Д-р Петър Кърджилов, PR на Института за етнология и фолклористика

...
Д-р Петър Кърджилов, PR на Института за етнология и фолклористика
Коментари Харесай

PR в БАН пред уволнение след скандал заради малцинството ни в Албания

Д-р Петър Кърджилов, PR на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, разгласи в отворено писмо до медиите, че ще бъде уволнен поради политически напън след негово прессъобщение за българското малцинство в Албания.

" Не прави чест на представителите на българското държавно управление да приписват заслугите за този „ исторически пробив за България “ (по думите на премиера господин Бойко Борисов) само на своите „ изключителни дипломатически старания “ и даже да не упоменат за основния принос на Българска академия на науките и персонално този на Веселка Тончева. Причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават точно персоналните срещи на доцент Тончева с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Още от началото на своите теренни проучвания в Албания преди 10 години тя сигнализира българските институции и политици за потребността от признаването от Албания на българското малцинство " - написа Кърджилов в известие до медиите, изпратено на 14 октомври.

Някои медии интерпретираха манупулативно това известие и писаха за спор и скандал сред Българска академия на науките и държавното управление, счита PR-ът на ИЕФЕМ - Българска академия на науките.

Оказан ли е политически напън?

На 15 октомври (неделя) вечерта ми се обади шефът на ИЕФЕМ и ми сподели, че министър председателят Борисов се е обадил на ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, бил доста сърдит и му желал пояснение за изявленията в медиите по тематиката. Ревалски, на собствен ред разгневен, се обадил на шефа на ИЕФЕМ доцент Петко Христов и му наредил неотложно индивидът, който е забъркан в това, да бъде освободен. Директорът ми предложи да напусна по взаимно единодушие и ми сподели, че в случай че не го направя, ще бъда уволнен дисциплинарно за уронване престижа на Българска академия на науките и института. Ръководството на ИЕФЕМ ми споделиха, че изпратеното от мен е " голям гаф ", освен това седмици преди гласуването на бюджета, от който е част и бюджетът на Българска академия на науките, че неизбежно ще се приключи работата ми в института по един от двата метода, твърди Петър Кърджилов.

Всичко това са клевети и няма по какъв начин да се случи това нещо. Защото шеф на Петър Кърджилов съм аз и ръководителят на Българска академия на науките няма по какъв начин да желае или не уволняване на чиновник в институт, който е независимо юридическо лице. Това са опити за политическа нечиста сделка, с цел да може да бъде замазан професионален гаф, съобщи пред OFFNews.bg шефът на ИЕФЕМ доцент Петко Христов.

Доц. Христов твърди, че в телефонния диалог акад. Юлиан Ревалски не е споменавал за позвъняване от премиера Борисов: " Това в действителност звучи неуместно. Въобще не ми е казвал такова нещо. "

Лична позиция и публична позиция

В понеделник управлението на Българска академия на науките излиза с позиция, в която " изрично се разграничава от опълчването сред триумфа на българското държавно управление и напъните на учените, съдържащо се в публикуваната до медиите информация на Института за етнология и фолклористика във връзка признаването на българското национално малцинство в Албания. "

Същия ден и управлението на ИЕФЕМ афишира, че текстът на Кърджилов " не е позиция на Българската академия на науките, нито е позиция на Ръководството на ИЕФЕМ – Българска академия на науките. Съобщението не е координирано с тях и е информация до медиите, формирана и изпратена от служителя „ Връзки с обществеността “ на ИЕФЕМ – Българска академия на науките доктор Петър Кърджилов, като отразява неговите знания и персоналната му позиция. "

" Признаването на българското малцинство в Албания е политически акт и е резултат от напъните и дипломацията на политиците, взели участие в стъпките по неговото осъществяване. То фактически е „ исторически пробив за България “, както се е изразил министър председателят господин Бойко Борисов, и ние не можем да не изразим нашето удовлетворение и задоволство от този акт " - написа още в позицията на управлението на ИЕФЕМ – Българска академия на науките.

Тези две позиции, разпратени до и медиите, в действителност задълбочиха рецесията и направиха учените за смях! Освен това, в тях се съдържа директна неистина. Никъде в известието не се внушава " опълчване " сред заслугите на политиците и учените по въпроса. В текстът е изразено неодобрение, както моето персонално, по този начин и това на мои сътрудници, с които съм приказвал - против политиците, поради това, че загърбват работата и напъните на учените, твърди доктор Кърджилов.

" Ще има доста диалог. И то доста сериозен диалог "

Това, което направи Петър Кърджилов, е извънредно непрофесионално, тъй като той си разреши да пусне от името на цялата институция ИЕФЕМ едно известие до всички медии, където се прави опит да се опълчват това, което политиците са свършили и това, което учените са свършили. Петър Кърджилов не е съгласувал това известие нито с управлението на института, нито със самата колежка, за която той приказва - Веселка Тончева. Това е негово изказване, с което той си разрешава да ангажира цялата институция. Това е непрофесионално и некадърно, тъй като той не цитира проучванията на останалите сътрудници в академията, разяснява пред OFFNews.bg шефът на ИЕФЕМ доцент Петко Христов, който сега е в Любляна.

Аз съм коментирал с Петър Кърджилов устно, че това, което е станало, е необикновен професионален гаф. Това е едното. Второ - не му е за първи път на Кърджилов да прави сходни професионални - най-малкото - недоразумения и за това има много дълга предистория в института. Нека да кажа, че това е капката, която преля чашата в тази ситуация. Защото самичък си представете, при изискване, че в длъжностната характерност е записано, че всяко изказване би трябвало да бъде в съгласие с управлението, какво би следвало от това. Но че той не е заплашван, не е наказван, не е уволняван, няма нищо, което да е подхванато против него, това е реалност. Ще има доста диалог. И то доста сериозен диалог, сподели доцент Христов.

" По никакъв метод не съм уронил престижа или злепоставил Българска академия на науките и ИЕФЕМ " - твърди от своя страна доктор Кърджилов -  " Точно в противен случай - със известието до медиите и последвалите медийни участия на доцент Веселка Тончева, се ускори позитивната известност на двете институции, а българското общество разбра за приноса и дългогодишната работа на научната общественост по значимият въпрос за признаването на българското малцинство в Албания. Това като проличава от реакциите и мненията в обществото, както и във всички материали в медиите. Имам поддръжката и единодушието, че това е по този начин от сътрудници учени, публицисти и PR експерти. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР