Д-р Соня Джевизова – Амалиева е един от най-уважаваните специалисти

...
Д-р Соня Джевизова – Амалиева е един от най-уважаваните специалисти
Коментари Харесай

Д-р Соня Джевизова – Амалиева, лаборатория „ЛИНА”: Жените са по-склонни към анемия, в Южна България често срещана е таласемията

Д-р Соня Джевизова – Амалиева е един от най-уважаваните експерти по трансфузионна хематология в Пловдив. Наскоро тя се причисли към екипа на здравна лаборатория „ ЛИНА ”. Уважаваният доктор разкрива детайлности от блестящата си кариера и споделя скъпи препоръки за пациентите с анемия и разнообразни хронични болести.
Прочетете още
-Д-р Джевизова, пациентите Ви познават като дълготраен шеф на Районния център за трансфузионна хематология в град Пловдив. Вие сте организирали стотици акции, които са избавили живота на доста хора. Бихте ли ни споделили повече за Вашия професионален път – за провокациите и за удовлетворението от специалността?

- Помня всеки случай на малко дете, бременна жена или тежко потърпевш в злополука или случай пациент, при който се е налагала бърза реакция. Макар всяка от историите да е друга, общото посред им постоянно е била нуждата от кръвопреливане и кръводарители. А това от време на време е предизвикателство. И тъкмо тук идва трансфузионната хематология, която е доста характерна и интердисциплинарна здравна компетентност, без която актуалният лековит развой в лечебните заведения би бил невъобразим. От една страна тя се грижи за обезпечаване на висококачествени и безвредни кръв и кръвни съставки, нужни при доста и разнообразни остри и хронични болести. А от друга има чисто човешки миг, който изисква деликатен  подход  – да се беседва с искащите да спасят живот, при нужда да се провежда акция, и да се направи акуратен и професионален асортимент на кръводарителите. Всяка капка кръв е скъпа, по тази причина при нейната обработка е значимо да се употребяват модерни и високочувствителни способи и инсталация за лабораторна диагностика, професионална инсталация за преправяне и предпазване на получените кръвни съставки. Необходими са и доста знания и опит за тяхното вярно и дейно систематизиране и приложение. Особено в област като Пловдив, в която доста пациенти по едно и също време могат да се нуждаят от кръвопреливане. Предизвикателство е, когато знаеш, че здравето на пациента зависи от това да осигуриш нужните количества кръв. Удовлетворение е, когато схванеш, че животът му е избавен. Това е най-голямата наслада от тази специалност, която за мен постоянно е била предопределение.

- Колко са лекарите трансфузионни хематолози  в България и съгласно Вас тази компетентност би трябвало ли да бъде приоритет?

- Трансфузионната хематология е тилова компетентност. Тя е извънредно значима, доста виновна и следва да бъде предпочитана и почтено ценена. За страдание експертите трансфузиолози в България са по-малко от нужните. Има към 200 практикуващи лекари  специалисти в цялата страна. Те работят както в огромните кръвни центрове (РЦТХ), по този начин и в отделенията по трансфузионна хематология (ОТХ), в многопрофилните лечебни заведения за интензивно лекуване (МБАЛ)  и лабораториите по трансфузионна хематология (ЛТХ), разкрити в огромните болнични структури с хирургична активност. Необходимо е обаче тази компетентност да бъде насърчена, с цел да има кой да замести сътрудниците, които излизат в заслужена пенсия. На този декор е радостно, че здравна лаборатория „ ЛИНА ” също държи на специалистите  по трансфузионна хематология.

Наскоро се присъединихте към на екипа на „ ЛИНА ”, която е една от най-големите вериги медицински лаборатории в страната. Защо се решихте на тази крачка и какви са усещанията Ви от колектива и апаратурата?

- Привлече ме тъкмо младият, въодушевен и окуражен екип,

както и оборудването с най-съвременна, високоспециализирана и прецизна лабораторна инсталация. Качествената здравна техника и актуалните реагенти в наши дни са значима гаранция за достоверността на клинично-лабораторните резултати. А тук се работи тъкмо с такива. Разбира се, от значително значение е и качественият надзор и професионалната интерпретация от лабораторен експерт, които тук също са на доста високо равнище. Всичко това ми направи извънредно положително усещане.

На решението ми повлия и това, че знаех, че верига медицински лаборатории „ ЛИНА “ действа в страната от доста години и се употребява с положително име. Зарадвах се, когато през  2022 година откри централна лаборатория в жк „ Тракия “ в Пловдив, както и 10 манипулационни за взимане на проби, разпръснати съвсем отмерено в другите региони на нашия град.

-Какво е особеното в „ ЛИНА ” при метода с пациентите спрямо другите лаборатории в града?

-Освен софтуерното застраховане с най-съвременни методики на лабораторна диагностика е селекциониран себеотрицателен и добре квалифициран личен състав. В „ ЛИНА ” предлагаме голям брой проучвания, както и профилактични акции за потребностите на съвсем всяко хронично заболяване. Тук се правят: биохимични, серологични, хематологични, вирусологични, микробиологични, имунологични, хистологични, имунохематалогични и други проучвания. Създадени са оптимални условия за работа и приемане на своевременни резултати. Екипът, с който работя, е доста огромен и умел.

В лаборатория „ ЛИНА ” прави усещане създаденият от управлението и прилаган професионален и правилен общоприет работен протокол при обслужването на жителите, искащи проучвания. Освен приветливо посрещане и общително обслужване, на тях се дава спомагателна информация и пояснения за опциите на наличната лабораторна диагностика. Работи се редовно за разпространение на познания, изключително за хронично заболели, за нужните базисни проучвания и тяхното постоянно следене, както и за предварителната подготовка на пациентите.

Въведени са новаторски способи за здравна информация посредством тематични брошури и настоящи електронни медии, за разнообразни таргетни групи от популацията - бременни дами, фамилно обременени лица, интензивно спортуващи, деца от разнообразни възрастови групи, хроници и други, за които се създават ежемесечно пакети с включени безвъзмездни и/или с понижени цени проучвания. Това уголемява и улеснява достъпа на необятни групи жители до опазването на здравето. Такава динамичност е забавна и съставлява предизвикателство и за мен, като дълготраен доктор.

Има и млади сътрудници, лекари  специализанти, на които се дава отлична опция за образование и придобиване на опит и подготовка. Това е значимо и скъпо както за младите лекари, за тяхното професионално развиване,така и за обществото, защото достоверността на лабораторните проучвания подкрепя лекуващите лекари за слагане на точна диагноза и надзор върху лекуването на пациентите.

- Вие имате и още една компетентност – клинична лаборатория. Помага ли Ви това в диагностиката?

-Аз владея добити три медицински специалности - трансфузионна хематология, клинична лаборатория и обществена медицина и здравен мениджмънт. Това ми дава уголемен взор и сложен метод в лабораторната процедура. Разбира се регистрирам, че опитът на лекаря, неговото кариерно израстване, непрекъснатите промени и развиване в медицината, нужните нови познания и образование, са доста значими за ежедневната процедура. Както в живота, по този начин и в лабораторната активност новите технологии навлизат стремглаво. Това усъвършенства опциите за нови, прецизни проучвания и следене на човешката патология.

- По ваши наблюдения какви са най-честите болести на кръвта измежду жителите на област Пловдив и в страната като цяло? Има ли присъща анемия, която се среща тук, и каква е предварителната защита против нея?

-При дамите с възрастта зачестяват случаите на анемия. Важно е изясняване на аргументите, което се подкрепя от лабораторните проучвания. Това са цялостна кръвна картина (ПКК),  желязо, ЖСК, феритин, витамин В 12, фолиева киселина и други, като би трябвало да се управляват най-малко два пъти годишно.

В Южна България по-често се среща така наречен средиземноморска анемия (Таласемия). Това е генетично обусловена анемия, дължаща се на повишен синтез на фетален хемоглобин, който е неустойчив и води до елементарно разрушение на еритроцитите в циркулиращата кръв. Гени на таласемия с друга експресия има в към 6% от нашето население, което дефинира тежестта на болестта. По-чести са формите на Таласемия минор. В случая проучване на фетален хемоглобин и патологични хемоглобини дефинира диагнозата, вярната терапия на анемията и предопределя съответно държание и режим през целия живот.

-Кои са проучванията, които човек наложително би трябвало да направи през живота си?

-Важно е да се знае, че още след раждането може да се дефинира кръвната група и Rh принадлежността, по-късно и другите кръвногрупови антигени, както и тъканните антигени, които обикновено са константи през целия живот. Всички останали лабораторни индикатори се трансформират динамично и непрестанно според от моментния статус (здраве или болест) на организма. Това дефинира ролята, мястото, смисъла и незаменимостта на лабораторната диагностика за актуалната здравна просвета и процедура.

Тъй като здравето на всеки човек е негова лична и на фамилията му грижа и отговорност, периодични  профилактични и контролни лабораторни проучвания са нужни през целия живот.

- Може ли да дадете съвет на бъдещите майки кои проучвания да наблюдават по време на бременността, както и на хронично болните пациенти - каква профилактика да правят през годината?

-При бременност е належащо следене през целия период на бременността. Правят се проучвания за кръвна група и Rh фактор както на бременната, по този начин също и на колегата. Проследяват се антитела, в случай че е належащо. Изследват се маркери за трансмисивни инфекции - Хепатит В и С, СПИН, Сифилис и други, също цялостна кръвна картина, биохимични индикатори и урина по скица. Важно е проучване за тромбофилия и актуален биохимичен скрининг, за генетични болести на плода. Всички тези разбори се правят в лаборатория „ ЛИНА ” от лекари  специалисти.

В последните десетилетия завишаването на онкологичните болести изисква систематичен надзор на лечението посредством лекарствено мониториране и от време на време следене на характерните туморни маркери при пациента.

Ендокринните болести, при които с изключение на унаследен детайл доста постоянно има автоимунен развой, резултат от хронично инфектиране някъде в организма, изискват неколкократно следене през годината и надзор на лабораторните проучвания. Това дефинира персонализацията и ритъма на лекуване при всеки болен.

За диабетиците надзор на гликирания хемоглобин е нужен най-малко на три месеца. За всички хронични заболявания има съответни констелации и набор от индикатори, които следва да се управляват постоянно.

Могат да бъдат дадени още доста такива образци, само че в действителност те са доказателство за повишените благоприятни условия на всички посоки в лабораторната диагностика и приноса ѝ в профилактиката, лечебния развой и последващо следене при болните. В умозаключение желая да прикани пациентите да обръщат внимание на профилактиката, тъй като тя може да способства доста за тяхното здраве.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР