Д-р Светлозар Сардовски е специалист по обща и инвазивна кардиология,

...
Д-р Светлозар Сардовски е специалист по обща и инвазивна кардиология,
Коментари Харесай

Д-р Сардовски с изненадваща препоръка на лекарство срещу К-19

Д-р Светлозар Сардовски е експерт по обща и инвазивна кардиология, специалист по ехокардиография, експерт по вътрешни заболявания, магистър по публично здраве, здравен мениджмънт и здравословен метод на живот.

Ковид пандемията и коментар по всички наболели въпроси по тематиката вижте в изявлението с доктор Светлозар Сардовски.

– Д-р Сардовски, във ваша обява заявявате, че ибупрофенът и изобщо нестероидните противовъзпалителни средства убиват интерферона и даже удължават протичането на заболяването. А те всеобщо се употребяват…

– Те не убиват интерферона, просто всичките такива  противовъзпалителни средства понижават производството на интерферон, който се бори с вируса. Има изследвания, съгласно които тези средства може би единствено усъвършенстват признаците, само че нито съкратяват, нито усъвършенстват хода на болестта. И спорни отзиви за това, че може би удължават времето на заболяването.

Затова считам, че не би трябвало да се одобряват нестероидни противовъзпалителни препарати, без да има потребност от тях. Освен това съм на мнение, както и много инфекционисти, че при температура до 38 градуса не би трябвало да се одобряват температуропонижаващи средства.

Всичко това е от дълго време известно. Както и че аспиринът във високи дози също понижава интерферона. Дори има спекулации, че потреблението на доста и огромни дози аспирин по време на пандемията през 1918 година може би е оказало отрицателно въздействие върху протичането на заболяването. Може и да не е по този начин, само че има и такива отзиви, изказани от медицински експерти, не от инцидентни хора.

Но пък в дребни дози аспиринът е потребен. Така че всичко е в дозата и метода на приложение. В тази връзка обаче желая да посочи, че противовъзпалителните са най-малкият проблем. По-големият проблем са антибиотиците.

Първо, 100% е потвърдено, че не оказват помощ, второ – нарушават имунния баланс посредством угнетяване на положителните бактерии. Т.е., обръщат имунния отговор, намаляват го. Освен това могат да провокират гъбични инфекции, които още повече усложняват положението. И трето, с което ще се сблъскаме в бъдеще: тази безразборна приложимост на антибиотици ще ги изхвърли от приложимост. Няма да работят на това, за което са планувани. Имайте поради, че годишно в света умират към 10 милиона души от това, че не им работят антибиотиците, т.е., от антибиотична устойчивост. А това са нужни и значими препарати.

– Но в един миг сигурно има потребност да бъдат включени в лечението? 

– Такъв миг настава извънредно рядко, изключително във връзка с коронавирус инфекцията, за разлика от грипа. При към 30% от хората, болни от грип, може да се насложи бактериална зараза, докато при коронавирус не е по този начин. За тази съвсем една година се откри, че доста рядко има насложени инфекции, и то не от тежките. А тези насложени вторични бактериални инфекции се случват извънредно и единствено в интензивните отделения.

Повечето от пациентите се заразяват в болничното заведение, това са така наречен вътреболнични инфекции. Т.е., неуместно е да вземат антибиотици тези, които са отвън болничното заведение. Изключително рядко се постанова при коронавирус зараза по показания да се пие антибиотик.

– Да поговорим тогава за “добрия ” препарат антистенокардин, който вие препоръчвате… 

– Антистенокардинът е прочут доста от дълго време. Основният му резултат в дребни дози е противовирусен. Основно за профилактика, тъй като той усилва интерферона, който оказва антивирусен резултат и оказва помощ за възстановяване, за понижаване тежестта на инфекцията.

– Не знаех, че има и противовирусен резултат. Познато е като лекарство за сърдечно заболели.

– Много хора не знаят, както и от медиците. Ефектът му като лекуване не е толкоз огромен, по-скоро е подобаващ за профилактика. Защото той усилва интерферона, който оказва антивирусен резултат, оказва помощ за понижаване тежестта на инфекцията.

Профилактика значи преди да усетиш признаците, т.е., той не работи тъкмо против избрания вирус, само че за него има научни данни, че оказва позитивно деяние за облекчение протичането на инфекцията.

Затова е хубаво да се приема през първите няколко дни или седмица, откакто се разболее човек. Отдавна това лекарство не се употребява за лекуване на исхемична болест. В предишното се е прилагало като съдоразширяващо, само че не е уместно за сърдечноболни в огромни дози.

В дребни дози могат да го пият. В Германия антистенокардинът е неразрешен при исхемична болест на сърцето. Но в тази ситуация става въпрос за напълно разнообразни дози и положения. И макар че се чуват отрицателни отзиви за този препарат, той продължава да се изписва.

Например по-голяма е изгодата от комбинацията на аспирин с антистенокардин за профилактика на исхемичен мозъчен инсулт, в сравнение с независим банкет на аспирин. Затова не може да се обобщава – неразрешено, остаряло и така нататък Има си показания, всяко лекарство, което се дава при дадени недоволства, работи добре.

Всяко лекарство, което не се дава по показания, като антибиотици, антикоагуланти, антиагреганти, не е добре, защото в този случай не можете да се възползвате от изгодата, а единствено от страничните резултати. А те от време на време са животозастрашаващи.

Т.е., не би трябвало да се вземат средства, каквито и да са те, в случай че не се чака изгодата от тях да е по-голяма от вредата. Малко са тези средства, които работят и те най-много се ползват в болница. Парадоксът е, че изгодата от тях е при започване на болестта, а постоянно механически няма по какъв начин да се случи.

Д-р Светлозар Сардовски

– Късно ли отиват в болница заболелите от ковид, с цел да означаваме тези дни такава страшна статистика? 

– Не, не е по този начин. В болница отиват тези, които имат потребност. Не е нужно всички болни да бъдат признати в болница. Проблемът е различен. Хората би трябвало да бъдат подготвени от осведомителна акция. А, за жалост, виновните органи, министерството, не пускат такава информация. Вече съвсем година мина от началото на пандемията, а ние към момента нямаме логаритъм за държание при коронавирус – логаритъм към медицински експерти, към джипита, в лечебните заведения. Затова се работи много безредно. Пак за жалост, множеството джипита не реагират вярно, те не престават всеобщо да изписват антибиотици.

– Като сме на тематика лекуване или по-скоро опитват се разнообразни схеми и впрочем, да ви попитам и за самолечението с по този начин известните в последно време добавки като цинк, витамини?  

– Никаква изгода от тях няма. Досега не е научно потвърдено за нито една от тези добавки, че оказват някакво деяние, и то освен във връзка с коронавирус. Напротив, витамин С да вземем за пример, изключително огромните дози, покачват кръвосъсирването. А една от схемите на лекуване е да се дават противосъсирващи средства, с цел да се предотврати образуването на тромбози. Така че, в случай че човек употребява задоволително плодове и зеленчуци, няма потребност от прибавяне на витамини и впрочем добавки. Защото прибавянето значи повече, в сравнение с е належащо, а това затормозява организма, най-често черния дроб. Най-честата причина за повишаване на чернодробните ензими е интоксикацията с тези тежки детайли като мед, кобалт, цинк, селен. Дори може да се стигне до отравяне. Повечето случаи на гадене и разстройство са от тези добавки, от безразборния банкет на 10, 15, даже 20 добавки.

– Д-р Сардовски, да поговорим за самия вирус, каква е вашата позиция за организацията от страна и на СЗО, и на национално равнище? 

– Вижте, този вирус по нищо не се разграничава като разпространяване от всички останали респираторни вируси – грип, парагрип, риновируси. Всички те се популяризират по един и същи метод – с едри капки, с аерозол. В затворено помещение се предава бързо, тъй като там се насища с аерозоли. Навън човек по-трудно би се заразил с вируса. Противоепидемичните ограничения, които се вземат, могат единствено до известна степен да забавят скоростта на разпространяване на болестта. Между другото, в този момент с носенето на маски, със спазването на отдалеченост, се забавя грипната зараза в целия свят. Да, маските имат своето значение, само че не могат непрекъснато да се носят. Безумно е да вземем за пример да се носят на открито.

– Казват, че маските няма да позволен огромно количество вирус. Нали по този начин?

– Точно по този начин, само че маската е единствено механична спънка. Тя не стопира аерозолите, с изключение, несъмнено, на тези от висок клас маски. Те обаче са минимум публикувани. Вижте, три са методите, които да предотвратят заразяването с този вирус: човек или да си направи ваксина, или да одобри лекарство, което да прекъсне хода на вируса (за страдание такова няма), или да се обвие в скафандър. Въпросът е не дали ще се заразиш, а по кое време!

– Какво е мнението ви за имунизациите?

– Първата ваксина, закупена от нас и към този момент прилагана в Англия, спада към така наречен нуклеоидни ваксини (РНК и ДНК). Характерното за нея е, че е сложна за мениджиране поради специфичните условия, при които се транспортира и съхранява. Тя се изработва по напълно нова технология

По-старите технологии изискват повече време, само че пък са по-сигурни и изпитани. Има четири типа ваксини.

РНК имунизациите съдържат нещо като генетичен програмен продукт = закодирана информация в осведомителна РНК, който влиза в клетките ни и ги инструктира да създават антиген на вируса на ковид, против който имунните кафези стартират да създават антитела и освен. Това е най-достъпно казано. Хубавото при тези ваксини е, че се задейства тотално целият клетъчен имунитет – все едно заболяваш, само че в действителност не е по този начин. Това, отново ще повторя, е една чисто нова технология, по тази причина не се знае дали ще ги има далечните резултати. Освен това не е изпитвана при хора с нарушен имунитет.

Лично аз не мога да я препоръчам общо за всички хора. По принцип най-сигурна е така наречен инактивирана жива ваксина. Всъщност това е цялостен вирус, който е развален по този начин, че да не заразява. Тази ваксина  задейства цялостния имунитет, т.е., може да се употребява и при бременни дами, и при хора с нарушен имунитет. Такава да вземем за пример е китайската ваксина. Тя е най-добре проучена, само че към този момент не е утвърдена в Европа. Другият тип сигурни ваксини са така наречен протеинови ваксини. Има една, която може би ще бъде утвърдена някъде към средата на другата година, такива ваксини също могат да се употребяват при хора с понижен имунитет.

– Т.е., вие сте за имунизирането, а имате ли виждане за резултата от имунизациите?

– Разбира се. Проблемът е, че до момента в който дойдат имунизациите, до момента в който стартира имунизацията, инфекцията ще продължи да се популяризира. Пак ще има затихване през летните месеци, по-късно нова вълна… Според мен резултатът от имунизациите ще се прояви в бъдеще, в случай че не са се разболели множеството хора. Освен това би трябвало да се имунизират огромен брой хора, с цел да се случи този резултат, а виждате, че към момента има недоверчивост към тях. Например към този момент единствено 33% от медиците обявиха, че ще се имунизират, а това е доста невисок %. Иначе, да, имунизациите са най-умното, най-хубавото решение. Ако има хубава ваксина, направена добре, това е най-сигурното решение. Въпросът е коя ваксина за кого е подобаваща.

Освен това е от голяма важност дали ще се видоизмени вирусът. Засега няма задоволително данни да се видоизменя, само че ще забележим. Казвам го, тъй като всяка огромна смяна във вируса изисква смяна и във имунизацията. Както е при грип. Дано не се наложи всяка година да се имунизираме и против коронавирус. Ако обаче стане като грипния вирус, с десетките си варианти, които всяка година се променят, тогава към този момент е неприятно. Ефективността от имунизацията срещу коронавирус е доста по-висока – над 90%, за разлика от противогрипната. И то не че е неприятна противогрипната, а тъй като, както обясних, въпросът е дали тя ще уцели вариантите, които ще върлуват.

– Д-р Сардовски, вие сблъскахте ли се с вируса и какво предприехте?

– Да, и аз, и брачната половинка ми, и мои близки прекарахме коронавирусната зараза. Не сме приемали антибиотици. Аз персонално съм пил единствено антистенокардин и колхицин – това е едно противовъзпалително хапче, което се предписва за подагра, за перикардити, за васкулити, за артрити. И което понижава риска от цитокинова стихия.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР