Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда Джон Атанасов“

...
Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда Джон Атанасов“
Коментари Харесай

Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда „Джон Атанасов“

Д-р Петър Цанков е носителят на огромната премия „ Джон Атанасов “ - 2018 Голямата премия „ Джон Атанасов “ на президента на Република България Румен Радев получи доктор Петър Цанков, пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския софтуерен университет в Цюрих.
 
С грамоти и документи бяха отличени още редица млади учени и откриватели в региона на компютърните науки, със значими достижения в международен мащаб. Те получиха премиите си от президента в Гербовата зала на президентството.
 Награди Джон Атанасов 2018 БГНЕС

 Награди Джон Атанасов 2018 БГНЕС
В състезанието тази година прави усещане публичната значителност на разработките и огромният брой участници и то с достижения, доста от които подкрепени с патенти, съобщи в обръщението си към младите учени президентът Румен Радев: " Когато се срещам с държавни глави, с държавни ръководители и приказвам за това, че България е положително място за вложения, наред с всички причини аз постоянно акцентирам още един мотив. Питам ги да дадат за образец друга страна със 7 милиона души население, с толкоз доста призови места в региона на математика, информатика, осведомителни технологии в международни олимпиади и състезания. Няма такава страна! ".-->
 
Носителят на огромната премия „ Джон Атанасов “ доктор Петър Цанков е от Стара Загора, където приключва междинното си обучение. Продължава образованието си в Съединени американски щати и в Швейцария, където работи и до момента. Цел на проучванията му е сигурността на изкуствения разсъдък и на блокчейн технологиите.
 Награди Джон Атанасов 2018 БГНЕС

 Награди Джон Атанасов 2018 БГНЕС
" Изкуственият разсъдък се употребява към този момент във всевъзможни приложения като да вземем за пример в себеуправляващи се коли, диагностика и така нататък Целта там е да се подсигурява, че този изкуствен интелект в действителност прави това, което му е заложено. Това е един от главните проблеми, по които работя. Другият главен проблем при технологиите е, че безусловно милиони долари бяха откраднати през миналата година заради пробива в сигурността на тези " умни " контракти. Ние разработихме разнообразни системи, които автоматизирано да намират тези пробиви, с цел да могат хората да ги отстранен преди да изгубят тези пари ", описа доктор Цанков.
 
Президентът връчи грамоти и документи „ Джон Атанасов “ и на подгласниците на спечелилия - Димитър Лукарски, Мария Георгиева, Иван Иванов и Красимир Кордов. Отличия получиха и млади учени в още няколко: „ Ученици и техните преподаватели “, „ Дебютен пробив в компютърните науки “ и „ Проект с висок публичен принос “.
 Награди Джон Атанасов 2018 БГНЕС

 Награди Джон Атанасов 2018 БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР