Д-р Пламен Русев е изключително интригуващ човек. Инвестира в технологични

...
Д-р Пламен Русев е изключително интригуващ човек. Инвестира в технологични
Коментари Харесай

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Д-р Пламен Русев е извънредно завладяващ човек. Инвестира в софтуерни компании в областите опазване на здравето, финанси, блокчейн, електронни спортове и други

Той е член на борда и взе участие в ръководството на редица компании и обществени планове в целия свят.

Стотици медии, едни от най-престижните измежду които са международните водачи The Economist, Monocle, Forbes, El Mundo, Business Insider, Xinhua, CNBC-e и доста други разгласяват публикации и изявленията с доктор Пламен Русев. Международни организации като Световния Икономически Форум споделят негови хрумвания на тематика технологии, нововъведения и стопанска система.

В България разнообразни организации на промишлеността удостояват Пламен Русев с редица награди, включително за “Цялостен принос в развиването на цифровата стопанска система на България ”, “най-добра интелигентна инвестиция ”, най-продаван създател на българска бизнес литература, почетни оценки и специфични награди от Български Икономически Форум, БГ уебсайт, Българската Уеб Асоциация, фестивала Медиа Микс и доста други.

А в този момент NOVA и Webit сплотяват старания в най-мащабното събитие за личностно и професионално развиване - Future Forum. Tази есен водещата медийна компания NOVA и основателите на световната екосистема от иноватори, вложители и бизнес водачи Webit ще показват за първи път в София народен кариерен конгрес на международно равнище, с включено ревю за асортимент на фрагменти. Това ще се случи на 23 и 24 октомври в Националния замък на културата.

Споделяме с вас негова персонална изповед за това по какъв начин е спечелил, само че и изгубил първия си милион, тъй като историята е впечатляваща сама по себе си. И има своите поучения, а препоръките костват повече от милион – скъпи са.

Без редакторска интервенция, ето персоналната му история:

Успехът е положение на мозъка, триумфът е дисциплинираност, триумфът е деяние - работа. Не получавате това, което заслужавате, а това, за което работите. Израснах във времена, когато бащинството беше институция и бащата постоянно е прав. Когато станеш възрастен, разбираш, че никой не постоянно е прав. Ето за какво неотдавна имах добър диалог със синовете си и им споделих, че не постоянно съм прав, че и аз (като другите хора) мога да бъркам, само че каквото и да върша за тях - го върша с най-хубави планове и с

компанията счита, че от през днешния ден, съгласно моите знания и разбирания, това е вярното нещо. Нека ви кажа нещо – най-успешните хора, които познавате, са и хората с най-вече неуспехи, само че те работят толкоз доста, вършат толкоз доста неща в живота си и са толкоз положителни в позиционирането на самите себе си, че рядко чувате за техните провали, а единствено за огромните им триумфи. Но с цел да станете извънредно сполучливи, неизбежно би трябвало да си позволите в никакъв случай да не се страхувате от неуспех.

Преди да ви опиша по какъв начин изгубих първия си милион, ще ви опиша по какъв начин го завоювах. Как научих за КОНКУРЕНЦИЯТА, ПАРТНЬОРСТВАТА И ЧЕ ВИНАГИ ИМА ДРУГ НАЧИН. Започнах работа на 7 години, когато продавах копър, който набрах от равнищата и правех сноп, с цел да му придам търговски тип. Готино е да си дете, което крещи на всички на пазара - ела и вземи най-хубавия копър за своя таратор на най-хубава цена. Това ви дава незаслужено пазарно преимущество пред старите дами, продаващи същия артикул. Вие карате хората да се усещат добре да купуват от вас. Но скоро разбрах какво е конкуренция. Старите дами, които също продаваха копър, извикаха контрольор да ревизира дали имам право да продавам на пазара. Тогава научих, че постоянно има различен метод и постоянно друга алтернатива. Инспекторът ме хареса и макар че ми забрани да продавам самичък ми сподели, че в случай че намеря възрастен човек да се причисли към неговия щанд, мога да продължа това, което върша. Това е моментът, в който научих за партньорствата. Намерих една дама, която продаваше краставици и чесън измежду останалите си артикули на щанда, само че нямаше копър. Тя беше идеалното решение за моя артикул и за съвършен таратор. Сега си представете първокласник, който крещи с глас - елате и вземете най-пресния копър на пазара и вземете всичко належащо за вашия съвършен таратор. Това усили общите ни продажби и финансовият резултат беше още по-добър. По-късно използвах лятната почивка, с цел да продавам сладкиши на плажа, работех в бар, само че обичаният ми стана махленски музикант. На възраст 15-16 години свирех на китара и пеех и за един ден печелех повече пари, в сравнение с татко ми печелеше по това време за цялостен месец, тъй че животът беше добър, защото към този момент нямах потребност от парите на родителите ми. И тогава през 1992 година се случи нещо извънредно, което промени живота ми вечно.

Бях добър възпитаник в 9 клас на Варненската математическа гимназия. В навечерието на Коледа чух по радиото, че стартира да излъчва нова частна станция - VOA Europe. Реших, че това е моят късмет да направя голяма смяна в живота си. На идващия ден отидох в офиса им и открих пътя до офиса на шефа. Казах му, че желая да повеждам радио предаване, само че мога да стартира с четене на новините. Той ме хареса, само че трябваше да се срещне с програмния шеф, с цел да ме утвърди. Това беше моментът на истината – сподели програмният шеф – няма по какъв начин момче с мъчителен варненски акцент да не стигне до микрофоните на нашето радио. Така че трябваше да намеря различен метод. Върнах се в офиса на шефа и го попитах за други благоприятни условия да стартира в радиото. „ Рекламна стратегия “, сподели той. И станах рекламен сътрудник, само че за един ден да имам лично предаване. И денят пристигна единствено след 4 месеца. Отидох при шефа и му споделих, че имам мои клиенти, които желаят да им повеждам радио предаване. Междувременно работих интензивно върху ужасния си варненски акцент и съвсем се отървах от него, с цел да не може програмният шеф да го употребява против мен. Така че предложих и пари, и наличие на нова радиостанция и това беше прекомерно добра договорка, с цел да бъде отказана от шефа. За няколко месеца имах 3 мои радио излъчвания и имах договорка 40-60 с радиото. Не ми плащаха заплата, само че 40% от всички доходи, които носех, бяха за мен. И станах най-големият рекламодател на радиото до 1995 година Правех луди пари, които харчех несъмнено на тази възраст по най-глупавия метод, само че все пак правех доста от тях. През 1995 година пристигна ново управление и трябваше да напусна радиото. Две години по-късно убедих един доста богат (по това време) мой другар да се причисли към мен и да станем телевизионни продуценти. Не съм сигурен какъв брой от вас познават фотосите на Columbia tristar и Sony, само че по това време те бяха на върха на

света. Имаха тези излъчвания „ Колелото на ориста “, „ Вземете пет “, „ Опасност “ и доста други. Затова отидохме в централата им за Централна Европа и поискахме правата да станем техни представители за България и района на Балканите. Още през 1996 година подписахме контракт с тях в щатски долари и купонът стартира.

Ще ви спестя цялата история - защото е дълга и мъчителна, само че ще ви кажа някои обстоятелства и резултата. Резултатът беше, че се провалих. Толкова се провалих, че на 20-21 години нямах визия по какъв начин ще продължа да пребивавам живота си. През есента на 1996/1997 година доларът скочи от 50 лева за 1 $ до над 3600 лева за 1 $. Българският лев стана над 700 пъти по-малко скъп. Това е, в случай че можете да купите 700 коли с всичките си пари през вчерашния ден - можете да купите единствено 1 кола през днешния ден. Ставаш 700 пъти по-беден. И защото нашият контракт беше в щатски долари и защото цялата стопанска система на България беше в колапс, аз изгубих всичките си пари, а дружно с колегата ми загубихме съвсем 1 милион и аз трябваше да му върна част от тях. Не можех да си показва живота си напред. Почти сериозната ми другарка тогава ме напусна. Само с цел да добия визия какъв брой невисок бях, бях малоумен по това време и пушех, тъй като бях толкоз опустошен, че нямах пари да си купя цигари, събирах неизпушени цигари от улицата и ги пушех - бях толкоз невисок на 21 години.

Моят първи и финален бизнес неуспех от подобен мащаб. Какво научих от него? Научих, че постоянно всичко може да се обърка и може да нямате надзор над това - тъй че постоянно би трябвало да имате проект Б, проект В и даже проект Г и Е.

Ако не го извършите - ще страдате. Ще има хора, които ще ви обещаят и няма да изпълнят, ще има хора, които ще работят с вас и други, които ще работят против вас, би трябвало да сте подготвени и за двете, а не да приписвате или обвинявате някого за вашия триумф или неуспех друго с изключение на себе си. Загубата на пари е резултат от загуба на убеденост и смяна на метода ви на мислене.

Докато мислите ви са ориентирани към триумфа, ще съумеете!

Така че трябваше да трансформира метода си на мислене и да намеря различен метод да продължа напред в живота си. Стига да възвърна настройката си към положително и сполучливо мислене, се върнах на верния път. През 1998 година сътворих цифрова организация и навлязох в ИТ. Няколко години по-късно имах офиси в Лондон, Прага и Цюрих и имах своите излизания и финансов триумф. Съжалявам ли за парите, които изгубих, и за неуспеха си през 1997 година? Въобще не! Страхът от неуспех е това, за което бих съжалявал. Защото всякога, когато опитате - може да се неуспехите, само че може и да съумеете. Единственият метод да не съумеете е, в случай че в никакъв случай не опитате.

ще даде опция на всеки стимулиран човек да придобие познания от международни и български специалисти и да открие вълнуващи нови благоприятни условия за кариера, а работодатели от всички промишлености - да се срещнат на място с надарени експерти, подготвени за смяна. Всичко това ще се случи на 23 и 24 октомври в Националния замък на културата.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР