Д-р Татяна Чалъкова, д.м., главен асистент в Първа катедра по

...
Д-р Татяна Чалъкова, д.м., главен асистент в Първа катедра по
Коментари Харесай

Млад учен от МУ – Варна с престижна национална награда

Д-р Татяна Чалъкова, д.м., основен помощник в Първа катедра по вътрешни заболявания към Факултета по медицина на МУ – Варна, бе удостоена с влиятелна премия от Българската лига по хипертония (БЛХ), оповестяват от висшето образователно заведение. Тя получи наградата за млад откривател на БЛХ за 2023 година на името на проф. доктор Рахнева. Наградата е поради заслугите на доктор Чалъкова в научноизследователската активност в региона на предварителната защита на сърдечно-съдовите болести.

Д-р Чалъкова взе участие в мултидисциплинарен екип за проучване на сърдечносъдовия риск при заболели със захарен диабет вид 1 с дълга отминалост, спечелил теоретичен план по Фонд „ Научни проучвания “ на МОН с началник проф. Виолета Йотова и по Фонд „ Наука “ на МУ – Варна с началник проф. Йото Йотов. Младият академик сподели, че тази група лица са с нараснал риск от пораждане на сърдечносъдови болести и би трябвало да се вземат рано превантивни ограничения. Те по-често развиват артериална хипертония, имат по-голяма съдова възраст от хронологичната им, по-често имат отсрочване на калций в съдовете на сърцето. Резултатите от изследването бяха оповестени в редица влиятелни медицински списания и са представяни на научни конгреси у нас и в чужбина.

Наградата бе връчена на доктор Чалъкова персонално от ръководителя на БЛХ проф. доктор Арман Постаджиян, д.м., по време на Научен симпозиум Артериале: Хипертония с интернационално присъединяване, който се организира 22-24.03.2024 година в гр. София.

„ Поздравяваме доктор Чалъкова с достижението и се надяваме, че това ще е началото на поредност нови и по-големи триумфи, които способстват за издигане на престижа на МУ – Варна “, споделят от вуза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР