Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с

...
Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с
Коментари Харесай

Български лекар: Не сваляйте температура до 38 градуса

Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с европейска тапия, специалист по ехокардиография, експерт по вътрешни заболявания, магистър по публично здраве, здравен мениджмънт и здравословен метод на живот. Д-р Сардовски има редица изявления в медицински списания, както в България, по този начин и в чужбина. 
В изявление за той споделя, че ибупрофенът и изобщо нестероидните противовъзпалителни средства удължават протичането на ковид. 
" Всичките такива противовъзпалителни средства понижават производството на интерферон, който се бори с вируса. Има изследвания, съгласно които тези средства може би единствено усъвършенстват признаците, само че нито съкратяват, нито усъвършенстват хода на болестта. И спорни отзиви за това, че може би удължават времето на заболяването ", споделя той.
По думите му не би трябвало да се одобряват нестероидни противовъзпалителни препарати, без да има потребност от тях. " Освен това съм на мнение, както и много инфекционисти, че при температура до 38 градуса не би трябвало да се одобряват температуропонижаващи средства ",  съветва още той.
" Всичко това е от дълго време известно. Както и че аспиринът във високи дози също понижава интерферона. Дори има спекулации, че потреблението на доста и огромни дози аспирин по време на пандемията през 1918 година може би е оказало отрицателно въздействие върху протичането на заболяването. Може и да не е по този начин, само че има и такива отзиви, изказани от медицински експерти, не от инцидентни хора ", добавя кардиологът.
Според него в дребни дози аспиринът е потребен. Така че всичко е в дозата и метода на приложение. " В тази връзка обаче желая да посочи, че противовъзпалителните са най-малкият проблем. По-големият проблем са антибиотиците ", безапелационен е лекарят.
" Първо, 100% е потвърдено, че не оказват помощ , второ - нарушават имунния баланс посредством угнетяване на положителните бактерии. Т.е., обръщат имунния отговор, намаляват го. Освен това могат да провокират гъбични инфекции, които още повече усложняват положението. И трето, с което ще се сблъскаме в бъдеще: тази безразборна приложимост на антибиотици ще ги изхвърли от приложимост . Няма да работят на това, за което са планувани. Имайте поради, че годишно в света умират към 10 милиона души от това, че не им работят антибиотиците, т.е., от антибиотична устойчивост. А това са нужни и значими препарати ", приключва той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР