Д-р Петар Митков е специалист по съдова хирургия, с 10

...
Д-р Петар Митков е специалист по съдова хирургия, с 10
Коментари Харесай

Д-р Петар Митков: При студени крайници ограничете цигарите и алкохола

Д-р Петар Митков е експерт по съдова хирургия, с 10 години медицински опит. Професионалните му ползи са ориентирани в региона на незабавните положения при артериални и венозни съдови болести. Д-р Митков приключва Медицински факултет на СУ “Св. Климент Охридски ”.

Специализира съдова хирургия в Националната кардиологична болница, гр. София. Членува в Българското национално сдружение по съдова и едноваскуларна хирургия и ангиология.

Както знаете, някои хора непрекъснато се оплакват, че ръцете и краката им са студени. Повечето от тях не придават огромно значение на това, смятайки, че просто имат нараснала сензитивност към студа. В множеството случаи това въобще не е проблем, а просто тялото ни поддържа температурата си по този метод. Но, въпреки това, постоянно студените крака могат да алармират и за здравословни проблеми. По тези въпроси беседваме с доктор Петар Митков, експерт по съдова хирургия.

- Д-р Митков, по какъв начин организмът ни обезпечава топлоомбена в тялото? 

- Температурата на тялото е сложен индикатор за топлинното положение на организма, отразяващ комплицираните връзки сред производството на топлота от другите органи и тъкани и топлообмена сред тях и външната среда. Средната температура на човешкото тяло нормално варира сред 36.5 и 37.2 градуса по Целзий. При дамите тя се трансформира според от менструалния цикъл.

Ако нормалната температура е 37 градуса, тя понижава до 36.8 през първите дни от цикъла, а преди овулацията – спада до 36.6, след което още веднъж се покачва до 37.2 и най-после се задържа на 37 градуса. Терморегулацията е дарба на организма да поддържа телесната си температура в избрани граници.

Ако тялото не може да я поддържа в естествени стойности и тя се покачва доста, това положение се назовава хипертермия. Противоположното положение, когато телесната температура падне под нормата, се назовава хипотермия. 

- Каква е повода огромен % от хората, най-вече дамите, да страдат от постоянно студени крака? 

- Разположените в кожата терморецепторни кафези, намиращи се на разстояние по-малко от 1 мм, записват промени в температурата. Терморецепторите са топлинни и студови. Температурата на тялото на дамата е тясно обвързвана с месечния цикъл, както към този момент загатнах, заради намаляване и повишаване на равнищата на естроген и прогестерон в организма.

Едновременно с това съществува обезщетителен развой, състоящ се в това, че при стимулиране на студовите рецептори, организмът дава отговор с концентрация на кръвообращението, т.е. понижава кръвотока към кожата, с цел да резервира този към жизненоважни органи – мозък и сърце. Особено забавно е, че при изпитване на мраз скоростта на постъпващата в крайниците кръв може да доближи до 0,02 л/мин, при норма 2 до 3 л/мин.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР