Д-р Станислав Милев е завеждащ операционен блок, ортопед-травматолог в УМБАЛ

...
Д-р Станислав Милев е завеждащ операционен блок, ортопед-травматолог в УМБАЛ
Коментари Харесай

Д-р Милев: При болка в гърба първо трябва да се отиде на ортопед

Д-р Станислав Милев е завеждащ операционен блок, ортопед-травматолог в УМБАЛ „ Св. Анна “- София. Завършил е Медицински Университет – София през 2005 година От 2008 година е ортопед-травматолог в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ” във Втора клиника по ортопедична травматология. Специализира в ендопротезирането както на огромни стави – тазобедрена, колянна, глезенна, раменна, лакътна, по този начин и на дребните стави в региона на китката и ръката. Най-новата му специализация е лекуване на контузии на гръбнака посредством вертебропластика. Член е на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА) и на Европейската федерация на националните асоциации по ортопедия и травматология (EFOR).

С доктор Милев беседваме за контузиите на гръбнака, в кои се случаи се ползва вертебропластика и по какъв начин влияе тя на пациентите.

Д-р Милев, Вие сте експерт в региона на ендопротезирането, само че към този момент и в лекуване на контузии на гръбнака. Какво Ви накара да разширите специалностите си?

Ще стартира от там, че се касае за характерни фрактури при по-възрастни пациенти, над 65-годишна възраст в резултат на остеопороза. Имайте поради, че остеопорозата е един от бичовете на модерния свят, поради увеличената дълготрайност на живота, автоматизиране на всекидневието и ограничение на двигателната интензивност на хората в третата възраст. При огромна част от тях се развива така наречен сенилна остеопороза, възрастово обособена, при която най-честите фрактури са фрактура на бедрената шийка, на радиуса и на прешлените. Проблемът е сложен. Наблюдава се и при по млади пациенти като дами в ранна менопауза, вследствие на ендокринно или гинекологично заболяване. Особеното при тези фрактури е, че те имат характерна рентгенова картина и не пораждат едномоментно, като при част от пациентите няма дори травматичен сътрудник, а болката прогресира последователно. В резултат от остеопорозата се следят така наречен микрофрактури на прешлените, при които се следи типично клиновидно снишаване на предната колона на тялото на прешлена, което в случай че прогресира ангажира и задната колона и се получава така наречен компресивна фрактура вид рибена кост.

Пациентът усеща ли, когато се получават тези фрактури?

Усеща ги като болки в гърба – дали ще е в невисок торакален отдел, 10-ти – 12-ти торакален прешлен или в лумбалния отдел.

Как може да бъдат предотвратени?

Предотвратяването на подобен вид остеопоратични фрактури е посредством ранното диагностициране на остеопорозата и навреме взимане на ограничения посредством консултация с ендокринолог или с гинеколог, в случай че е вторична остеопороза. Необходимо да се извърши диагностициране посредством премерване на костната компактност по метода DEXA и да се вземат ограничения. Това е единственият метод да бъдат предотвратени подобен вид фрактури.

А когато към този момент са случили, по какъв начин ги лекувате?

Чрез вертебропластика. Това е минимално инвазивна процедура, при която под рентгенов надзор през предикулите на прешлените се слагат две канюли и през тях посредством хидравличен инжектор се инжектира характерен костен цимент. Този цимент е малко по-различен от потребления за фиксиране на изкуствените стави и има еластични свойства. Когато фрактурата е по-прясна, възвръщаме до 80% от височината на прешлена и естествено го уплътняваме. В резултат понижава вероятността да се деформира още веднъж. Процедурата може да се направи на всеки обособен прешлен, който е обиден. Почти в никакъв случай не е единствено един. Дори в началото да е обиден единствено един, в множеството случаи би трябвало да се направи процедурата на прешлените под и над засегнатия.

Кога пациентите схващат, че имат фрактури на прешлените и не идват ли прекомерно късно при Вас?

Болката в гърба е постоянно срещан проблем, само че рядко стигат до ортопеди. По-често отиват при невролози, които стартират да лекуват болковия синдром, без рентгенова фотография, което забавя интервенцията. Грешка е и при болежка в гърба да се върви при кинезитерапевт. Не всяка болежка в гърба е вследствие на остеопоротична фрактура, тя може да е резултат от доста други аргументи, само че най-важното е болката в гърба да бъде диагностично конкретизирана посредством торакално рентгеново проучване. След това пациентът може да бъде ориентиран към съответен експерт. Най-добрият вид е първо да се отиде при ортопед.

Защо избрахте да се специализирате и в гръбначните проблеми?

Това е забавна тема. Освен това резултатите се виждат безусловно след няколко часа, когато мине резултата на анестезията. И трето бях повлиян от една моя специализация във Франция преди много години, където се научих да върша тази процедура. Паралелно работя всичко останало, обвързвано с травматизъм и ортопедични болести и това е допълнение. В нашата клиника само аз се занимавам с тези гръбначни фрактури. В последните години се следи повишение на броя на пациентите и годишно върша сред 60 и 70 интервенции. Никога не е късно да се направи вертебропластика, въпросът е какъв резултат ще има, защото остеопоротичната фрактура е прогресивно заболяване. Ролята на тази намеса е да спре задълбочаването на казуса.

Интервенцията поема ли се от Здравната каса?

Голяма част от цената й. По разпоредба на Касата пациентът има право да му бъде оправен един прешлен в границите на 31 дни. До 10 прешлена годишно могат да бъдат оправени по Каса. Проблемът е доста тежък и неглижиран през годините.

Имали ли сте специфичен случай, за който бихте желал да разкажете?

Случаите всекидневно са общоприети, защото съгласно равнището, на което се намира фрактурата, се вършат или със спинална, или с обща упойка. Пациентите, които се били с обща упойка, по-рано се вертикализират и в границите на 6-8 часа след процедурата към този момент усещат резултата. Преди две седмици на такава намеса подложихме 90-годишна пациентка. Жената постъпи в болничното заведение с фрактура на L1 (гръбначен прешлен, обвързван с бъбреците, с началните области на дебелото черво, гениталиите, долните крака – б.а.), която й е причинявала болежка при въртене в леглото. В момента, в който мина резултатът на спиналната анестезия, тя стартира да си движи краката, стартира да се върти в леглото и сподели, че към този момент не я боли. Тя пристигна на количка, беше й мъчно напредването, и си потегли на личен ход.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР