- Д-р Сапунджиев, какви ревматологични заболявания се обострят през този

...
- Д-р Сапунджиев, какви ревматологични заболявания се обострят през този
Коментари Харесай

Сложим ли дрехите с дълъг ръкав, нивото на витамин Д пада

- Д-р Сапунджиев, какви ревматологични болести се обострят през този сезон и по-благоприятни ли са слънчевите дни за хората с артроза да вземем за пример?

- За страдание освен измененията (играта) във влажността, атмосферното налягане и температурния спад имат значение - упоменатите климатични фактори са предиспозиция за обостряне на остеоартрозата на носещите стави (коленни, тазобедрени), ставите на ръцете и гръбначния дирек. През късната есен е пикът на сезонните вирози, което е сериозен фактор за активиране на постоянни досега болести от групите на възпалителните ставни - ревматоиден артрит, псориатичен артрит, спондилоартритите и от групата на систематичните болести на съединителната тъкан - систематичен лупус, прогресивна систематична склероза, възпалителни миопатии и припокриващи други синдроми. Промените в температурата и облеклата с дълъг ръкав са причина за спад в личната продукция на витамин Д и акцелериране на остеопорозата, а сезонните промени в хранителния режим - за обостряне на метаболитните ставни болести като подаграта.


 
- Възможно ли е да се предотврати заплахата от счупвания на стави при метаболитно костно заболяване и по кое време планирате да проведете обичайните за вашето поделение безвъзмездни прегледи за остеопороза при дамите?

- Естествено резултатите на упоменатите климатични и диетични фактори са от дълго време познати и съответните ограничения за предварителна защита - също. Както всеки ноември, УМБАЛ " Пълмед " започва на 7 ноември и ще продължи до 2 декември акции за диагностика и оценка на остеопорозата с безвъзмездни измервания на костната минерална компактност и съвещания за болните с указания за диетичен режим, започване, продължение или смяна в съществуваща досега терапия на остеопорозата. Прегледите се правят от понеделник до петък от 9:00ч. до 13:00ч. в  блок Д на „ Пълмед “. Безплатните прегледи са с фокус върху дамите, само че се съветват и мъже над 70-годишна възраст или с други рискови фактори, като положение след орхиектомия. Сега е моментът за преоценка на терапиите на метаболитните артропатии (подагра), остеоартрозата на носещите стави (курсове с хондропротектори) и инструктажи на болните с възпалителни ставни и систематични болести.
 
- Какво препоръчвате за предварителна защита на остеопорозата – спорт, процедури, избрани храни или витамини и минерали?

- Превенцията на остеопорозата е развой, директно обвързван с аргументите за нейното настъпване и с цел да водим съответна предварителна защита е належащо да знаем при съответния пациент положението на минералната обмяна. Това значи - равнище на витамин Д в кръв, проби за бъбречна и чернодробна функционалност, електролити (калций, фосфор, магнезий) в кръв и 24 часова калцийурия, паратхормон в кръв и най-малко алкална фосфатаза (маркер за костно изграждане) и  β-изомеризирания кръстосаносвързан карбокситерминален телопептид на колаген тип-1 (β-СТX-I, у нас β-CrossLaps) - артикул от активността на остеокластите от разграждането на колаген тип-1, съставляващ 90% от органичния матрикс на костта - маркер за костно разграждане. Тогава се предлагат субституция с минерали - Са, витамин Д и двигателен режим. Самоназначаването на суплементи - даже Са може да е рисково (акцелериране на литогенеза в бъбреци, жлъчка) и атеросклерозата, когато е направено без информация за костния търновър.
Превенцията на остеопорозата е изкуство. Прилага се самостоятелно при обособения пациент и не се прави на сляпо.
 
- На какво се дължат патологиите на опорно-двигателния уред при децата и юношите и усилва ли се разпространяването им?

- Урбанизацията и заетостта на родители и учители - естественият образец на подрастващите, е причина за затънал метод на живот и повече време пред таблет, компютър, тв приемник или телефон, в сравнение с контакти онлайн и природосъобразен метод на живот. Негативните последствия са факт - наднормено тегло, нарушен метаболизъм с повишаване честотата на заболяванията на растежа (асептични некрози), отклонения в биомеханиката на носещите стави, неприятна пикова костна минерализация и надлежно ранна остеоартроза, метаболитни болести - подагра, хондрокалциноза, остеопороза.
 
Визитка
 
Д-р Любомир Сапунджиев е шеф на отделението по ревматология в УМБАЛ " Пълмед " от 2008г. Завършва Медицински университет Пловдив. Специалност Вътрешни заболявания придобива през 2000 година, а компетентност Ревматология през 2004 година Той е и  дипломиран магистър по Социална медицина и Здравен мениджмънт. От 1996г. до 2008 година е помощник в Медицински Университет " Св. Георги " Пловдив.
Той има също дееспособност за осъществяване на диагностични действия с рентгенова инсталация и на ставна ехография. Член е на Български лекарски съюз. Взема присъединяване в многочислени национални конгреси и семинари по специалността.
 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР