Д-р Светослав Славков е един от водещите специалисти в областта

...
Д-р Светослав Славков е един от водещите специалисти в областта
Коментари Харесай

Д-р Славков: В Пирогов предлагаме стандарт на лечение в лицево-челюстната хирургия, базиран на световните тенденции

Д-р Светослав Славков е един от водещите експерти в региона на лицево-челюстната хирургия в България. Има дълготраен опит в региона на онкологията, травматологията, реконструктивната и възстановителната хирургия на главата и шията, както и в региона на оралната хирургия и имплантологията.

През 1996 година приключва висше обучение с магистърска степен по стоматология в Стоматологичния факултет на Медицински университет – София. От 2008 година по отношение на условията на Европейски Съюз за двустепенно обучение на лицево-челюстните хирурзи става постоянен студент по медицина, като през 2014 година придобива магистърска степен.
Магистър е и по здравен мениджмънт.

През 2020 година сполучливо пази дисертация по въпросите на хирургичното лекуване на онкологичните болести на слюнчените жлези и придобива образователно-научна степен „ лекар по медицина “.

Д-р Славков е един от създателите на Специализираната болница за интензивно лекуване по Лицево-челюстна хирургия (СБАЛ по ЛЧХ) и работи в нея през цялото й битие (2000 година – 2019 г.). От 2013 година е завеждащ лечебна активност на СБАЛ по ЛЧХ.

Членува в Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Сдружението на оралните и лицево-челюстни хирурзи в България и Европейската асоциация по черепно-челюстно-лицева хирургия (EACMFS).

В момента управлява Клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".

Д-р Славков, кои са най-често срещаните контузии в лицево-челюстната и шийната област, които лекувате в Клиниката по лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “?

Клиниката по ЛЧХ на „ Пирогов “ е правоприемник на СБАЛ по ЛЧХ и стартира да действа към края на 2019 година. Работи в тясна колаборация с Клиниката по неврохирургия.

Нашата конструкция работи и с отделенията по УНГ, очни заболявания и неврология. Тежко болните ни пациенти се лекуват в неврохирургичната реанимация.

Нашите дежурни лекари, поддържат 24/7 часова неотложност и са част от незабавния екип на неврохирургията. Това съдействие е доста потребно за работата ни и за пациентите, защото множеството заболели са със съчетани контузии и се нуждаят от сложно лекуване и мултидисциплинарен метод.

Най-честите контузии, които лекуваме в клиниката са от битов темперамент, следвани от контузиите при пътно-транспортни катастрофи (ПТП) и спортните контузии. Това пациенти, потърпевши при побои, рухвания, пострадвания с разнообразни машини, има и такива с порезни пострадвания, височинни контузии, контузии от ухапвания - скотски и човешки.

Една огромна група контузии, които се лекуват при нас са извънредно тежки и нерядко приключват с инвалидизация, а от време на време и с леталитет – това са контузиите при ПТП.

Обикновено те са съчетани - политравми, за които болница „ Пирогов “ разполага непрекъснато с мултидисциплинарни екипи. Чести са и пациентите със спортни контузии. Немалко професионални спортисти са траяли кариерите си с помощта на бърза и съответна помощ, оказана от нас.

Промени ли се този травматизъм през годините?

С придвижване на технологиите и миграцията на популацията се промени характера и тежестта на контузиите при пациентите ни. ПТП стават с по-мощни и бързи коли, това води до съчетани контузии, които се нуждаят от сложно дълготрайно лекуване.

Ежедневната и ежеседмичната миграция също водят до зачестяване на пътно-транспортните злополуки. Необезопасена работа или банални рухвания предизвикват контузии на меки тъкани и счупвания на лицеви и челюстни кости.

Огнестрелните пострадвания, инцидентни или преднамерени, също са обект на нашето лекуване. Напоследък се усилват ухапвания и разкъсвания в региона на лицето от домашни любимци, даже бих споделил, че пандемията COVID-19 усили техния брой.

Този вид пострадвания са огромно предизвикателство за екипа, защото липсват елементи от лицата на пациентите, което постанова осъществяване на поредност от комплицирани реконструктивни интервенции, включващи от време на време и трансплантати от близки и далечни регии, за цялостно възобновяване.

Кои нови способи навлязоха в практиката и по какъв начин те трансформираха опциите за пълноценното възобновяване - функционално и естетично, на пациентите?

За лекуване на фрактури на лицевите и челюстните кости от няколко години използваме модерни способи и материали, които са съобразени с положителната здравна процедура в Европа и света. Нашите пациенти получават качествена здравна помощ, която разрешава бързо следоперативно възобновяване с положителни естетически и функционални резултати, а изключително последното отваря опция за бързото им завръщане към обикновено всекидневие и работа.

Лечение със общоприетите способи изисква 30-40 дневен интервал на възобновяване и следваща рехабилитация, до момента в който потреблението на модерни средства съкратява лекуването до 5-10 дни.

Опитът на нашия екип в клиниката е забележителен. За лекуване на фрактури при деца използваме щадящи способи и средства като резорбируеми плаки и винтове. Това ни оказва помощ да бъдем на международно равнище в лекуването на контузии и прави нашите пациенти удовлетворени и усмихнати както преди случая.

Оперативното лекуване на пациенти с онкологични болести, при които се получават обширни недостатъци в лицевата област, включва разнообразни нови способи и техники наред с класическите, които сме усвоили от нашите учители.

Съвременните реконструкции сполучливо рехабилитират пациентите ни.

Имам удоволствието да работя с амбициозни и отдадени млади сътрудници, а това е ключ към триумфа и приемствеността сред поколенията. Дружеството ни по орална и ЛЧХ е част от европейското семейство от 2010 година.

Зачестяват ли злокачествените тумори в лицево-челюстната и шийната област, подмладяват ли се?

Общите трендове за подмладяване на онкологичните болести се следят и при нашите пациенти. Това ни кара да бъдем по-бдителни и да залагаме на профилактика и своевременна диагностика.

За наслада, успяхме да пренесем в практиката ни в „ Пирогов “ ежеседмичните ни онкологични срещи, които бяха основани като единствен Онкологичен комитет по ЛЧХ в страната.

Съвместно с радиолог-онколог, онкохирург и патолог, в наличието на пациентите обсъждаме протокола и последователността на лекуването им. Много е значимо да приказваме с пациентите си, да отговорим на въпросите им, с цел да се усещат те оптимално подкрепени.

Тези онкологични срещи са значими, тъй като ние обсъждаме и наблюдаваме пациенти от цялата страна, лекувани освен от нас.

Наблюдението продължава по признат протокол за съответното заболяване в продължение на 5 и повече години при нужда. Това е тежка прочувствена работа за нашия екип, а една картичка за признателност от пациент лекуван преди 10 и повече години е морално и професионално задоволство.

Вярвам, че сме освен лекари с висока специализация, а и хора – уповавам се положителни хора!

Как очаквате да се развие клиниката, която ръководите?

Медицината е отборна работа. Създаването на екип и поддържането на положителни връзки в него, където експертите са обединени в напъните си да оказват помощ на пациентите, са процеси, които изискват време, предпочитание и най-много старания. При нас, също като в планината, екипът се движи с темпото на най-бавния.

Затова не пестим сили да предадем знанията и опита си на по-младите сътрудници. Само по този начин, с помощта на общата ни работа като екип, ще успеем да запазим нашето водещо място в лекуването на болесттите в лицево-челюстната област, каквото заемаме към този момент над 20 години. Приемствеността и екипната работа в нашата клиника ни дават съображение самоуверено да кажем, че сме водещо звено в образование на специализанти по орална и лицево челюстна хирургия поради богатата патология, с която се срещаме в „ Пирогов “.

Не стопираме да учим и да се развиваме, надграждаме традициите, на които са ни научили нашите учители. Черпим опит от положителните практики, които следим и на международно равнище. Похвално е, че в екипа, който управлявам, съвсем всички сътрудници са с магистратура по стоматология и медицина или са в развой на следване.

Очаквам, в синхрон с квалификацията на личния състав, да надграждаме и нужното здравно съоръжение, което да продължава да ни разрешава да оказваме помощ и да предлагаме стандарт на лекуване основано на международните трендове в нашата област.

И един по-личен въпрос. Помага ли Ви това, че сте приключили и стоматология, и медицина?

Не е пресилено да кажа, че това е нужда. Запалих се по този тип хирургия откакто приключих стоматология.

В процеса на работа открих, че болесттите са сложни и изискват спомагателни знания. Това ме накара да се завърна на студентската пейка и да завърша втора магистратура по медицина, като аз не съм изключение.

Този път са извървяли и вървят и останалите сътрудници в нашата клиника. В актуалното и забързано всекидневие времето е скъпо. Смятам, че малко лекари биха жертвали 12 години от персоналния и професионалния си живот, с цел да изпълнят такива условия. Ето за какво бих предложил на медицинските университети да изработят приспособени и самостоятелни стратегии за сътрудниците, които се интересуват от нашата компетентност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР