Д-р Теа Александрова: По-голяма част от стомашно-чревните инфекции се причиняват

...
Д-р Теа Александрова: По-голяма част от стомашно-чревните инфекции се причиняват
Коментари Харесай

Първа помощ при чревна инфекция през лятото

Д-р Теа Александрова: По-голяма част от стомашно-чревните инфекции се предизвикват от вируси

Д-р Теа Александрова приключва медицина с отличие през 2018 година Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ от началото на 2019 година, както и в поделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 година От лятото на 2020 година основава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя потребна информация по отношение на развъждането на деца, както и препоръки за бързо справяне с зародили медицински положения. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и умерено родителство. Именно това я стимулира да споделя информация, която постоянно остава неразбираема за родителите, в Инстраграм канала си.



През летния сезон един от честите проблеми при децата са чревните инфекции. Те са еднообразно заразни за всички хора - засягат както дребни, по този начин и по-възрастни пациенти. Единствената отбрана oт тези вируси е честото миене на ръце и оптимално добра хигиена, което изключително при дребните деца на плажа е мощно затруднено. При тях мъчно можем да направляваме ръцете ВИНАГИ да са чисти, още повече при дечицата под 2-годишна възраст по отношение на никненето на зъбки, ръце и предмети.

Малките пациенти по-лесно могат да доближат до безсилие на организма, хипогликемия (ниска кръвна захар) и обезводняване – важи изключително за деца под 2-годишна възраст. Въпреки това, по-голяма част от случаите минават безпроблемно и единствено със симптоматично лекуване, по тази причина чревните инфекции не са мотив за суматоха и при една добра осведоменост, подготовка и първа помощ, положението може да бъде овладяно и ведрото въодушевление на почивката да се резервира.

Симптоми и протичане:

По-голяма част от стомашно-чревните инфекции (СЧИ) се предизвикват от вируси. Проявяват се с: диария, повръщане, коремна болежка и даже температура като постоянно детето е контактно на друго дете/близък с сходни признаци.

Tези инфекции могат да бъдат доста разнородни. При някои деца може да стартира единствено с коремна болежка или пък единствено с температура и отвод от хранене, последвано от гадене и повръщане и/или стомашно неразположение. Обикновено положението започва с температура, повръщане и коремна болежка, водеща до диария. Характерно за чревните инфекции е, че коремната болежка е коликообразна и отшумява след повръщане или след изхождане за малко, след което цикълът се повтаря до идната перисталтична вълна. В множеството случаи коремната болежка при хирургични положения е непрекъсната, нетърпима и не се повлиява от спазмолитици. Повръщането при чревната зараза нормално отшумява за 24ч, до момента в който диарията може да продължи 5-7 дни.

Първа помощ:
Супозитории срещу повръщане – попитайте вашия педиатър да назначи свещички подобаващи за възрастта и килограмите на вашето дете и се заредете с тях, с цел да сте подготвени да реагирате при потребност. При нестихващи повръщания е целесъобразно да оставим стомаха да почива за няколко часа, без да приема никакви течности или храна, за да се избегне затворения цикъл от гадене, неспокойствие и повръщане;Борба с гаденето – охладен ментов чай с лимон или с прибавен джинджифил понижава киселинността в стомаха и облекчава гаденето по натурален начин;Борба с дехидратацията – предлагайте течности постоянно, само че в дребни количества - чай, вода, рехидратиращи разтвори (*сокове, мляко, айрян НЕ са подходящи). Съветвам водата, която ползвате (както за чайовете, по този начин и за рехидратиращите разтвори) да е изворна. За да сте сигурни, че сте взели вярната вода, проверете дали на етикета на водата, е обозначено, че е подобаваща за бебета и дребни деца, и търсете рекомендация на Българската педиатрична асоциация (БПА), че водата е подобаващи за бебета. БПА от години предлага DEVIN Изворна, тъй като е естествено чиста вода от предпазен източник, с явен географски генезис и непрекъснат и уравновесен състав.Българската педиатрична асоциация предлага Devin Изворна, която е подобаваща дори и за кърмачетата.Диета - бисквити, солети, сухари, ориз, без пресни плодове, зеленчуци и млечни храни. Препоръчва се последователно зареждане в границите на няколко дни, започвайки с картоф, морков и други зеленчукови пюрета;Пробиотик – за възобновяване на натурален баланс и флора на чревния тракт, с цел да се подтикват естествените защитни механизми на организма.
Алармиращи признаци:

Задължително посетете доктор за преоценка на положението на детето при:
Признаци на дехидратация: суха кожа, подкръжени очи, сухи и напукани устни, понижено количество на урината (без уриниране повече от 6 часа)Комбинацията на дълготрайно повръщане (над 24ч) и диария може да докара до обезводняване, заради по-големи загуби на течностиНаличие на примеси в изхожданията: кръв или слузВисока температура над 39 градуса, която продължава повече от 48 часаСилна, нетърпима коремна болежка, която не отшумява след повръщанеВъзраст на детето под 12 месецаЛипса на усъвършенстване след 3 дни
* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР