Д-р Сергей Иванов от Активни потребители“ обясни в ефира на

...
Д-р Сергей Иванов от Активни потребители“ обясни в ефира на
Коментари Харесай

”Активни потребители”: морето ни е мръсно, РЗИ - не е frognews.bg

Д-р Сергей Иванов от „ Активни консуматори “ изясни в ефира на Нова телевизия, че в 7 от плажовете знакът надвишава допустимите правила.

 

„ Ешерихия коли е доста повсеместен знак, който важи и за питейни води, и за храни. Когато има ешерихия коли в съответния артикул, той е привнесен от някакви боклуци. Това е проблем на хигиената “, сподели той. На въпрос може ли да не е от фекални води, Иванов изясни, че е мъчно замърсяването да е от различен източник.

„ Самите хора излъчват ешерихия коли и могат да замърсят околната среда, тъй като това е бактерия, която живее в нас. Но по този метод замърсяването няма по какъв начин да е толкоз огромно “, изясни той.

 

Попитан дали проучването може да не е правдиво, Сергей Иванов разгласи, че това не е операция. На 100 ml вода се изследва какъв брой бактерии има. Нормата е до 500 кафези, а до 250 е за резултат „ отличен “. Само един плаж попада в тази рубрика – Харманите в Созопол. Има още 3 плажа в категория „ приемлив “.

 

Царево и Приморско са най-проблемните плажове. В Царево замърсяването е над 41 пъти над нормата. „ Открихме нечиста дребна река в Царево, не успяхме да я проследим във вътрешността. Не сме сигурни дали това не е отходна тръба. Открихме и една тръба до плажа, където има опустошен комплекс. Там има канализация, която може би е изграждана. На този плаж всичко това може да се види, да се помирише. Няма никакъв спор – замърсяването се вижда даже без разбори “, съобщи Иванов.

Не на всички места е било открито от кое място идва замърсяването. „ За Приморско-Юг има мощно нечиста река зад плажа, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства на хора, че нощем вливат. Визуално тази река е в действителност нечиста “, изясни той.

Резултатите на „ Активни консуматори “ са радикално разнообразни от тези на РЗИ, които също са правели инспекции. Методологията обаче е същата, счита Иванов. „ Всички резултати са разнообразни “, сподели доктор Сергей Иванов.

 

Веселин Налбантов от хотелиерския отрасъл отвърна в ефира на Нова телевизия: „ Възмутен съм от неубедителното показване на тази информация от доктора. Има държавна институция – РЗИ, която всекидневно прави инспекции. 2-3 месеца не сме отчели такова замърсяване. Една организация в този момент взема решение да убие туризма. Ние работим със стотици хиляди служащи, на които вадим хляба. Категорично нямаме недоволства от туристи. Аз от 40 години употребявам сурова храна от морето и съм здрав. Апелирам към прокуратурата да се самосезира. Не може каквато и да е организация да показва такива данни. Ако тези данни са правилни – да, ще вземем ограничения. Но няма такова нещо “, твърди той. „ Апелирам всички мои сътрудници да стартираме да завеждаме каузи “, добави Налбантов.

 

Иванов сподели, че всеки самичък преценя дали да завежда тъжби. " Бих посъветвал прокуратурата да стартира от РЗИ-Бургас. Мисля, че не за първи път се натъкваме на държавни контролни органи, които не си правят работата. Като човек, занимаващ се цялостен живот с разбори, видях, че не може в едни и същи дати да се събират и обработват толкоз доста проби. Всичко лишава техническо време “, сподели той, акцентирайки датите в анализите на РЗИ за съответните плажове.

 

От РЗИ-Бургас са споделили, че няма да вземат участие в обществен разговор, а ще излязат през днешния ден с документално мнение, в това число Министерството на здравеопазването
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР