферират изворна вода, която се предлага от Българската педиатрична асоциация

Интервю с доктор Теа Александрова, педиатър

Д-р Теа Александрова приключва медицина с отличие през 2018 година Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ от началото на 2019 година, както и в поделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 година От лятото на 2020 година основава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя потребна информация по отношение на развъждането на деца, както и препоръки за бързо справяне с зародили медицински положения. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и умерено родителство. Именно това я стимулира да споделя информация, която постоянно остава неразбираема за родителите, в Инстраграм канала си.



Коя вода е най-хубавата за стомахчето на бебето и нежния бебешки организъм и за какво?

Най-подходящата и уравновесена течност за бебето е майчината кърма. Ако се постанова да се додава вода на бебето, е целесъобразно това да е изворна вода –тя ма извънредно ниска минерализация, която не натоварва организма и не води до електролитен дисбаланс. Може да се употребява и без изваряване, само че при предпочитание може и да се преварява – това не утежнява качествата ѝ. Подходяща е и за подготвяне на храна за кърмачета.

Защо изворните води са най-препоръчвани за бебета и дребни деца?

Изворната вода е естествено чиста, като се добива от естествен източник и не се обработва при бутилиране. Тя има непрекъснат състав и ниска минерализация, по тази причина е целесъобразна за бременни, бебета и деца. Вкусът ѝ е мек и прелестен. Ежедневната ѝ консумация работи удобно върху хидратацията и здравето на децата. За да сте спокойни, проверете кои изворни води се предлагат от Детската педиатрична асоциация – информация ще намерите на етикета на бутилките.

Какво споделя актуалната просвета (препоръки на СЗО) по отношение на хидратацията при бебета и дребните деца? Можем ли да предлагаме вода на бебето още от първия ден?

Препоръките на Световната здравна организация са през първите 6 месеца от живота на бебето да не се предлага нищо друго с изключение на майчина кърма или приспособено мляко (при липса на кърма или контраиндикации за кърмене). Всякакви добавки като вода, глюкозен разтвор, чай или други течности не би трябвало да се дават на кърмени новородени, в случай че не се постанова по медицински аргументи. Кърмените бебета задоволяват напълно потребностите си от вода посредством кърмата, която е формирана от над 80% вода. Това на собствен ред значи, че кърмещата жена наложително би трябвало да се хидратира по най-хубавия метод, като приема повече вода от нормалното – и като избира чиста изворна вода с изгоди за своя организъм и за качеството на кърмата. Със започване на зареждането и въвеждането на твърди храни (дори това да се случва преди 6-ия месец) е подходящо да се дава в допълнение вода, с цел да се избегне обезводняване. При горещо време кърмачетата може да желаят да сучат повече от нормално заради повишените потребности от хидратация. При бебетата под 6-месечна възраст, хранени с изкуствено мляко, може да се оферират дребни количества охладена преварена вода в допълнение в горещините наред с нормалното им хранене с приспособено мляко.



Какво мислите за по този начин наречените трапезни води?

Трапезната вода не е естествено добита, а е филтрирана или пречистена вода, която предстои на механична или химична обработка. Не е нездравословна за банкет oт възрастните и децата над 7 години, само че и не носи добавена стойност на организма, изключително за кърмачетата, които имат характерни потребности.

А какво е отношението ви към филтрираната вода?

Чешмяната вода, даже и филтрирана, е хлорирана и обработвана, с цел да бъде годна за приложимост. Затова и тя не е целесъобразна за всекидневен банкет, изключително от бебета и дребни деца, защото хлорът може да повлияе отрицателно на техния организъм. Филтърът не е задоволителен да сме сигурни, че е унищожил всички микроорганизми, които могат да са рискови за бебетата.

Не можем да не попитаме – би трябвало ли да преваряваме водата, която даваме на бебетата?

В първите дни от живота стомашно-чревният тракт на бебето е безплоден и с времето последователно се обитава от естествената чревна флора. Този интервал е рисков за населяване с нездравословни, болестотворни (патогенни) микроорганизми. До навършване на 1 годинка на бебето водата, която приема, би трябвало наложително да бъде преварявана за стерилизация и заличаване на патогенни микроорганизми. След 1 годинка можем да предлагаме на бебето и непреварена вода, само че само в случай че тя е бутилирана изворна вода.

С каква вода е най-добре да подготвяме приспособените млека, както и другите каши и пюрета в интервала на зареждане?

Когато приготвяте приспособено мляко за бебета, преварете прясна изворна вода, подобаваща за кърмачета, и я оставете да се охлади за не повече от 30 минути, тъй че да остане с температура минимум 70C. Бутилирана минерална вода не се предлага за подготвяне на храни, защото не е стерилна и може да съдържа прекалено много сол (натрий) или сулфат. Минералната вода се добива от естествени подземни източници и съдържа в себе си редица субстанции и минерали като натрий, калий, магнезий, калций, сулфати. У нас натуралните минерални води са най-вече с ниска минерализация и са подобаващи за приложимост от децата при интензивно всекидневие, физическо натоварване и спорт. Въпреки това има инструкции, че не са подобаващи за всекидневна приложимост от кърмачета и деца под 7 години и по тази причина поучавам родителите на малчуганите да им оферират изворна вода, която се предлага от Българската педиатрична асоциация.



Какво мерим с pH и за какво е значимо да е непрекъснато за бебетата?

pH на водата, а и на всяка течност, отразява количеството на водородни йони в нея – a oттам съдим за нейната киселинност. Колкото pH e по-ниско, толкоз един разтвор е по-кисел и противоположното – по-високо pH приказва за алкалността му. Неутралното pH e равно на 7, а това на кръвта е 7.35-7.45. Изворната вода общоприетоо е с леко алкално pH, която се понася доста добре от бебето, а има и редица изследвания за изгодите от алкалната вода – възстановяване на киселинния рефлукс, съкращаване на свободните радикали и угнетяване на растежа на патогенни микроорганизми. На пазара се оферират изворни води, които имат непрекъснато устойчиво pH, и предлагам точно такива да се употребяват за бебетата.

За какво още би трябвало да следим, когато купуваме вода за бебето? Коя информация от етикета на бутилираната вода е най-важна?

За да бъдат различени типовете вода в магазина, на всяка опаковка наложително се показва категорията на водата: минерална, изворна или трапезна – това е най-сигурният метод да се направи осведомен избор. Винаги четете етикета, преди да закупите нов тип вода. На него категорично би трябвало да е указано, че водата е подобаваща за кърмачета и дребни деца, както и да е указано равнището на минерализация и на натриеви катиони и флуор във водата. За да избегнете рекламни трикове, търсете рекомендация на Българска педиатрична асоциация за бутилираните води, подобаващи за бебета.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР